Putin s-a opus prezenţei lui Joe Biden şi a Prinţului Charles la parada de la Moscova

Premierul rus, Vladimir Putin, a refuzat să le permită vicepreşedintelui american, Joe Biden, şi Prinţului Charles să participe la Parada Victoriei, organizată duminică în Piaţa Roşie, relatază The Guardian, în pagina electronică de sâmbătă.

162 afișări
Imaginea articolului Putin s-a opus prezenţei lui Joe Biden şi a Prinţului Charles la parada de la Moscova

Putin s-a opus prezenţei lui Joe Biden şi a Prinţului Charles la parada de la Moscova (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autorităţile ruse l-au invitat pe premierul britanic, Gordon Brown, să participe la evenimentele organizate duminică pentru a marca 65 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, însă şeful guvernului de la Londra nu va putea asista la paradă, din cauza situaţiei politice create după alegerile legislative. Foreign Office a sugerat, în aceste condiţii, ca Marea Britanie să fie reprezentată la paradă de Prinţul Charles, moştenitorul Tronului britanic.

Guardian afirmă că premierul rus a respins propunerea săptămâna trecută, transmiţând că nu doreşte prezenţa acestuia la Moscova şi exprimându-şi, aparent, nemulţumirea faţă de refuzul Marii Britanii de a-l extrăda pe Boris Berezovski, fost oligarh rus şi unul dintre criticii vehemenţi ai Kremlinului.

Potrivit ziarului britanic, Putin s-a opus şi prezenţei lui Biden la Moscova, vicepreşedintele american fiind considerat drept unul dintre susţinătorii liderului georgian Mihail Saakaşvili.

Pavel Felgenhauer, analist militar şi colaborator al cotidianului de opoziţie Novaia Gazeta, a afirmat că decizia de a refuza prezenţa Prinţului Charles i-a aparţinut integral lui Putin. El a apreciat că Moscova a adoptat o poziţie intransigentă ca urmare a unei serii de succese recente în domeniul politicii externe, printre care se numără înlăturarea guvernului prooccidental al Ucrainei şi revolta din aprilie din Kîrgîzstan, soldată cu preluarea conducerii de către o administraţie mai apropiată de Kremlin.

Pentru prima dată, la parada de la Moscova vor participa militari din Marea Britanie, Franţa şi Statele Unite, alături de 10.500 de militari ruşi. La ceremonie vor asista mai mult de 25 de lideri străini, inclusiv preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi cancelarul german, Angela Merkel, în timp ce Marea Britanie şi Statele Unite vor fi reprezentate numai de ambasadori.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici