Profesorul din Kabul care şi-a rupt diploma în direct la televizor a fost arestat

Ismail Mashal a protestat în apărarea fetelor bătute şi arestate la Kabul, supărat că femeile nu pot învăţa, după cum au decis talibanii aflaţi la conducerea ţării.

482 afișări
Imaginea articolului Profesorul din Kabul care şi-a rupt diploma în direct la televizor a fost arestat

Profesorul din Kabul care şi-a rupt diploma în direct televizor a fost arestat

Profesorul oferea cărţi trecătorilor, pe străzile din Kabul, dintr-un cărucior cu inscripţia: „Ştiinţa este un drept al bărbaţilor şi femeilor”, când a fost „bătut fără milă” şi arestat.

În decembrie, profesorul şi-a rupt diploma la TV în direct, pentru a protesta împotriva deciziei talibanilor de a interzice universitatea pentru fete, inclusiv pentru cele două fiice ale sale.

A fost un gest curajos („Ca bărbat şi ca profesor, nu puteam să fac altceva şi simţeam că certificatele mele au devenit inutile. Aşa că le-am rupt”, a explicat el), care l-a făcut popular în întreaga lume.

Apoi, a demisionat de la Universitatea din Kabul şi a închis universitatea pe care a fondat-o, pentru că „educaţia ori este oferită tuturor, ori nimănui”.

Nu s-a întors acasă

De atunci, nu se mai întorsese acasă, pentru a nu-şi pune familia în pericol. Eroicul profesor, un fost jurnalist în vârstă de 36 de ani, era conştient că este în pericol, dar nu putea să stea deoparte şi să privească.

Când fiicele lui l-au întrebat de ce nu pot merge la şcoală, ceva a declanşat în el: „Ridic vocea. Sunt cu surorile mele (studente, n.d.). Protestul meu va continua chiar dacă mă costă viaţa”, a repetat el.

Săptămâna trecută, intervievat de BBC, a reiterat că nu vrea să renunţe: „Singura putere pe care o am este condeiul meu, chiar dacă mă omoară, chiar dacă mă sfâşie, nu voi tăcea acum”.

Joi a fost arestat fără să fi „comis vreo infracţiune”, a reacţionat asistentul său, Farid Ahmad Fazli. A fost „bătut fără milă şi luat foarte lipsit de respect” de către membrii Emiratului Islamic, denumirea oficială a regimului taliban.

A fost pălmuit

Un oficial taliban a confirmat arestarea. „Profesorul Mashal a fost implicat de mult timp în acte provocatoare împotriva sistemului”, a scris pe Twitter Abdul Haq Hammad, directorul Ministerului de Informaţii.

Martorii oculari au raportat că profesorul a fost pălmuit, lovit cu pumnul şi cu piciorul de către forţele de securitate talibane, în timpul arestării, însă oficialul afirmă că profesorul a fost tratat bine în timp ce se afla în arest.

Raportorul special al ONU pentru drepturile omului în Afganistan, Richard Bennett, a intervenit împotriva arestării. Chiar în aceste zile, secretarul general adjunct al Naţiunilor Unite, Amina Mohammed, se află în Afganistan pentru o întâlnire cu liderii guvernului de facto.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici