RAPORT: Islamişti somalezi shebab au furat material umanitar britanic în valoare de 550.000 de euro

Islamişti shebab au furat material şi furnituri umanitare, în Somalia, finanţate de către Guvernul britanic, în valoare de aproximativ 550.000 de euro.

355 afișări
Imaginea articolului RAPORT: Islamişti somalezi shebab au furat material umanitar britanic în valoare de 550.000 de euro

RAPORT: Islamişti somalezi shebab au furat material umanitar britanic în valoare de 550.000 de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest furt, dezvăluit "cu scris mărunt" în raportul financiar anual al Departamentului pentru Dezvoltare Internaţională (DFID) riscă să alimenteze temeri cu privire la modul de gestionare de către Marea Britanie a ajutorului său extern, într-o perioadă de reduceri bugetare.

Raportul menţionează "furtul în perioada noiembrie 2011-februarie 2012 de către (islamişti) shebab, în sudul Somaliei, de material şi furnituri umanitare finanţate de către DFID, din sedii şi depozite ale unor organizaţii partenere, cărora DFID le-a furnizat fonduri în vederea realizării de proiecte şi programe".

"Partenerii DFID nu au fost avertizaţi cu privire la aceste furturi de furnituri şi nu au avut timpul să transfere acest material altundeva, cu scopul de a împiedica aceste furturi", se poate citi în raport.

Această pierdere, dintr-un total de 80 de milioane de lire sterline (aproape 93 de milioane de euro) reprezentând ajutoare alocate Somaliei în perioada 2012-2013, a apărut în raportul financiar din acest an, ancheta fiind finalizată în 12 luni.

Partea din bugetul Marii Britanii alocată ajutorului extern care nu poate fi redus a atins obiectivul stabilit de ONU, de 0,7% din venitul intern brut, potrivit miniştrilor britanici.

Gerald Howarth, un deputat din cadrul Partidului Conservator al premierului David Cameron, a declarat că furtul provoacă îngrijorări cu privire la modul în care au fost cheltuiţi aceşti bani.

"Oamenii îşi fac griji enorme cu privire la creşterea continuă a ajutorului extern. Probleme de acest tip, prin care banii contribuabililor sunt deturnaţi de persoane care luptă împotriva noastră, nu sunt acceptabile", a declarat el pentru The Sunday Telegraph.

Un purtător de cuvânt al DFID a argumentat că acţiuni în ţări ca Somalia prezintă întotdeauna riscuri, dar că Departamentul face tot ceea ce poate pentru a împiedica acest tip de furturi.

"DFID intervine în regiuni dintre cele mai periculoase în lume, inclusiv în Somalia, tocmai pentru a ataca la rădăcină sărăcia şi instabilitatea în aceste locuri, reprezentând o garanţie pentru o lume mai sigură, dar şi pentru o Mare Britanie mai sigură", a declarat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici