Proiect de lege împotriva fasciculelor laser îndreptate înspre avioane, în Congresul american

Fasciculele laser, care pun în pericol piloţii de avion, riscând să îi orbească şi să provoace accidente, au făcut obiectul unui proiect de lege aprobat luni de Camera Reprezentanţilor din Statele Unite, relatează AFP.

77 afișări

Congresmenii au adoptat textul cu aclamaţii.

Proiectul de lege, aprobat deja în Senat la 3 februarie sub forma unor amendamente la un text vast despre traficul aerian, urmează să interzică îndreptarea unui laser împotriva unui avion şi instituirea unei amenzi şi a unor pedepse cu închisoarea de până la cinci ani.

Înainte de a trimite textul Casei Albe pentru promulgarea lui de către preşedintele Barack Obama, cele două Camere trebuie să se pună de acord asupra unei versiuni comune.

Aceste măsuri îi vizează pe toţi cei care îndreaptă fascicule laser "în cunoştinţă de cauză" înspre un avion sau a traiectoriei acestuia.

Acestea nu urmăresc persoanele care folosesc fasciculele laser ca semnale SOS, inginerii care desfăşoară cercetări pentru un fabricant aeronautic sau militari ori membri ai forţelor de ordine ce efectuează teste sau cercetări.

Potrivit administraţiei aviaţiei civile americane (FAA), incidentele care implică un fascicul de laser îndreptat împotriva unui avion s-au multiplicat în ultimii ani: de la 300 în 2005, acestea au trecut la 2.836 în 2010.

"Laserele pot orbi temporar piloţii, ceea ce este incredibil de periculos, dar mai ales în faza în aterizare sau decolare", a declarat senatorul Mark Kirk la începutul lui februarie, în cadrul unui discurs în faţa Senatului pentru a susţine amendamentul privind fasciculele laser.

"Legea actuală nu este în pas cu dezvoltarea acestei noi ameninţări", a declarat el, adăugând că pedepsele prevăzute ar trebui consolidate.

Senatul a adoptat măsura cu 96 de voturi la unu, la 3 februarie.

Problema a devenit atât de gravă în regiunea Sacramento (Californie, vest), încât FBI (poliţia federală), FAA şi un alt serviciu al poliţiei aeriene (Federal Air Marshal Service) au format brigăzi speciale pentru a supraveghea fasciculele laser, arată o sursă din cadrul Congresului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici