Procuratura din Manhattan propune o lege federală privind accesul la datele smartphone-urilor

Procuratura din Manhattan acuză Apple şi Google că îngreunează asigurarea protecţiei new-yorkezilor prin criptarea smartphone-urilor şi propune o lege federală care să permită accesul autorităţilor la datele stocate pe dispozitivele mobile, relatează MarketWatch.

153 afișări
Imaginea articolului Procuratura din Manhattan propune o lege federală privind accesul la datele smartphone-urilor

Procuratura din Manhattan propune o lege federală privind accesul la datele smartphone-urilor

"Deciziile Apple şi Google de a criptare din default a smartphone-urilor înseamnă că autorităţile nu mai pot avea acces la dovezi privind activităţi ilegale stocate pe aceste dispozitive", afirmă biroul procuraturii districtului Manhattan într-un raport intitulat "Criptarea smartphone-urilor şi siguranţa publică".

Criptarea îngreunează accesul autorităţilor la dovezile existente pe smartphone-uri, chiar când dispun de mandate de percheziţie, se arată în raport.

În perioada 17 septembrie 2014-1 octombrie 2015, biroul procuraturii din Manhattan nu a reuşit să pună în aplicare 111 mandate de percheziţie pentru smartphone-uri dotate cu sistemul de operare iOS 8 al Apple.

"Apple şi Google nu sunt responsabile de asigurarea protecţiei publice. Asta este sarcina autorităţilor", notează raportul.

Biroul procuraturii propune o lege federală care ar impune ca smartphone-urile fabricate sau comercializate în SUA să poată fi deblocate sau ca furnizorii de sisteme de operare să facă disponibile datele stocate pe aceste dispozitive.

"Respectarea acestei legi nu va necesita o nouă tehnologie sau ajustări de costuri. Pur şi simplu, proiectanţii şi producătorii sistemelor de operare nu trebuie să le proiecteze sau să le construiască pentru a nu putea fi cercetate de autorităţi", precizează procuratura.

Propunerea vine în contextul îngrijorării ridicate legată de securitate, în urma atacurilor teroriste de la Paris, în care cel puţin 129 de persoane şi-au pierdut viaţa.

Între timp, directorul FBI, James Comey, a afirmat, în timpul unei conferinţe în domeniul securităţii cibernetice, că organizaţia Stat Islamic face recrutări pe reţelele de socializare, dar că după identificarea de voluntari pentru misiuni sinucigaşe discuţiile se mută pe pltaforme criptate.

Reprezentanţii Apple şi cei ai Google, companie inclusă în prezent în holdingul Alphabet, nu au fost disponibili pentru comentarii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici