Raport iniţial al oficialilor iranieni: Avionul Boeing ar fi luat foc înainte să se prăbuşească. Piloţii au încercat să se întoarcă pe aeroportul din Teheran

Aeronava de linie ucraineană care s-a prăbuşit miercuri la scurt timp după decolare de pe aeroportul din Teheran, toate cele 176 de persoane aflate la bord pierzându-şi viaţa, a luat foc înainte de contactul cu solul, potrivit unui raport iniţial al anchetatorilor, citat de Reuters.

3660 afișări
Imaginea articolului Raport iniţial al oficialilor iranieni: Avionul Boeing ar fi luat foc înainte să se prăbuşească. Piloţii au încercat să se întoarcă pe aeroportul din Teheran

Sursa FOTO: Profimedia Images

Raportul, realizat de aviaţia civilă iraniană, a citat martorii aflaţi la sol şi dintr-o aeronavă care zbura la mare altitudine, spunând că avionul era în flăcări în timp ce se afla în aer.

Avionul Boeing, construit în urmă cu trei ani, care a avut ultima revizie pe 6 ianuarie, a întâmpinat o problemă tehnică la scurt timp după decolare şi a încercat să se îndrepte către un aeroport din apropiere înainte de a se prăbuşi, se arată în raport.

Echipajul de la bordul avionului ucrainean Boeing 737-800 nu a cerut ajutorul prin radio, însă a încercat să se întoarcă pe aeroport cu puţin timp înainte de a se prăbuşi, au informat investigatorii iranieni, relatează The Guardian.

Problema tehnică nu a fost specificată în raport. Cu toate acestea, o sursă canadiană de securitate a declarat pentru Reuters că există dovezi că unul dintre motoarele avionului era supraîncălzit.

Accidentul s-a produs la câteva ore după ce Iranul a lansat atacuri cu rachete asupra forţelor conduse de SUA în Irak, determinând-i pe unii să speculeze că avionul a fost lovit de o rachetă.

Cinci surse de securitate - trei americane, una europeană şi alta canadiană au declarat sub proptecţia anonimatului pentru Reuters că evaluarea iniţială a agenţiilor de informaţii occidentale a fost că avionul a suferit o defecţiune tehnică şi nu a fost doborât de o rachetă.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că guvernul ia în considerare mai multe cauze posibile ale accidentului aviatic dinn Iran, în care au murit 176 de cetăţeni din 7 ţări.

Printre victime au fost 82 de iranieni, 63 de canadieni, 11 ucraineni, 10 suedezi, trei germani şi trei britanici.

Într-o declaraţie televizată, Zelenski le-a cerut oamenilor să se abţină de la manipulare, speculaţii, teorii ale conspiraţiei şi evaluări pripite cu privire la accidentul din Iran.

El a decretat, de asemenea, pe 9 ianuarie o zi de doliu naţional.

Acesta a mai spus că va discuta telefonic cu preşedintele iranian pentru a intensifica cooperarea pentru stabilirea cauzelor accidentului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici