Primul ACORD ISTORIC între Vatican şi Autoritatea Palestiniană

Sfântul Scaun şi "statul Palestina" au semnat vineri un acord istoric privind drepturile Bisericii Catolice în teritoriile palestiniene, a anunţat Vaticanul într-un comunicat, acesta fiind primul tratat dintre cele două părţi, relatează Le Monde, în pagina electronică.

456 afișări
Imaginea articolului Primul ACORD ISTORIC între Vatican şi Autoritatea Palestiniană

Primul ACORD ISTORIC între Vatican şi Autoritatea Palestiniană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acordul a fost semnat în Palatul Pontifical de către secretarul pentru Relaţiile cu Statele (ministrul de Externe), prelatul britanic Paul Richard Gallagher, şi ministrul palestinian de Externe, Riyad al-Maliki.

Negocierile pentru finalizarea acestui acord s-au încheiat pe 13 mai, după 15 ani de eforturi diplomatice între cele două părţi.

Acordul exprimă sprijinul Vaticanul pentru o soluţie în "conflictul dintre israelieni şi palestinieni în cadrul formulei două state", a explicat, pentru L'Osservatore Romano, şeful delegaţiei Sfântului Scaun, Antoine Camilleri.

Chiar dacă Vaticanul menţionează "statul Palestina" încă de la începutul lui 2013, palestinienii apreciază că semnarea acestui acord echivalează cu "recunoaşterea de facto" a statului lor.

Potrivit Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, Vaticanul devine astfel al 136-lea stat care recunoşte existenţa statului Palestina.

Încă acest acord nemulţumeşte Israelul, care denunţă "o decizie ce nu aduce progrese în procesul de pace şi îndepărtează conducerea palestiniană de la masa negocierilor bilaterale".

Sfântul Scaun şi Israelul întreţin relaţii diplomatice începând din 1993 şi negociază, din 1999, un acord privind drepturile juridice şi patrimoniale ale congregaţiilor catolice din statul evreu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici