Putin şi al-Sisi semnează un acord pentru construirea primei centrale nucleare din Egipt

Preşedintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit luni cu omologul său egiptean, Abdel Fattah al-Sisi, la Cairo, pentru a discuta despre construirea primei centrale nucleare în Egipt şi tensiunile din Orientul Mijlociu, intensificate recent, informează site-ul agenţiei de ştiri Reuters.

522 afișări
Imaginea articolului Putin şi al-Sisi semnează un acord pentru construirea primei centrale nucleare din Egipt

Putin şi al-Sisi semnează un acord pentru construirea primei centrale nucleare din Egipt

În timpul vizitei lui Putin, cei doi lideri au semnat un acord pentru a începe construirea primei centrale nucleare din Egipt, care se va afla în oraşul Dabaa. Un alt subiect al discuţiei dintre cei doi a fost reluarea zborurilor din Rusia către Egipt, a declarat un purtător de cuvânt al preşedintelui Abdel Fattah al-Sisi pentru agenţia naţională de ştiri MENA.

Moscova a oprit traficul aerian către Egipt în 2015, după ce un avion rus de pasageri, care aparţinea companiei Metrojet, a fost prăbuşit de terorişti în Egipt, omorând 224 de oameni.

Compania nucleară a statului rus Rosatom a anunţat, luni, că centrala nucleară care va fi construită în Egipt va avea 4 reactoare şi va costa aproximativ 21 de miliarde de dolari, construţia fiind finalizată până în 2028-2029.

Moscova şi Cairo au semnat o iniţial o înţelegere în 2015, când Rusia s-a angajat să acorde un împrumut Egiptului, prin care să fie acoperite toate cheltuielile construcţiei.

Acordul între Rusia şi Egipt are loc în urma deciziei Guvernului Statelor Unite de a refuza să ofere Egiptului 95,7 miliarde de dolari, din cauza eşecului de a progresa în susţinerea drepturilor omului şi a normelor democratice.

În noiembrie, Guvernul rus a publicat un proiect de înţeledere între cele două state, prin care ambele pot să îşi folosească reciproc bazele aeriene în scop militar.

În 2015, Vladimir Putin a fost primul lider al unei puteri majore aflat în vizită la Cairo, după demiterea în 2013 a preşedintelui Mohamed Mursi.

Încă de atunci, cei doi lideri au încercat să reia alianţa istorică pe care statul egiptean a avut-o cu Uniune Sovietică în anii '70, ceea ce a dus la îndepărtarea Statelor Unite de Egipt.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici