Procurorul-şef de pe lângă Tribunalul Penal Internaţional: Să se facă dreptate pentru crimele comise în Siria

Cei care se fac vinovaţi de atrocităţile comise în Siria trebuie aduşi în faţa justiţiei, a îndemnat vineri Serge Brammertz, procurorul-şef de pe lângă Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, în contextul în care marţi se împlinesc şase ani de război, relatează AFP online.

Procurorul-şef de pe lângă Tribunalul Penal Internaţional: Să se facă dreptate pentru crimele comise în Siria (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

"În calitate de procuror internaţional şi de persoană care crede în justiţie, (cred că) este evident că, mai devreme sau mai târziu, va trebui să se facă dreptate pentru crimele comise în Siria", a declarat Brammertz într-un interviu pentru AFP.

"În Siria există deja mai multe victime decât în timpul războaielor din fosta Iugoslavie, pentru care a fost creat un Tribunal, care funcţionează de peste 20 de ani", a adăugat el.

Războiul din Siria a început pe 15 martie 2011, când, în urma "Primăverii Arabe", manifestaţii de mică amploare au fost dispersate în mod violent - la Damasc - de regimul impus cu o mână de fier, în urmă cu 45 de ani, de către Hafez al-Assad, şi menţinut ulterior de către fiul său, Bashar.

Această revoltă paşnică, prin care sirienii cereau reforme politice, s-a transformat treptat într-un război tot mai complex, odată cu ascensiunea unor grupări jihadiste şi intrarea în joc a unor actori externi. Conflictul s-a soldat cu peste 270.000 de morţi şi a determinat jumătate din populaţie să fugă din ţară.

Voturi de veto ale Moscovei şi Beijingului

Culegerea unor probe va fi "un exerciţiu foarte, foarte dificil", a recunoscut procurorul, evocând obstacole într-o misiune pe teren.

Comisia ONU de anchetă recomanda într-un raport, la sfârşitul lui februarie, ca justiţia să constituie un element esenţial în procesul de pace, dând asigurări că în ţară sunt comise în continuare, în nod regulat, crime de război.

Un proiect francez de rezoluţie ONU - care prevedea sesizarea Curţii Penale Internaţionale (CPI) pentru crime comise în Siria - a fost respins prin voturi de veto de către Moscova şi Beijing în mai 2014.

TPI a fost creat în 1993, în timp ce războaiele din Balcani erau în desfăşurare, cu scopul aducerii în faţa justiţiei a celor care se fac cel mai vinovaţi de atrocităţile comise.

Peste 140.000 de persoane au fost ucise în aceste războaie, care au provocat, de asemenea, exodul a peste patru milioane de oameni.

Tribunalul urmează să prezinte, pe 24 martie, hotărârea cu privire la liderul politic al etnicilor sârbi din Bosnia Radovan Karadzic. El este acuzat de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război.

Brammertz a refuzat să se pronunţe în legătură cu o posibilă modalitate de funcţionare a unui tribunal sirian, însă a apreciat că o asemenea construcţie este necesar să aibă la bază o "abordare în care există un control naţional cu implicarea comunităţii internaţionale".

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 6 comentarii
Taguri:
TPI ,
BRAMMERTZ ,
SIRIA
COMENTARII
  • vanzatorul de traficanti de organe Marian 13 mar 2016

    @un terorist moderat. Dute si te culca frate. Cu totii vom dormi la o data. Daca vrei sa moara cineva intra pe net. Sa le vezi online...va mine.

  • un terorist moderat 12 mar 2016

    daca eu numat transfer ura,armele si finantele de la whasington spre adevaratii teroristi de ce sa fiu judecat si spanzurat?noi am crezut in usa.cerem clementa

  • autor 12 mar 2016

    ...pe cine sa condamne...a vazut cineva vreo'data presedinti de state condamnati?.. Numai aia slabi....dar Obama, Putin,..si multi altii ..pot sa-i condamne...

  • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
Momentul în care audienţele au luat-o razna. Scene memorabile în direct. „Am un talent deosebit!”