Qatar publică o înregistrare video cu avioane deteriorate, într-o dispută cu Airbus. VIDEO

Qatar Airways a dus pe reţelele de socializare o dispută de 4 milioane de dolari pe zi cu compania europeană Airbus, publicând o înregistrare video cu exteriorul deteriorat al avioanelor A350, despre care compania aeriană a spus că subliniază "îngrijorări serioase şi legitime privind siguranţa”, conform Reuters.

6662 afișări
Imaginea articolului Qatar publică o înregistrare video cu avioane deteriorate, într-o dispută cu Airbus. VIDEO

Qatar publică o înregistrare video cu avioane deteriorate, într-o dispută cu Airbus

Cele două companii sunt blocate de luni de zile într-o dispută legată de deteriorarea vopselei şi a protecţiei împotriva fulgerelor de pe avioanele de cursă lungă, despre care Airbus a recunoscut că are nevoie de atenţie, insistând în acelaşi timp că siguranţa nu este afectată.

Qatar Airways a ripostat cu primele imagini oficiale ale avioanelor reţinute la sol de către autoritatea sa naţională de reglementare, în încercarea de a menţine atenţia asupra problemelor tehnice, după ce Airbus a acuzat compania aeriană că a pus la cale această dispută pentru a obţine compensaţii.

Disputa a dus la blocarea la sol a 21 de avioane din cele 53 de A350 operate de Qatar Airways. De asemenea, a determinat Qatar Airways să excludă Airbus dintr-un contract de mai multe miliarde de dolari pentru înlocuirea a aproape trei duzini de avioane cargo, care ar putea fi preluat de Boeing şi care ar putea contribui la consolidarea legăturilor cu Washingtonul.

Qatar Airways face presiuni pentru o compensaţie de 618 milioane de dolari plus 4 milioane de dolari pe zi şi a oprit luarea de noi livrări de A350. Airbus a declarat că va contesta cererea.

În videoclipul publicat pe YouTube, Qatar Airways a arătat defecte pe suprafaţa unora dintre avioanele A350 reţinute la sol de autoritatea de reglementare a ţării.

Airbus nu a făcut niciun comentariu imediat cu privire la acest videoclip. Compania a declarat că nu există "nicio bază rezonabilă sau raţională" pentru aceste reţineri la sol, care nu s-au mai întâmplat în altă parte.

Videoclipul a arătat zone cu vopsea decojită sau lipsă, fisuri şi deteriorări ale protecţiei anti-fulger, precum şi ceea ce compania aeriană a descris ca fiind fibră de carbon expusă la umiditate şi la lumina ultravioletă, potenţial dăunătoare.

Investigaţia a arătat că cel puţin alte cinci companii aeriene au raportat probleme cu vopseaua sau cu învelişul A350 începând din 2016.

În schimb, Airbus susţine că a furnizat informaţiile relevante şi a concluzionat că nu există niciun risc de navigabilitate, o opinie împărtăşită de autoritatea europeană de reglementare aeriană.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici