Raport al autorităţilor din Germania: Există o legătură între apariţia cheagurilor de sânge şi vaccinul AstraZeneca

Numărul persoanelor cărora le apar cheaguri de sânge pe creier după ce au primit vaccinul AstraZeneca în Germania a fost „statistic semnificativ mai mare” decât numărul mediu al celor care suferă de această problemă în mod normal, arată un raport al Autorităţii de Reglementare a Vaccinurilor din Germania.

17357 afișări
Imaginea articolului Raport al autorităţilor din Germania: Există o legătură între apariţia cheagurilor de sânge şi vaccinul AstraZeneca

Documentul de la Institutul Paul Ehrlich explică raţiunea din spatele deciziei ţării de a suspenda vaccinarea cu AstraZeneca, alături de alte 16 ţări, inclusiv Franţa, Italia şi Spania.

Marţi, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a declarat că nu există „niciun indiciu” că vaccinul ar fi cauzat cheaguri de sânge fatale, dar va publica concluziile sale complete joi.

Începând cu 15 martie, şapte persoane din Germania suferiseră o tromboză venoasă cerebrală severă, cunoscută sub numele de trombocitopenie, între patru şi 16 zile de la primirea vaccinului Oxford-AstraZeneca. Trei dintre aceşti oameni au murit de atunci.

Potrivit unei analize statistice efectuate de autoritatea de reglementare, doar o persoană dintre cele 1,6 milioane ar fi suferit o astfel de problemă.

„Numărul acestor cazuri, apărute după vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca, este statistic semnificativ mai mare decât numărul de tromboze venoase cerebrale care apar în mod normal la populaţia nevaccinată”, se arată în raport.

Tromboza venoasă cerebrală este mult mai rară decât trombozele venoase profunde sau emboliile pulmonare raportate săptămâna trecută de Danemarca, Norvegia şi Austria. Aceasta poate duce la inflamarea creierului şi hemoragie. Cele şapte persoane - dintre care şase erau femei - aveau vârste cuprinse între 20 şi 50 de ani.

Această problemă este de aproximativ de trei ori mai frecventă la femei şi este legată de sarcină şi pilula contraceptivă, potrivit cercetărilor efectuate în BMJ.

„Săptămâna trecută se părea că problemele apărute erau tromboze obişnuite. Sunt destul de frecvente”, a spus Anke Huckriede, profesor de vaccinologie la Universitatea din Groningen din Olanda.

În raport, autoritatea de reglementare a vaccinurilor din Germania vorbeşte şi despre eventualitatea unei reacţii la pilulele contraceptive. Administrarea pilulei contraceptive prezintă un risc mai mare de contractare a trombozei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici