Radoslaw Sikorski: Viktor Ianukovici era pregătit să utilizeze forţa dacă negocierile ar fi eşuat

Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a dezvăluit, vineri seară, că preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, era pregătit să utilizeze forţa, în cazul în care opoziţia ar fi respins acordul de ieşire din criză.

745 afișări
Imaginea articolului Radoslaw Sikorski: Viktor Ianukovici era pregătit să utilizeze forţa dacă negocierile ar fi eşuat

Radoslaw Sikorski: Viktor Ianukovici era pregătit să utilizeze forţa dacă negocierile ar fi eşuat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Au existat semnale că preşedintele Ianukovici se pregătea să utilizeze forţele Ministerului de Interne, în cazul în care acordul ar fi eşuat", a explicat el pentru presă în momentul întoarcerii la Varşovia.

"Din punct de vedere politic, i-ar fi fost mai uşor să recurgă la violenţă", pentru că eşecul ar fi fost "pus pe seama opoziţiei", a adăugat el.

Tocmai din această cauză situaţia era atât de tensionată", a precizat ministrul, evocând un episod din aceste negocieri filmat fără ştirea sa la Hotelul Kiev şi postat ulterior pe Internet.

Într-o înregistrare video, şeful diplomaţiei poloneze apare adresându-se vizibil iritat liderilor opoziţiei ucrainene.

"Dacă nu veţi fi de acord, veţi avea legea marţială, armata, veţi muri toţi", spunea el.

"Atmosfera era tensionată. Unii dintre voi probabil aţi văzut înregistrarea. Aceasta nu era o strategie politică. Era aprecierea mea faţă de o situaţie care acum pare că nu mai este de actualitate, dar în această după-amiază era reală", a explicat el.

Ministrul polonez a salutat "rolul constructiv" al trimisului special al Rusiei, Vladimir Lukin, deşi el nu a semnat acordul.

"Sper că Rusia va susţine acest acord (...). Probabil are nevoie de timp pentru a analiza acest document", a anunţat el.

Semnat vineri la Palatul Prezidenţial în prezenţa mediatorilor europeni, acordul de ieşire din criză prevede alegeri prezidenţiale anticipate, cel mai târziu în decembrie, formarea unui Guvern de coaliţie în următoarele zele zile şi revenirea la Constituţia din 2004.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici