Puigdemont: Catalonia NU va accepta planul Spaniei / Premierul Rajoy a anunţat SUSPENDAREA guvernului catalan şi alegeri noi în regiune/ Proteste de amploare la Barcelona | FOTO, VIDEO

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a anunţat, sâmbătă, suspendarea guvernului regional al Cataloniei şi organizarea de alegeri noi în termen de şase luni, relatează site-ul cotidianului El Pais.

10423 afișări
Imaginea articolului Puigdemont: Catalonia NU va accepta planul Spaniei / Premierul Rajoy a anunţat SUSPENDAREA guvernului catalan şi alegeri noi în regiune/ Proteste de amploare la Barcelona | FOTO, VIDEO

Puigdemont: Catalonia NU va accepta planul Spaniei / Premierul Rajoy a anunţat SUSPENDAREA guvernului catalan şi organizarea de alegeri noi în regiune/ Proteste de amploare la Barcelona | VIDEO

Guvernul spaniol s-a reunit, sâmbătă, pentru a stabili domeniul de aplicare şi calendarul măsurilor pe care intenţionează să le adopte în temeiul Articolului 155 din Constituţia Spaniei, potrivit căruia autonomia regiunii Catalonia poate fi suspendată, relatează agenţia The Associated Press.

UPDATE 23.05

Aproape 500.000 de oameni au protestat sâmbătă seara, în Barcelona.

Şeful executivului catalan, Carles Puigdemont, a anunţat sâmbătă că va cere organizarea unei sesiuni plenare a Parlamentului regional pentru a răspunde la acţiunile guvernului central condus de către Mariano Rajoy, care "încearcă să lichideze" guvernarea autonomă şi democraţia, relatează El Pais.

Puigdemont susţine că oamenii din Catalonia nu pot accepta măsurile "ilegale" luate de către guvernul spaniol, care vizează conducerea regiunii direct de la Madrid.

"Cer Parlamentului să organizeze o sesiune plenară în care noi, reprezentanţii suveranităţii cetăţenilor, vom putea să decidem în privinţa acestei încercări de a lichida guvernarea autonomă şi democraţia din Catalonia ... şi să acţionăm în consecinţă. Suntem mai hotărâţi ca niciodată", a spus liderul catalan.

Carles Puigdemont este de părere că decizia premierului spaniol Marian Rajoy de a cere destituirea guvernului regional şi organizarea alegerilor anticipate este "cel mai grav atac la adresa instituţiilor şi cetăţenilor din Catalonia de la dictatura militară a lui Francisco Franco".

Şeful executivului de la Barcelona susţine că "guvernul spaniol s-a proclamat în mod ilegitim reprezentantul catalanilor", iar Mariano Rajoy a "aplicat o lovitură" instituţiilor din Catalonia prin crearea unui "directorat" care să conducă regiunea direct de la Madrid.

"Toate propunerile de dialog către guvernul central au avut acelaşi rezultat: tăcere sau represiune. Consiliul de Miniştri ne-a trântit uşa în nas. Guvernul a anulat în birouri ce au decis catalanii la referendum. Dar ce am câştigat noi a venit mereu prin intermediul puterii poporului şi a democraţiei. Acest atac al guvernului (de la Madrid) este în afara statului de drept, întrucât a acţionat violent împotriva cetăţenilor paşnici, a compromis idei şi medii de comunicare şi a creat instabilitate economică", a mai spus Puigdemont.

Carles Puigdemont a făcut un apel către liderii şi cetăţenii europeni, în limba engleză, spunând că dacă principiile fundamentale sunt în pericol în Catalonia, atunci sunt şi în Europa, iar "dorinţa democratică de a decide viitorul ţării tale nu este o infracţiune". Puigdemont a amintit că regiunea Catalonia este o democraţie europeană veche, care "luptă pentru drepturile fundamentale la fel precum cetăţenii europeni".

Guvernul de la Madrid a decis să activeze Articolul 155 din Constituţia Spaniei, iar premierul Mariano Rajoy are patru obiective în privinţa Cataloniei: revenirea în legalitate, recuperarea stării de normalitate şi coabitare în regiune, continuarea dezvoltării economice şi organizarea de alegeri regionale.

Măsurile trebuie să treacă de votul Senatului, unde formaţiunea conservatoare Partidul Poporului, condusă de către Mariano Rajoy, deţine majoritatea. Procesul pentru implementarea unor măsuri privind Catalonia ar dura aproximativ o săptămână.

UPDATE: 22:16

Catalonia nu va accepta planul Madridului de a reduce puterea regiunii, a declarat sâmbătă seară Carles Puigdemont, scrie BBC.

Într-o declaraţie, acesta a descris impunerea acestei reguli directe de către Spania drept cel mai mare atac la instituţiile Cataloniei, de la dictatura lui Franco. 

Puigdemont a mai afirmat că Guvernul Spaniei a acţionat împotriva voinţei democratice a catalanilor după ce a refuzat toate ofertele de dialog. El a adăugat că va convoca o sesiune a parlamentului catalan pentru a da un răspuns la planurile premierului spaniol Rajoy.

Foto: Hepta

UPDATE 17:29

Vicepremierul Cataloniei, Oriol Junqueras, şi primarul oraşului Barcelona, Ada Colau, au reacţionat vehement la anunţul premierului spaniol Mariano Rajoy privind suspendarea guvernului regional al Cataloniei şi organizarea de alegeri anticipate în termen de şase luni, relatează cotidianul El Pais.

"Astăzi, Partidul Popular (şi aliaţii săi) nu a suspendat doar autonomia, a suspendat şi democraţia. Cu modestie, fermitate, curaj şi vitejie, vom începe o călătorie istorică! Să ne câştigăm libertatea!", a spus Junqueras, prin intermediul contului de Twitter.

Vicepremierul catalan a respins afirmaţiile premierului spaniol Mariano Rajoy potrivit cărora situaţia economică a Cataloniei este afectată de acţiunile politice, iar o eventuală independenţă a Cataloniei ar împovăra regiunea şi ar genera scăderea produsului intern brut cu 25-30 de procente.

"În ciuda Partidului Popular (şi a aliaţilor săi), economia catalană înregistrează recorduri istorice în privinţa produsului intern brut, a exporturilor şi a investiţiilor. Acum, Partidul Popular vrea prăbuşirea economiei", a mai menţionat Junqueras.

În condiţiile în care guvernul regional al Cataloniei urmează să acţioneze strict în baza directivelor primite de la guvernul Spaniei, primarul Barcelonei consideră că măsură este un atac la adresa drepturilor şi libertăţilor fundamentale.

"Rajoy a suspendat guvernarea autonomă a Cataloniei, pentru care au luptat atâţia oameni. Este un atac grav la adresa drepturilor şi libertăţilor tuturor cetăţenilor, din Catalonia şi din afara ei. Astăzi ne vom afla în stradă pentru a ne apăra împreună, pentru a susţine ce ne uneşte: drepturile, libertăţile, guvernarea autonomă a Cataloniei şi eliberarea celor doi Jordi (n.a. - liderii separatişti Jordi Sanchez şi Jordi Cuixart)", a precizat Ada Colau pe Twitter.

UPDATE 17:01

Şeful executivului Cataloniei, Carles Puigdemont, va susţine un discurs sâmbătă, la ora locală 21:00 (22:00, ora României), ca urmare a anunţului premierului spaniol Mariano Rajoy privind suspendarea guvernului regional catalan şi organizarea de alegeri anticipate, relatează agenţia Reuters.

Puigdemont s-a întâlnit cu membrii guvernului său pentru a discuta poziţia oficială în cazul activării Articolul 155 din Constituţia Spaniei, potrivit căruia autonomia regiunii Catalonia poate fi suspendată dacă se constată încălcarea legilor.

Înainte de discurs, în jurul orei locale 17:00 (18:00, ora României), Carles Puigdemont va participa la o manifestaţie de amploare organizată în Barcelona în semn de protest faţă de reţinerea liderilor separatişti Jordi Sanchez şi Jordi Cuixart.

Sanchez (preşedintele Adunării Naţionale Catalane - ANC) şi Cuixart (preşedintele organizaţiei Omnium Cultural) au fost plasaţi în arest fără posibilitatea de cauţiune pe durata investigaţiei pentru instigare împotriva ordinii sociale din Spania. Principala acuzaţie care a fost adusă împotriva celor doi este organizarea unui miting la 20 septembrie, pe durata căruia mai mulţi participanţi au blocat accesul forţelor de ordine spaniole într-o clădire din Barcelona, capitala regiunii Catalonia, şi au distrus mai multe vehicule.

UPDATE 15.00: Premierul spaniol a anunţat suspendarea guvernului regiunii Catalonia şi organizarea de alegeri noi

Guvernul de la Madrid a decis să activeze Articolul 155 din Constituţia Spaniei, potrivit căruia autonomia regiunii Catalonia poate fi suspendată dacă se constată încălcarea legilor.

Mariano Rajoy a precizat că guvernul său are patru obiective în privinţa Cataloniei: revenirea în legalitate, recuperarea stării de normalitate şi coabitare în regiune, continuarea dezvoltării economice şi organizarea de alegeri regionale.

"Mai întâi, şeful guvernului poate dizolva Parlamentul regional. Apoi poate cere organizarea alegerilor în termen de maximum şase luni. Dorinţa mea este să fie organizate alegeri în cel mai scurt timp, pentru ca situaţia să revină la normal", a spus Rajoy.

Premierul spaniol a subliniat că guvernul regional al Cataloniei va continua să funcţioneze şi va rămâne principala administraţie a comunităţii autonome. Această administraţie va acţiona strict în baza directivelor primite de la guvernul Spaniei.

Şeful executivului catalan, Carles Puigdemont, va continua exercitarea rolului său reprezentativ până la noile alegeri. Totuşi, acesta nu poate propune candidaţi pentru viitoarea conducere a regiunii şi nu poate demara iniţiative care contravin Constituţiei Spaniei sau care nu primesc acordul guvernului central de la Madrid.

"Guvernul a avut multe oportunităţi să aplice Articolul 155 până acum, dar am preferat să acţionăm cu prudenţă şi responsabilitate, încercând să obţinem o rectificare a acţiunilor (guvernului catalan). Pentru ei (catalani), voinţa majorităţii a dispărut, la fel ca legalitatea şi noţiunea de stat de drept. Nu există ţară în lume care este dispusă să permită o astfel de situaţie. Adoptarea de către Parlamentul Cataloniei a legii privind referendumul (de independenţă) nu a fost în concordanţă cu democraţia. Acţiunea a fost apoi suspendată de către Curtea Constituţională, dar asta nu a contat pentru ei. Autonomia Cataloniei nu este suspendată, doar atribuţiile persoanelor care pun în pericol regiunea", a mai spus Rajoy.

Măsurile trebuie să treacă de votul Senatului, unde formaţiunea conservatoare Partidul Poporului, condusă de către Mariano Rajoy, deţine majoritatea. Procesul pentru implementarea unor măsuri privind Catalonia ar dura aproximativ o săptămână.

În documentul care prezintă motivele aplicării Articolului 155 din Constituţie, guvernul spaniol indică faptul că şeful guvernului catalan, Carles Puigdemont, şi preşedintele Parlamentului catalan, Carme Forcadell, au avut un rol decisiv în "încălcarea deliberată a statutului, prin implementarea unui proces de secesiune". Cei doi lideri care au militat pentru independenţă "nu şi-au îndeplinit obligaţiile şi au acţionat împotriva interesului naţional".

Premierul spaniol s-a referit şi la implicaţiile economice ale unei posibile independenţe ale Cataloniei, care ar împovăra regiunea şi ar genera "scăderea produsului intern brut cu 25-30 de procente".

Schimbările care urmează să fie implementate de către guvernul central de la Madrid vizează şi forţele de poliţie catalane Mossos d’Esquadra, care vor trece în subordinea ministerului de Interne. În plus, şeful poliţiei regionale, Josep Lluis Trapero, poate fi destituit. În unele situaţii, ministrul spaniol de Interne poate decide înlocuirea Mossos d’Esquadra cu forţele naţionale de securitate.

Dacă măsurile propuse vor fi adoptate, reprezentanţii executivului catalan vor trebui să apară în faţa Senatului spaniol la fiecare două luni pentru a raporta gestionarea situaţiei din Catalonia. Guvernul de la Madrid nu a stabilit încă dacă va înfiinţa o structură care să coordoneze activitatea guvernului Cataloniei sau va numi doar un reprezentant.

Guvernul Spaniei decide soarta Catalaniei şi calendarul măsurilor

Potrivit unuia dintre liderii Partidului Socialist (PSOE), premierul Mariano Rajoy va anunţa înlăturarea conducerii catalane, numirea unor oficiali care să asigure interimatul şi organizarea de alegeri regionale în Catalonia în luna ianuarie a anului viitor.

Printre măsurile care urmează să fie luate de către guvernul central de la Madrid se află şi preluarea controlului asupra activelor publice din Catalonia, inclusiv asupra forţelor de poliţie Mossos d’Esquadra.

Mariano Rajoy va organiza o conferinţă de presă în cursul după-amiezii pentru a-şi anunţa planurile, care trebuie să treacă de votul Senatului, unde formaţiunea sa conservatoare Partidul Poporului deţine majoritatea. Procesul pentru implementarea unor măsuri privind Catalonia ar dura aproximativ o săptămână.

Vineri, premierul spaniol a declarat că situaţia din Catalonia a ajuns la un "punct limită" şi consideră drept "inacceptabil" faptul că guvernul regional catalan încalcă legea cu bună ştiinţă.

Rajoy a subliniat că "aplicarea Articolului 155 nu presupune folosirea forţei, este un instrument inclus în Constituţie şi care este similar celor din alte state europene; limitarea va fi temporară, pentru recuperarea legalităţii instituţionale".

Guvernul Cataloniei a organizat la 1 octombrie un referendum pe tema independenţei, considerat neconstituţional de Guvernul Spaniei şi de Uniunea Europeană. Potrivit rezultatelor anunţate de autorităţile catalane, peste 90% dintre cei care au participat la vot s-au declarat în favoarea independenţei, însă rata prezenţei a fost de doar 43%.

Constituţia spaniolă prevede că ţara este indivizibilă. Potrivit Articolului 155 din Constituţia Spaniei, autorităţile de la Madrid au puterea de a interveni direct în administrarea guvernului regional din Catalonia, obligându-l să renunţe la intenţiile de independenţă.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici