Putin nu a fost invitat la marcarea a 70 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz

Preşedintele Vladimir Putin nu va participa la ceremoniile de marcare a 70 de ani de la eliberarea lagărului nazist de concentrarea Auschwitz, pe 27 ianuarie, pentru că nu a primit "invitaţie oficială", a declarat miercuri ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

402 afișări
Imaginea articolului Putin nu a fost invitat la marcarea a 70 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz

Putin nu a fost invitat la marcarea a 70 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu există o invitaţie oficială" adresată preşedintelui rus, a declarat Lavrov, răspunzând unei întrebări despre o eventuală participare a lui Putin la aceste ceremonii consacrate eliberării lagărului nazist, în 1945, de către Armata Roşie.

"Directorul Muzeului (Auschwitz) i-a trimis o scrisoare ambasadorului (rus în Polonia) care anunţa că aceste ceremonii vor avea loc şi că, dacă se doreşte o participare, este necesar să se anunţe cine ar putea veni", a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă, la Moscova.

"O invitaţie de acest tip nu prevede un răspuns obligatoriu", a adăugat şeful diplomaţiei ruse.

Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al Kremlinului, a anunţat săptămâna trecută că ceremoniile de la Auschwitz "nu figurează pe agenda preşedintelui rus".

Peskov a declarat miercuri, citat de agenţia Interfax, că Rusia va fi reprezentată de către şeful administraţiei prezidenţiale Serghei Ivanov.

O serie de şefi de stat, printre care şi preşedinţii francez François Hollande şi cel german Joachim Gauck, şi-au confirmat deja prezenţa la ceremoniile de la Auschwitz, pe 27 ianuarie.

Preşedintele austriac Heinz Fischer şi omologii săi croat Ivo Josipovic, maltez Marie Louise Coleiro Preca, polonez Bronislaw Komorowski, sloven Borut Pahor şi elveţian Simonetta Sommaruga se află, de asemenea, pe lista provizorie publicată de către Muzeul Auschwitz.

Niciun reprezentant al Statelor Unite nu figurează pe listă pentru moment.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici