Primul tren de mare viteză Paris-Barcelona va circula de la 15 decembrie

Primul tren de mare viteză care va lega Parisul de Barcelona va circula de la 15 decembrie, a anunţat miercuri liderul guvernului spaniol Mariano Rajoy.

858 afișări
Imaginea articolului Primul tren de mare viteză Paris-Barcelona va circula de la 15 decembrie

Primul tren de mare viteză Paris-Barcelona va circula de la 15 decembrie (Imagine: Arhiva AFP/ Mediafax Foto)

Acesta va permite legătura dintre cele două oraşe în şase ore şi 20 de minute.

Rajoy a făcut acest anunţ în cursul vizitei la Madrid a preşedintelui francez Francois Hollande, subliniind că punerea în serviciu a acestei linii va ajuta la "depăşirea barierelor şi frontierelor" între statele Europei.

"Serviciul comercial al acestei linii va începe la 15 decembrie", a declarat Mariano Rajoy. "Vom asista la o reuşită istorică în interconexiunile spaniole-franceze", a adăugat el.

Deschiderea liniei TGV "va permite pentru prima dată conexiunea de înaltă viteză între Franţa şi Spania şi a Spaniei cu restul Europei, în final", a subliniat el.

Călătoria va dura şase ore şi 20 de minute, faţă de şase ore 40 cât este în prezent cu schimbarea trenului la Figueres, în apropiere de frontiera franceză.

"Vom face şase ore 20 de minute fără schimbări, altădată trebuia luat un tren de noapte care se oprea la Limoges. Se făceau 11 ore şi jumătate", a apreciat de asemenea Francois Hollande.

"Este o mare reuşită" a adăugat el, dezvăluind că a fost "nevoie de 20 de ani" pentru ca această linie să devină realitate.

Exploatarea comercială a acestei legături, care nu este încă pe deplin de mare viteză, va fi împărţită între companiile feroviare franceză SNCF şi spaniolă Renfe.

Obiectivul final este de a lega Parisul de Barcelona în cinci ore şi 35 de minute, însă pentru aceasta este nevoie ca tronsonul dintre Perpignan şi Nimes, în sudul Franţei, să treacă la mare viteză, ceea ce este prevăzut pentru 2021, conform Renfe.

Până atunci, începând cu 14 decembrie, vor exista două trenuri dus-întors pe zi între Paris şi Barcelona, a declarat SNCF.

Cu 3.000 de kilometri de linii feroviare, Spania a depăşit în 2010 Franţa la numărul de kilometri de linie de mare viteză instalaţi, şi este acum pe primul loc în Europa şi numărul doi în lume în acest domeniu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici