Primele transporturi de cereale ucrainene ar putea pleca în câteva zile din porturile Mării Negre

Primele transporturi de cereale ucrainene ar putea părăsi porturile de la Marea Neagră în câteva zile, în cadrul unui acord negociat de ONU, au declarat luni Naţiunile Unite şi Ucraina, potrivit Reuters.

287 afișări
Imaginea articolului Primele transporturi de cereale ucrainene ar putea pleca în câteva zile din porturile Mării Negre

Primele transporturi de cereale ucrainene ar putea pleca în câteva zile din porturile Mării Negre

„Toate părţile şi-au reconfirmat angajamentul”, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al ONU, Farhan Haq, după ce sâmbătă, un atac cu rachete ruseşti asupra portului ucrainean Odesa a pus sub semnul întrebării acordul încheiat de Moscova cu Ucraina, Turcia şi ONU, vechi de o zi.

Acordul vizează să permită trecerea în siguranţă a transporturilor de cereale în şi din porturile ucrainene, blocate de Rusia de la invazia sa din 24 februarie. Rusia a acuzat Ucraina că a blocat transporturile prin minarea apelor portuare.

„Ne aşteptăm ca prima navă să se poată deplasa în câteva zile. Centrul Comun de Coordonare va ţine legătura cu industria navală şi va publica procedurile detaliate pentru nave în viitorul foarte apropiat”, a declarat Haq reporterilor din New York.

El a precizat că toate cele patru părţi la acord vor fi prezente marţi la Centrul Comun de Coordonare din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare din Turcia, la Istanbul. Centrul va monitoriza toate mişcările şi inspecţiile navelor.

Rusia şi Ucraina sunt furnizori importanţi de grâu la nivel mondial, iar invazia Moscovei a făcut ca preţurile alimentelor să crească vertiginos, alimentând o criză alimentară globală despre care Programul Alimentar Mondial spune că a împins aproximativ 47 de milioane de oameni în „foamete acută”.

Înalţi oficiali guvernamentali ucraineni au declarat într-o conferinţă de presă la Kiev că speră ca primul transport de cereale să fie efectuat din portul Chornomorsk în această săptămână şi că în termen de două săptămâni ar putea fi efectuate transporturi din toate porturile incluse în acord.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici