Protest de amploare în Polonia: sute de mii de persoane cer întărirea democraţiei

Sute de mii de protestatari s-au adunat la Varşovia pentru a participa la una dintre cele mai mari manifestaţii din Polonia de la căderea comunismului în 1989. Protestul a fost organizat de opoziţie, iar printre participanţi au fost fostul prim-ministru Donald Tusk şi fostul preşedinte Lech Walesa.

6662 afișări
Imaginea articolului Protest de amploare în Polonia: sute de mii de persoane cer întărirea democraţiei

Mediafax Foto

Primăria din Varşovia a estimat că o jumătate de milion de persoane au participat la evenimentul care a marcat cea de-a 34-a aniversare a primelor alegeri parţial libere din Polonia. La solicitarea partidelor din opoziţie, oamenii au venit din întreaga ţară, dar demonstraţii simultane au avut loc şi în alte oraşe poloneze. Printre participanţi au fost doi importanţi lideri politici, fostul prim-ministru Donald Tusk şi fostul preşedinte Lech Walesa.

Protestele au vizat partidul naţionalist aflat la guvernare, Lege şi Justiţie (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski. PiS a condamnat adunarea spunând că este un „marş al urii".

Protestatarii au nemulţumiri legate de inflaţie, de costul vieţii şi de drepturile femeilor şi ale persoanelor LGBT. De asemenea, au fost exprimate îngrijorări faţă de o nouă lege despre care opoziţia spune că subminează democraţia poloneză. Legea, criticată de UE şi de SUA, instituie o comisie care va investiga influenţa Rusiei în politica poloneză şi care are puterea de a interzice persoanelor să ocupe funcţii publice timp de 10 ani.

Participanţii la marşul organizat de opoziţie au avut steaguri poloneze şi ale UE şi au scandat lozinci legate de democraţie şi libertate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici