Putin cere Ministerului rus de Externe să obţină garanţii privind scutul antirachetă

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a însărcinat luni Ministerul Afacerilor Externe şi alte instituţii ale ţării să obţină garanţii care să ateste că viitorul scut antirachetă american din Europa nu va fi îndreptat împotriva potenţialului strategic rusă.

231 afișări
Imaginea articolului Putin cere Ministerului rus de Externe să obţină garanţii privind scutul antirachetă

Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Susţinerea în mod ferm a poziţiei ruse privind crearea unui sistem de apărare antirachetă american şi obţinerea unor garanţii concrete care să ateste că amplasarea sa nu constituie o ameninţare pentru forţele ruse de disuasiune nucleară", scrie în decretul prezidenţial privind "Măsurile care trebuie aplicate pentru politica externă a Federaţiei Ruse", relatează RIA Novosti în pagina electronică.

NATO şi Rusia au convenit, la summitul de la Lisabona din 2010, să coopereze la sistemul de apărare antirachetă din Europa, însă negocierile dintre ruşi şi Alianţa Nord-Atlantică sunt dificile, Moscova considerându-l o ameninţare la adresa securităţii sale şi solicitând garanţii că acesta nu vizează capacitatea sa strategică de disuasiune nucleară.

NATO susţine că acest sistem nu vizează Rusia, dar Washingtonul refuză să acorde garanţii constrângătoare din punct de vedere juridic în acest sens.

Vladimir Putin a depus jurământul luni pe Constituţia rusă, redevenind astfel preşedintele Rusiei, pentru un al treilea mandat, la patru ani după ce a fost nevoit să renunţe la acest post pentru a fi prim-ministru.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici