PROTESTELE DIN TURCIA: Medicii denunţă folosirea periculoasă a gazelor lacrimogene

Şase organizaţii turce ale medicilor au deplâns, joi, folosirea masivă de către poliţie a gazelor lacrimogene în timpul reprimării manifestaţiilor antiguvernamentale ce au afectat Turcia de la sfârşitul lui mai, evocând două cazuri probabile de decese şi denunţând folosirea lor ca "armă chimică".

214 afișări
Imaginea articolului PROTESTELE DIN TURCIA: Medicii denunţă folosirea periculoasă a gazelor lacrimogene

PROTESTELE DIN TURCIA: Medicii denunţă folosirea periculoasă a gazelor lacrimogene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Avem îngrijorări serioase cu privire la moartea a doi cetăţeni în urma expunerii lor la gaze lacrimogene şi al căror deces nu a fost luat în considerare de statisticile" privind victimele ciocnirilor, a declarat Ümit Biçer, în numele Asociaţiei specialiştilor în medicină legală.

Autorităţile şi Uniunea Medicilor din Turcia (TTB) au menţionat până în prezent patru morţi în incidente: doi civili loviţi de proiectile la Hatay (sud) şi Ankara - primul probabil de o grenadă lacrimogenă, al doilea de un glonţ de pistol - un altul lovit de o maşină la Istanbul şi un poliţist căzut de pe un pod la Adana (sud).

La acest bilanţ ar trebui probabil să se adauge moartea unui bărbat în vârstă de 47 de ani, angajat al unei şcoli private din Ankara, care a avut probleme respiratorii după o expunerea puternică la gaze lacrimogene şi o femeie în vârstă de 50 de ani, decedată din cauza unei crize cardiace la Istanbul, în circumstanţe similare a declarat Biçer.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene "nu ca un mijloc de a controla mulţimea, ci ca o armă chimică", lansând grenade în imediata apropiere a persoanelor sau în locuri închise, două acte interzise de convenţiile internaţionale, a acuzat medicul.

Aproximativ 41 la sută dintre persoanele afectate de gaze se aflau în imediata apropiere (la mai puţin de cinci metri) de o grenadă lacrimogenă, iar 21 la sută se aflau într-un loc închis, a declarat Elif Dagli, de la Societatea turcă de medicină toracică, dezvăluind rezultatele unei anchete efectuate pe un număr de 356 de persoane expuse la gaze.

Simptomele constatate la aceste persoane merg de la tuse (78 la sută) şi dureri toracice (74 la sută) la tuse cu sânge (3 la sută), a afirmat Dagli.

Dogan Sahin, de la Asociaţia turcă de psihiatrie, a denunţat la rândul său la folosirea gazelor lacrimogene "care ar putea fi asociate torturii" devreme ce obiectivul a fost "să provoace durere fizică şi psihologică în scop de pedeapsă" pentru manifestanţi.

El a evaluat la 50.000 numărul persoanelor care ar putea fi victimele "tulburărilor psihologice recurente sau permanente" în urma acestor intervenţii ale poliţiei.

Ciocnirile din Turcia din ultimele trei săptămâni s-au soldat cu mai puţin de patru morţi şi 7.800 de răniţi, dintre care 59 grav, potrivit ultimului bilanţ al TTB, publicat joi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici