Putin a vorbit, pentru prima dată în public, de „războiul” din Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a folosit joi cuvântul "război" pentru a se referi la conflictul din Ucraina, aceasta fiind prima dată când se abate în mod public de la "operaţiune militară specială", scrie CNN.

18916 afișări
Imaginea articolului Putin a vorbit, pentru prima dată în public, de „războiul” din Ucraina

Putin a vorbit, pentru prima dată în public, de „războiul” din Ucraina

"Scopul nostru nu este de a învârti volanul conflictului militar, ci, dimpotrivă, de a pune capăt acestui război", a declarat Putin reporterilor la Moscova, după ce a participat la o reuniune a Consiliului de Stat privind politica de tineret. "Ne-am străduit şi vom continua să ne străduim pentru acest lucru".

Criticii lui Putin spun că folosirea cuvântului "război" pentru a descrie conflictul din Ucraina este efectiv ilegală în Rusia din martie, când liderul rus a semnat o lege a cenzurii care consideră o infracţiune difuzarea de informaţii "false" despre invazie, cu o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare pentru oricine este condamnat.

Folosirea cuvântului de către Putin nu a trecut neobservată.

Nikita Iuferev, un deputat municipal din Sankt Petersburg care a fugit din Rusia din cauza poziţiei sale anti-război, a declarat joi că a cerut autorităţilor ruse să îl urmărească penal pe Putin pentru "răspândirea de informaţii false despre armată".

"Nu a existat niciun decret pentru a pune capăt operaţiunii militare speciale şi nu a fost declarat niciun război", a scris Yuferev pe Twitter. "Câteva mii de persoane au fost deja condamnate pentru astfel de cuvinte despre război".

Un oficial american a declarat pentru CNN că evaluarea iniţială este că remarca lui Putin nu a fost intenţionată şi că probabil a fost o scăpare. Cu toate acestea, oficialii vor urmări îndeaproape pentru a vedea ce spun figurile din interiorul Kremlinului despre aceasta în zilele următoare.

Vorbind cu reporterii la Moscova joi, Putin a respins sistemele Patriot ca fiind "vechi" şi a declarat că Rusia va "găsi întotdeauna antidotul".

"În ceea ce priveşte Patriot, acesta este un sistem destul de vechi şi nu funcţionează la fel de bine ca S-300 (sistemul rus de rachete)", a declarat Putin.

"Cei care ni se opun cred că aceasta este o armă defensivă, asta spun ei. Dar asta este în mintea lor şi noi vom găsi întotdeauna antidotul. Aşa că cei care fac acest lucru îşi pierd timpul, doar întârzie conflictul".

Întrebat joi de un reporter dacă există o şansă reală pentru diplomaţie în Ucraina, Putin a declarat că negocierea a precedat întotdeauna sfârşitul unui conflict.

"Toate conflictele, şi cele armate, se termină într-un fel sau altul cu un fel de negocieri", a spus Putin, acuzându-l pe Zelenski că refuză să negocieze.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici