Putin: Rusia era pregătită să ridice nivelul alertei nucleare pentru Crimeea

Rusia era pregătită să-şi pună armamentul nuclear în alertă în timpul tensiunilor de anul trecut din Peninsula ucraineană Crimeea, în contextul îndepărtării de la putere a fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici, a declarat Vladimir Putin într-un documentar difuzat duminică, relatează AP.

15772 afișări
Imaginea articolului Putin: Rusia era pregătită să ridice nivelul alertei nucleare pentru Crimeea

Putin: Rusia era pregătită să ridice nivelul alertei nucleare pentru Crimeea

De asemenea, Putin a revenit şi a elaborat pe tema recunoaşterii, anterior, a faptului că militarii bine înarmaţi, fără însemne, care au preluat controlul asupra instalaţiilor militare din Crimeea erau militari ruşi.

Comentariile pe care preşedintele rus le face în acest documentar - difuzat duminică de televiziunea de stat - relevă amploarea panicii care a cuprins Moscova în săptămânile ce au urmat îndepărtării de la putere a lui Ianukovici, în februarie 2014, după luni de proteste de stradă care deveneau tot mai violente.

După ce Ianukovici a fugit de la Kiev, apărând ulterior ulterior în Rusia, mişcarea separatistă s-a intensificat puternic în Crimeea, o peninsulă la Marea Neagră cu populaţie majoritar rusofonă. Forţele ruse au preluat controlul asupra instalaţiilor militare ucrainene din peninsulă şi a fost anunţat în pripă un refrendum asupra despărţirii de Ucraina. Însă referendumul, denunţat ferm de către Occident ca ilegitim, s-a pronunţat masiv pentru secesiune. Rusia a anexa Crimeea pe 19 martie 2014.

În acest documentar, care marchează un an de la referendum, Putin afirmă despre situaţia pregătirii nucleare de război că "eram pregătiţi să murim". Crimeea "este teritoriul nostru (din punct de vedere) istotic. Acolo trăiesc ruşi. Ei erau în pericol. Nu putem să-i abandonăm", adaugă el.

Aceste declaraţii au fost preluate pe site-ul radioteleviziunii ruse după ce au fost transmise în Extremul Orient rus şi înainte ca documentarul să fie difuzat la Moscova.

Putin mai spune că planificarea unei operaţiuni în Crimeea a început imediat după fuga lui Ianukovici.

"Nu ne-am gândit niciodată să despărţim Crimeea de Ucraina până în momentul în care au început aceste evenimente, (iar) Guvernul a fost răsturnat", afirmă el, reiterând versiunea rusă despre protestele violente, potrivit căreia Ianukovici a fost victima unei lovituri de stat.

El spune că a cerut să fie efectuat un "sondaj de opinie aplicat" asupra intenţiei locuitorilor din peninsulă de a rămâne în cadrul Ucrainei. Însă nu oferă detalii despre felul în care a fost realizat acest sondaj, subliniind doar că "a devenit clar că 75% din populaţie dorea să se alăture Rusiei".

Moscova a dezminţit, iniţial, că forţele care nu purtau însemne şi care au preluat controlul în Crimeea ar fi fost ruse, însă Putin a recunoscut ulterior acest lucru. În documentarul de duminică, el afirmă că a ordonat Ministerului rus al Apărării să mobilizeze trupe din cadrul forţelor speciale de informaţii, puşcaşi marini şi paraşitişti, "sub acoperirea consolidării protecţiei instalaţiilor noastre militare".

Flota rusă la Marea Neagră îşi are cartierul general în Crimeea. Ea şi-a păstrat bazele din peninsulă după prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice, în baza unui acord cu Ucraina.

Însă Putin afirmă, în documentar, că trupele nu au fost trimise din Rusia în Crimeea, deşi Camera superioară a Parlamentului rus a autorizat o asemenea acţiune, şi adaugă că numărul militarilor ruşi din peninsulă nu a depăşit niciodată 20.000, conform prevederilor acordului cu privire la menţinerea Flotei la Marea Neagră acolo.

Putin a declarat, de asemenea, că forţele ruse l-au ajutat pe Ianukovici să fugă din Rusia.

După ce a fugit din Kiev, fostul preşedinte prorus a apărut la Harkov. Ulterior el a dispărut timp de câteva zile. Presa scria la vremea respectivă că el şi anturajul său din domeniul securităţii au pornit într-o călătorie disperată, prin estul ţării, după care s-a dus în Crimeea, în căutarea unui loc în care să se simtă în siguranţă. Versiunea prezentată de Putin pare să confirme aceste informaţii de presă.

Liderul rus a spus că forţele ruse au încercat să păstreze contactul cu Ianukovici în timp ce acesta fugea prin Ucraina, iar până la urmă "l-am adus pe teritoriul rus".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici