Procurorul federal al Germaniei, destituit cu privire la ancheta de trădare asupra a doi jurnalişti

Ministrul german al Justiţiei Heiko Maas (SPD) l-a destituit marţi pe procurorul federal Harald Range după ce acesta s-a plâns de amestecul politicului în anchetarea a doi jurnalişti acuzaţi de trădare, relatează Detsche Welle în pagina electronică.

209 afișări
Imaginea articolului Procurorul federal al Germaniei, destituit cu privire la ancheta de trădare asupra a doi jurnalişti

Procurorul federal al Germaniei, destituit cu privire la ancheta de trădare asupra a doi jurnalişti (Imagine: Shutterstock)

Maas a declarat, într-o conferinţă de presă convocată în pripă marţi la sediul ministerului, la Berlin, că va cere pensionarea anticipată a procurorului federal Harald Range.

Ministrul a precizat că l-a informat pe procuror în legătură cu decizia sa înainte de conferinţă. "I-am spus procurorului federal Range că încrederea mea în capacitatea sa de a-şi îndeplini sarcinile a fost afectată puternic şi de aceea, în acord cu Canelaria, voi cere pensionarrea sa astăzi", a spus Mass.

Ministrul a luat decizia de a-l destitui pe Range cu susţinerea cancelarului Angela Merkel se arată într-un comunicat.

Merkel a anunţat anterior, printr-un purtător de cuvânt, că Maas se bucură de "întreaga (sa) susţinere", după ce ministrul şi-a exprimat vineri îndoiala cu privire la faptul că acţiunea celor doi jurnalişti de la site-ul Netzpolitik.org poate fi considerată trădare.

Mass a mai anunţat marţi că l-a nominalizat pe procurorul Munchenului Peter Frank ca succesor al lui Range.

Scandal public

Anunţarea demiterii a fost făcută la doar câteva ore după ce Range i-a surprins pe mulţi trecând în ofensivă într-un schimb de replici cu Maas cu privire la acuzaţiile de trădare formulate împoriva celor doi jurnalişti care au publicat fragmente din documente clasificate.

Range a declarat că Ministerul Justiţiei i-a ordonat să retragă un expert independent din anchetă, care a stabilit că documentele divulgate pe site reprezintă un "secret de stat", una dintre condiţiile întocmirii unui dosar pentru trădare.

"Să se amestece într-o analiză internă pe baza faptului că rezultatul acesteia ar putea să fie inoportun este un amestec de netolerat în independenţa justiţiei", a declarat Range.

Mass a negat această acuzaţie extrem de gravă, afirmând că decizia de retragere a expertului a avut loc în consultare cu Range vineri.

Documentele clasificate respective privesc planuri ale agenţiei germane de spionaj intern de a extinde supravegherea comunicaţiilor online.

Range, în vârstă de 67 de ani, urma să se pensioneze anul viitor.

- OSCE intervine în scandal

Ancheta cu privire la trădare împotriva editorului şi proprietarului Netzpolitik.org Markus Beckedahl şi a jurnalistului Andre Meister a fost criticată de numeroşi politicieni din cadrul Guvernului şi opoziţiei, iar marţi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a intervenit în acest scandal.

Dunja Mijatovic, reprezentanta OSCE pentru libertatea presei, a postat marţi un comunicat pe site-ul organizaţiei în care spune că i-a trmis o scrisoare în legătură cu acest caz ministrului german de Externe Frank-Walter Steinmeier.

"Ameninţarea de a fi acuzaţi de trădare are un efect paralizant general clar asupra jurnaliştilor angajaţi în investigaţii", denunţă Mijatovic în scrisoare.

"Cred că în cazuri de posibilă încălcare a confidenţialităţii sau secretelor de stat, autorităţile ar trebui să se abţină de la a urmări mass-mediae, a căror treabă este să ancheteze şi să raporteze în legătură cu probleme de interes public", subliniază ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici