Procesul fostului contabil de la Auschwitz, suspectat de crime de război, va începe marţi

Fostul contabil de la Auschwitz, Oskar Gröning, care va împlini 94 de ani pe 10 iunie, va compărea începând de marţi şi până la sfârşitul lui iulie în faţa justiţiei germane, fiind, probabil, ultimul militar din Al Treilea Reich care va răspunde pentru crime de război.

278 afișări
Imaginea articolului Procesul fostului contabil de la Auschwitz, suspectat de crime de război, va începe marţi

Procesul fostului contabil de la Auschwitz, suspectat de crime de război, va începe marţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Oskar Gröning va fi audiat, la Tribunalul din Luneburg, în nordul Germaniei, pentru "complicitate la crime grave", relatează 20minutes.fr.

El a lucrat la Auschwitz între 16 mai şi 11 iulie 1944, perioadă de timp în care aproape 425.000 de mii de persoane au fost aduse în acest lagăr de concentrare din Polonia ocupată, dintre care cel puţin 300.000 au fost exterminate în camerele de gazare.

Conform acuzării, el era conştient că prizonierii declaraţi inapţi "erau ucişi direct după ce intrau în camerele de gazare de la Auschwitz".

Cincizeci şi cinci de părţi civile, în mare parte supravieţuitori şi membri de familie ai unora dintre victime, vor participa la audieri.

Potrivit istoricului Andreas Sander, doar 6.656 de nazişti au fost condamnaţi începând din 1945, 91 la sută dintre sentinţele de condamnare fiind sub cinci ani de închisoare. Aproximativ 1,1 milioane de persoane, dintre care un milion de evrei din Europa, au fost ucise între 1940 şi 1945 în lagărul Auschwitz-Birkenau.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici