Război în Ucraina: lupte intense în Sievierodonetsk

Forţele ucrainene îşi menţineau poziţiile în lupte intense de stradă şi sub bombardament permanente în Sievierodonetsk, au declarat oficiali, în timp ce Rusia face presiuni pentru a controla oraşul cheie pentru obiectivul său de a controla estul Ucrainei, scrie Reuters.

2454 afișări
Imaginea articolului Război în Ucraina: lupte intense în Sievierodonetsk

Război în Ucraina: lupte intense în Sievierodonetsk

Sievierodonetsk şi oraşul său geamăn Lysychansk, pe malul opus al râului Siverskyi Donets, sunt ultimele zone controlate de ucraineni din provincia Luhansk, pe care Rusia este hotărâtă să o cucerească.

Secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a declarat joi că situaţia din Sievierodonetsk este "extrem de complicată" şi că forţele ruse îşi concentrează toată puterea în zonă.

"Nu-şi cruţă oamenii, trimit oameni drept carne de tun... bombardează armata noastră zi şi noapte", a declarat Danilov într-un interviu pentru Reuters.

Ucraina spune că singura sa speranţă de a întoarce situaţia în favoarea sa în micul oraş industrial este mai multă artilerie pentru a contrabalansa puterea de foc masivă a Rusiei.

Într-o informare din Sievierodonetsk, comandantul batalionului ucrainean al Gărzii Naţionale Svoboda, Petro Kusyk, a declarat că ucrainenii îi atrag pe ruşi în lupte de stradă pentru a le neutraliza avantajul artileriei. El a spus că forţele sale suferă de o lipsă "catastrofală" de artilerie pentru a riposta tunurilor ruseşti, iar obţinerea unor astfel de arme ar transforma câmpul de luptă.

Reuters nu a putut verifica rapoartele privind câmpul de luptă.

În sud, unde Rusia încearcă să îşi impună dominaţia pe o porţiune de teritoriu ocupat care se întinde pe teritoriul provinciilor Herson şi Zaporizhzhia, Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că Ucraina a câştigat teren în cadrul unui contraatac în provincia Herson.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a avut "unele evoluţii pozitive în regiunea Zaporizhzhia, unde reuşim să perturbăm planurile ocupanţilor". El nu a oferit detalii.

Reuters nu a putut verifica în mod independent situaţia de la faţa locului în Zaporizhzhia sau Herson. Conducerile instalate de Rusia în ambele provincii spun că plănuiesc referendumuri pentru a se alătura Rusiei.

Luând cuvântul la Moscova pentru a marca cea de-a 350-a aniversare a naşterii ţarului rus Petru cel Mare, preşedintele Vladimir Putin a făcut o paralelă între ceea ce el a descris ca fiind căutările lor istorice de a recâştiga ceea ce el a numit pământurile ruse. "Petru cel Mare a purtat Marele Război al Nordului timp de 21 de ani. S-ar părea că a fost în război cu Suedia, a luat ceva de la ei. El nu a luat nimic de la ei, a luat înapoi (ceea ce era al Rusiei)", a spus Putin.

Primarul din Sievierodonetsk, Oleksandr Stryuk, a declarat că aproximativ 10.000 de civili sunt încă blocaţi în oraş - aproximativ o zecime din populaţia de dinainte de război.

La vest de Sievierodonetsk, Rusia împinge dinspre nord şi sud, încercând să prindă în capcană forţele ucrainene din regiunea Donbas, care cuprinde Luhansk şi provincia vecină Doneţk.

Rusia a bombardat joi peste 20 de localităţi din Doneţk şi Luhansk, distrugând sau avariind 49 de locuinţe, mai multe fabrici, clădiri agricole şi o gară, a declarat armata ucraineană. Doi civili au fost ucişi, a precizat aceasta.

Rusia afirmă că nu vizează civili.

În Soledar, un oraş de lângă Bakhmut, aproape de linia frontului, clădirile au fost transformate în cratere prin explozie.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale şi ulei alimentar din lume, iar atenţia internaţională s-a concentrat în ultimele săptămâni asupra ameninţării de foamete internaţională, văzută ca fiind cauzată de blocarea de către Rusia a porturilor ucrainene de la Marea Neagră.

"Milioane de oameni ar putea muri de foame dacă blocada rusă de la Marea Neagră continuă", a declarat Zelenski.

Rusia pune criza alimentară pe seama sancţiunilor occidentale care îi restricţionează propriile exporturi de cereale. Ea spune că este dispusă să permită deschiderea porturilor ucrainene pentru exporturi dacă Ucraina elimină minele şi îndeplineşte alte condiţii. Ucraina numeşte astfel de oferte promisiuni deşarte.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici