Principalele evenimente din Libia, de la începutul operaţiunii militare a coaliţiei internaţionale

Agenţia France Presse prezintă principalele evenimente din Libia, la patru zile de la lansarea operaţiunii militare a coaliţiei internaţionale, în baza unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, după mai mult de o lună de la izbucnirea revoltei împotriva colonelului Muammar Kadhafi.

161 afișări
Imaginea articolului Principalele evenimente din Libia, de la începutul operaţiunii militare a coaliţiei internaţionale

Principalele evenimente din Libia, de la începutul operaţiunii militare a coaliţiei internaţionale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

SÂMBĂTĂ, 19 MARTIE

- Coaliţia, condusă de Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie, trece la ofensivă bombardând din aer şi de pe mare obiective militare libiene.

- Avioane de vânătoare franceze distrug mai multe blindate ale trupelor pro-Kadhafi. Forţele americane şi britanice lansează 124 de rachete de croazieră împotriva sistemelor de apărare antiaeriană aflate de-a lungul coastelor mediterane.

- Un oficial libian de rang înalt vorbeşte despre o "agresiune barbară" împotriva unor obiective civile şi militare şi deplânge "numeroase victime". Libia consideră nulă Rezoluţia 1.973 a Consiliului de Securitate al ONU.

DUMINICĂ, 20 MARTIE

- Continuarea raidurilor britanice. Nouăsprezece avioane americane atacă terenuri ale aviaţiei şi sistemele lor de apărare antiaeriană. Avioane italiene participă la bombardamente. Zeci de vehicule militare ale forţelor lui Kadhafi distruse la vest de Benghazi.

- Atacurile sunt un "succes" şi au permis instaurarea unei zone de interdicţie aeriană, afirmă şeful Statului Major interarme american.

- În cursul serii, bombardamentele coaliţiei vizează centrul capitalei Tripoli. O clădire administrativă a complexului rezidenţial al lui Kadhafi, care adăpostea potrivit coaliţiei un centru de comandament, este distrusă.

- Pentagonul anunţă că nu există "indicii" privind victime civile.

LUNI, 21 MARTIE

- Forţele britanice iau parte la un "raid coordonat împotriva sistemelor de apărare antiaeriană". Avioanele franceze au efectuat 55 de zboruri în trei zile. Prima intervenţie a avioanelor F-16 belgiene.

- Criticile faţă de intensitatea bombardamentelor se multiplică.

- Atac al forţelor pro-Kadhafi la Misrata: cel puţin 40 de morţi şi 300 de răniţi, potrivit rebelilor. În est, forţele loialiste se repliază până la Ajdabiya.

- În cursul serii, tiruri ale apărării antiaeriene urmate de explozii la Tripoli, în apropiere de reşedinţa lui Kadhafi. O bază navală din apropiere de Tripoli este bombardată.

- Potrivit regimului, începând de sâmbătă, coaliţia a efectuat raiduri la Tripoli, Zuara, Misrata, Sirt şi a vizat Sebha, făcând "numeroase victime" în rândul civililor.

- Prima întâlnire a emisarului special al ONU cu liderii rebelilor la Tobruk (est).

- Un avion de vânătoare american se prăbuşeşte în Libia, unul dintre cei doi piloţi fiind recuperat.

MARŢI, 22 MARTIE

- Lupte între rebeli şi forţele pro-Kadhafi, soldate cu cel puţin nouă morţi la Yefren (vest). Forţele pro-Kadhafi atacă Misrata (la est de Tripoli), omorând cinci persoane, între care patru copii, potrivit rebelilor.

- Prima misiune a avioanelor de vânătoare de pe portavionul francez Charles de Gaulle.

- Atacurile ar urma să scadă în intensitate în zilele următoare, afirmă secretarul american al Apărării.

- Forţele pro-Kadhafi continuă să atace populaţia civilă, potrivit unui amiral american.

- NATO preia responsabilitatea impunerii embargoului asupra armelor.

- O intervenţie la sol este "explicit exclusă", afirmă premierul francez.

- Operaţiunea se poate opri "în orice moment", dacă Muammar Kadhafi se conformează rezoluţiilor ONU şi acceptă încetarea focului, anunţă şeful diplomaţiei franceze.

- Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie au convenit ca NATO să poată juca un "rol-cheie" în comandamentul operaţiunii militare a coaliţiei internaţionale, anunţă Casa Albă.

- În cursul serii au fost auzite la Tripoli tiruri ale apărării antiaeriene precedate şi urmate de explozii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici