Proiect de lege CONTROVERSAT în provincia canadiană Quebec: Interzicerea TUTUROR simbolurilor religioase în sectorul public

Autorităţile din provincia canadiană Quebec urmează să aprobe o lege care le interzice funcţionarilor publici să poarte simboluri religioase în timpul orelor de program, potrivit Al Jazeera.

18178 afișări
Imaginea articolului Proiect de lege CONTROVERSAT în provincia canadiană Quebec: Interzicerea TUTUROR simbolurilor religioase în sectorul public

Proiect de lege CONTROVERSAT în provincia canadiană Quebec: Interzicerea TUTUROR simbolurilor religioase în sectorul public

Legea va interzice, astfel, toate simbolurile religioase, inclusiv crucifixele, hijaburile şi kipele. Această modificare legislativă este, însă, contestată, criticii susţinând că va afecta în primul rând femeile musulmane din sectorul public.

Noua reglementare, introdusă de Coaliţia Avenir Québec (CAQ), intră în contradicţie cu politicile premierului canadian Justin Trudeau, care promovează libertatea religioasă. „Este de neimaginat că într-o societate liberă se legitimează discriminarea cetăţenilor pe criterii religioase”, a declarat Trudeau joi.

Potrivit proiectului de lege, Canada este un stat laic, iar acest principiu „trebuie să fie afirmat într-un mod care să asigure un echilibru între drepturile colective ale cetăţenilor din Quebec şi drepturile şi libertăţile individuale”.

Provincia Quebec a adoptat în 2017 o lege care interzicea acoperirea feţei în public, însă aceasta a fost suspendată de instanţă.

Premierul provinciei, Francois Legault, a declarat joi că proiectul de lege „ne reprezintă valorile şi este foarte important”.

Legea a fost rapid contestată de diverse grupuri, printre care şi organizaţia pentru drepturile evreilor B'nai Brith, care susţine că proiectul reprezintă „un atac la adresa drepturilor şi libertăţilor fundamentale”, în timp ce Consiliul Naţional al Musulmanilor din Canada a anunţat că această decizie îi va transforma pe musulmani în „cetăţeni de mâna a doua”.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici