Raidurile aeriene asupra unor case din Afganistan vor continua, afirmă NATO

Raidurile aeriene ale NATO asupra unor case din Afganistan sunt necesare şi vor continua, în coordonare cu forţele afgane, a afirmat marţi purtătoarea de cuvânt a Alianţei Nord-Atlantice, după ce preşedintele afgan, Hamid Karzai, a cerut încetarea acestora.

260 afișări
Imaginea articolului Raidurile aeriene asupra unor case din Afganistan vor continua, afirmă NATO

Raidurile aeriene asupra unor case din Afganistan vor continua, afirmă NATO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste raiduri "sunt necesare şi continuă să fie necesare", a declarat Oana Lungescu, în cadrul unei conferinţe de presă la sediul Alianţei de la Bruxelles.

"Ele trebuie să fie efectuate în coordonare şi în colaborare cu forţele de securitate afgane", a adăugat ea.

Purtătoarea de cuvânt a deplâns pierderile civile subliniind că NATO şi autorităţile afgane au demarat o anchetă după moartea a 14 civili, între care zece copii, sâmbătă, în timpul unui bombardament al elicopterelor asupra a două case din provincia Helmand.

Coaliţia internaţională a NATO riscă să se transforme într-o "forţă de ocupaţie" în ochii afganilor, dacă va continua să ucidă civili în cursul operaţiunilor sale, a avertizat marţi preşedintele afgan, Hamid Karzai.

"Fiecare viaţă este preţioasă şi regretăm pierderea oricărei vieţi", a insistat purtătoarea de cuvânt a NATO.

"Aceste operaţiuni sunt efectuate împreună cu forţele afgane şi cred că în 85 la sută din cazuri nu se trage nici un foc de armă", a adăugat ea, precizând că comandanţii NATO "nu menajează nici un efort pentru a se asigura că (aceste operaţiuni) nu antrenează pierderi de vieţi omeneşti".

"Continuăm să luăm foarte în serios preocupările exprimate de preşedintele Karzai", a continuat Oana Lungescu.

Dacă trupele internaţionale "vor continua să bombardeze case afgane în condiţiile în care Guvernul le-a interzis, atunci prezenţa lor nu va mai fi considerată a unei forţe care duce un război contra terorismului, ci a unei forţe de ocupaţie", a declarat preşedintele, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Bombardamentele caselor afgane este interzis", a continuat Karzai. "Acest lucru trebuie să înceteze, sau într-o zi va trebui să luăm o decizie unilaterală pentru a înceta", a precizat el, fără a explica ce decizia ar putea lua.

Pierderile civile sunt un subiect sensibil în Afganistan, unde zece ani de prezenţă militară străină alimentează sentimentele antioccidentale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici