Principalele măsuri ale Planului pentru Energie Curată al lui Obama

Barack Obama a lansat luni primul plan al Statelor Unite de limitare a emisiilor de carbon produse de centralele electrice, într-un efort fără precedent împotriva modificărilor climatice, provocând proteste din partea industriei miniere şi Congresului, relatează DPA, care prezintă măsurile.

780 afișări
Imaginea articolului Principalele măsuri ale Planului pentru Energie Curată al lui Obama

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

- Guvernul american a anunţat anul acesta, anterior, că intenţionează să reducă - până în 2030 - emisiile de gaze cu efect de seră per ansamblu cu un interval de 26 până la 28% faţă de nivelul din 2005. Executivul şi-a luat acest angajament în cadrul Convenţiei-Cadru ONU cu privire la Modificările Climatice, înainte de negocierile de la Paris, în decembrie, în vederea ajungerii la un nou acord global de mediu.

- Aproximativ o treime din emisiile americane poluante provin de la centralele pe cărbune.

- Planul pentru Energie Curată (Clean Power Plan) al lui Obama îndeamnă centralele electrice să-şi reducă, până în 2030, emisiile cu 32% faţă de nivelul din 2005.

- Potrivit Planului, energiile regenerabile vor reprezenta, până în 2030, 28% din capacitatea energetică americană.

- Casa Albă afirmă că, până în 2030, o familie medie de americani va economisi în medie 85 de dolari pe an din factura la curentul electric.

- Statele se bucură de flexibilitate în ceea ce priveşte alegerea modului în care vor proceda - energii regenerabile, energie curată şi/sau plafoane şi comerţ. Ele sunt obligate să-şi prezinte planurile până în septembrie 2016, dar pot solicita o prelungire de doi ani. Termenul-limită al conformării este 2022, cu o fază progresivă până în 2030.

Agenţia germană de presă prezintă, de asemenea, principalele reacţii politice faţă de plan.

Aspirantul republican la preşedinţie Jeb Bush a condamnat planul lui Obama, notând că emisiile americane se află sub nivelul de la mijlocul anilor '90, în pofida unei creşteri a populaţiei cu 50 de milioane de oameni, şi că "luarea energiei" de la state nu este răspunsul în soluţionarrea unor "probleme ca asta".

Aspiranta democrată la preşedinţie Hillary Clinton a salutat planul, catalogându-l drept "un pas semnificativ, care oferă statelor posibilitatea să aleagă" cum să reducă poluarea cu dioxid de carbon. Planul "va avea nevoie să fie apărat, deoarece republicanii şi defetiştii - inclusiv fiecare dintre candidaţii republicani la preşedinţie - nu vor oferi nicio soluţie credibilă", a apreciat ea.

Oameni de ştiinţă din domeniul mediului sunt de acord că actuala tendinţă de creştere a temperaturii Pământului este necesar să fie coborâtă cu două grade Celsius faţă de nivelul din perioada preindustrială, pentru a se evita apariţia unor condiţii meteorologice catastrofale şi creşterea nivelului mărilor, care ameninţă populaţii. Temperatura a crescut cu 0,8 grade din 1880 şi până în prezent, potrivit NASA.

Administraţia americană pentru Protecţia Mediului (EPA) preconiza în iunie că Statele Unite vor înregistra câte 69.000 de morţi, în medie, anual, până în 2.100, din cauza consecinţelor modificărilor climatice - şi anume 57.000 de morţi din cauza calităţii proaste a aerului şi 12.000 din cauza temperaturilor extreme în 49 de oraşe.

Obama a promovat, anterior, între altele, programe ca stabilirea unor standarde mai stricte pentru eficienţa combustibililor de vehicule; autorizarea unor proiecte în domeniul energiei regenrabile - instalarea unor panouri solare şi mori de vânt pe terenuri federale - şi acordarea unor stimulente pentru proiecte în domeniul energiei regenerabile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici