"Rămânem fără muniţie", strigă ucrainenii

Şeful adjunct al informaţiilor militare spune că Ucraina se află într-un război de artilerie cu Rusia şi că „totul depinde de ceea ce ne oferă Vestul”.

8865 afișări
Imaginea articolului "Rămânem fără muniţie", strigă ucrainenii

Artilerie autopropulsată rusească 2S7 Pion, Sursa - Hepta

„Suntem într-un război de artilerie acum”, a spus Vadym Skibitsky, şef adjunct al serviciilor de informaţii militare din Ucraina pentru Guardian, „şi pierdem teren în faţa Rusiei”.

Ucraina nu mai are muniţie de fabricaţie proprie şi este nevoită să apeleze la NATO. 

„Totul depinde acum de ceea ce ne livrează Vestul”, a spus Skibitsky. „Partenerii noştri occidentali ne-au oferit aproximativ 10% din ceea ce au”.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lăudat vineri sprijinul acordat de Regatul Unit pentru Kiev şi a făcut apel să fie livrate Ucrainei mai multe arme, în timp ce ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a făcut o vizită neanunţată în Ucraina.

„Cuvintele se transformă în acţiuni. Aceasta este diferenţa dintre relaţia Ucrainei cu Marea Britanie şi alte ţări”, a spus Zelenski într-o declaraţie video. „Arme, finanţări, sancţiuni – în aceste trei probleme, Marea Britanie dă dovadă de bună conducere”. 

Potrivit lui Skibitsky, Ucraina foloseşte între 5.000 şi 6.000 de cartuşe de artilerie pe zi. „Aproape am epuizat toată muniţia noastră  de artilerie  şi acum folosim obuzele NATO de calibru 155

„Europa livrează şi obuze de calibru mai mic, dar pe măsură ce trece timpul, cantitatea de obuze livrate devine mai mică”. 

Zelenski a declarat săptămâna trecută că între 60 şi 100 de soldaţi ucraineni mureau în fiecare zi şi alţi 500 erau răniţi. Ucraina a ţinut secret numărul total al pierderilor sale de militari. 

Skibitsky a subliniat necesitatea ca Occidentul să furnizeze Ucrainei sisteme de rachete cu rază lungă de acţiune pentru a distruge piesele de artilerie rusă de la distanţă. Săptămâna aceasta, consilierul prezidenţial ucrainean Oleksiy Arestovych a declarat pentru The Guardian că Ucraina are nevoie de 60 de lansatoare de rachete multiple, cu mult mai multe decât cele promise până acum de Regatul Unit şi SUA, pentru a avea şansa de a învinge Rusia.

Ucraina urmează să ceară Occidentului o listă de arme şi echipamente defensive la reuniunea grupului de contact cu NATO de la Bruxelles pe 15 iunie.

Skibitsky crede că războiul ruso-ucrainean se va purta cu artilerie la distanţă în viitorul apropiat, iar numărul atacurilor cu rachete lansate din Rusia care lovesc ţinte civile se va menţine la ritmul actual.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici