Proiectul de introducere a integrării europene în Constituţia Republicii Moldova, avizat de Curtea Constituţională / Igor Dodon se declară nemulţumit şi propune organizarea unui referendum

Curtea Constituţională din Republica Moldova a decis, luni, că proiectul de modificare a Constituţiei care prevede în textul Legii supreme integrarea europeană ca orientare strategică a ţării poate fi adoptat de către Parlament, relatează site-ul Radio Chişinău.

1030 afișări
Imaginea articolului Proiectul de introducere a integrării europene în Constituţia Republicii Moldova, avizat de Curtea Constituţională / Igor Dodon se declară nemulţumit şi propune organizarea unui referendum

Proiectul de introducere a integrării europene în Constituţia Republicii Moldova, avizat de Curtea Constituţională

"Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Constituţiei poate fi adoptat după cel puţin şase luni de la data prezentării iniţiativei de modificare a Constituţiei. Prezentul aviz este definitiv, nu poate fi supus niciunei căi de atac. Intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova", a anunţat Curtea Constituţională.

Autorii iniţiativei, deputaţii din coaliţia majoritară de guvernământ, au propus modificarea a două articole din Constituţie.

Astfel, articolul 1 (al.3) din Constituţie poate fi înlocuit cu: "Republica Moldova este un stat de drept, democratic, orientat spre spaţiul valoric european în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile lui, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme şi sunt garantate".

Totodată, se propune introducerea unui nou articol 8, după cum urmează: "(1) Integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare a ţării. (2) Procedura de aderare a Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene se stabileşte de Parlament prin lege organică".

În acelaşi timp, deputaţii propun completarea preambulului Constituţiei cu următorul aliniat: "Respectând aspiraţiile de integrare europeană a ţării şi promovând orientarea Republicii Moldova spre spaţiul valoric democratic european".

Republica Moldova are un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană din 2014.

Igor Dodon propune un referendum înaintea introducerii "integrării europene" în Constituţia ţării

Preşedintele moldovean Igor Dodon s-a declarat nemulţumit de avizul pozitiv dat, luni, de Curtea Constituţională proiectului de lege privind introducerea în Constituţie a precizării referitoare la integrarea europeană ca orientare strategică a ţării, relatează site-ul deschide.md.

"Decizia de astăzi a Curţii Constituţionale confirmă încă o dată faptul că această instituţie nu este la straja Constituţiei, ci a intereselor guvernării. CCM a dat aviz pozitiv introducerii obiectivului de integrare europeană în Constituţie, chiar dacă art. 5 din Legea Supremă <<Democraţia şi pluralismul politic>>, în alin 2. prevede că <<nicio ideologie nu poate fi instituită ca ideologie oficială a statului>>. Integrarea europeană este viziunea partidului de guvernare şi nu poate fi impusă ca ideologie oficială a statului în Constituţie. Mai mult ca atât, CC a neglijat totalmente şi art. 2 din Legea Supremă <<Suveranitatea şi puterea de stat>>, care, în alin. 2, prevede: <<Nici o persoană particulară, nici o parte din popor, nici un grup social, nici un partid politic sau o altă formaţiune obştească nu poate exercita puterea de stat în nume propriu. Uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului>>. În cazul de faţă, partidul de guvernământ încearcă să folosească puterea în numele interesului propriu", a spus Dodon.

Dodon s-a pronunţat pentru organizarea unui referendum în această privinţă.

"Numai poporul este în drept să decidă în chestiuni atât de importante cum ar fi introducerea integrării europene ca normă în Constituţie. De menţionat că această iniţiativă, conform legislaţiei, poate fi votată doar după 6 luni şi voi face tot posibilul să nu se ajungă la adoptarea acesteia de către Parlament de legislatura actuală", a mai spus preşedintele Republicii Moldova.

În schimb, preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, a salutat avizul Curţii Constituţionale. "Singurul model prin care credem noi că se poate dezvolta rapid şi calitativ Moldova este modelul Uniunii Europene. Includerea în Constituţie a obiectivului de integrare europeană garantează un sistem democratic şi cu şanse egale de succes pentru fiecare cetăţean", a spus Candu.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici