R.Moldova, condamnată la CEDO să plătească 15.000 de euro unui tânăr, în urma evenimentelor din 2009 - VIDEO

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis marţi să acorde despăgubiri de 15.000 de euro unui cetăţean moldovean care a participat la protestele din 7 aprilie 2009 şi care susţine că a fost bătut de poliţişti, în urma plângerii depuse de acesta în urmă cu doi ani.

415 afișări
Imaginea articolului R.Moldova, condamnată la CEDO să plătească 15.000 de euro unui tânăr, în urma evenimentelor din 2009 - VIDEO

R.Moldova, condamnată la CEDO să plătească 15.000 de euro unui tânăr, în urma evenimentelor din 2009 - VIDEO

Andrei Taraburcă susţine că a fost luat de pe stradă de poliţie la 7 aprilie 2009, în timp ce voia să se urce într-un taxi. Tânărul, în vârstă de 23 de ani, susţine că a fost dus de trei poliţişti la comisariatul din sectorul Botanica, unde a fost închis într-o celulă şi bătut până a leşinat, relatează PRO TV Chişinău.

Ulterior, el a fost transferat la comisariatul general, unde a fost supus unei expertize medico-legale. Deşi el susţine că leziunile sale erau vizibile cu ochiul liber, medicii nu au depistat urme de violenţă, tânărul fiind mutat apoi la penitenciarul 13.

În R.Moldova, Andrei Taraburcă a pierdut toate procesele şi apoi a depus o plângere la CEDO. După aproape doi ani, instanţa a decisă că acesta a fost într-adevăr maltratat în urma evenimentelor din aprilie 2009.

Curtea a obligat statul să îi plătească tânărului despăgubiri în valoare de de 15.000 de euro.

În urma evenimentelor din 7 aprilie 2009, sute de persoane s-au plâns că au fost bătute de poliţişti. Conducerea de atunci a Ministerului de Interne a negat că cineva ar fi fost arestat. În plus, niciun poliţist şi niciun oficial moldovean nu au fost pedepsiţi de instanţele naţionale.

Acesta este primul caz referitor la evenimentele din 7 aprilie 2009 pierdut de Republica Moldova la CEDO.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici