Primele rachete americane Patriot vor fi amplasate în Polonia în jurul datei de 24 mai

Primele rachete americane Patriot vor fi amplasate în Polonia în jurul datei de 24 mai, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez al Apărării, Janusz Sejmej.

31 afișări
Imaginea articolului Primele rachete americane Patriot vor fi amplasate în Polonia în jurul datei de 24 mai

Primele rachete americane Patriot vor fi amplasate în Polonia în jurul datei de 24 mai (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"La încheierea tuturor pregătirilor şi consultărilor, prima rotaţie a primei baterii de rachete pentru apărare antiaeriană Patriot va începe în jurul datei de 24 mai, la Morag (nord)", o bază militară situată la 60 de kilometri de enclava rusă Kaliningrad, a declarat Sejmej pentru AFP.

El a refuzat să precizeze durata acestei instalări "temporare" de rachete Patriot în Polonia.

În februarie, Varşovia a ratificat un acord privind viitorul statut care reglementează staţionarea trupelor americane pe teritoriul polonez (SOFA), care a deschis calea amplasării rachetelor Patriot.

Statele Unite au abandonat în septembrie 2009 proiectul de instalare în Europa Centrală a elementelor scutului lor antirachetă, care prevedea instalarea până în 2013 a unui radar puternic în Cehia şi a zece interceptori de rachete cu rază lungă de acţiune în Polonia.

Proiectul de scut american a generat nemulţumirea Rusiei, care vedea în el o armă îndreptată împotriva ei.

Administraţia Obama a elaborat ulterior un proiect nou, după o reevaluare a ameninţării balistice iraniene. Spre deosebire de planul administraţiei precedente, a lui George W. Bush, acesta este destinat contracarării rachetelor cu rază de acţiune scurtă şi medie.

În cadrul proiectului de scut antirachetă, Polonia a obţinut din partea Statelor Unite promisiunea de a instala pe teritoriul său rachete Patriot, într-o primă fază în manieră rotativă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici