Războiul din Libia. Forţele loiale lui Haftar anunţă încetarea focului, Guvernul este de acord cu armistiţiul

Forţele din estul Libiei, loiale comandantului Khalifa Haftar, au anunţat încetarea focului în regiunea vestică, care include capitala Tripoli, duminică, începând cu ora 00:01, iar Guvernul Acordului Naţional (GNA), recunoscut internaţional, a fost de acord cu armistiţiul, potrivit Reuters.

1009 afișări
Imaginea articolului Războiul din Libia. Forţele loiale lui Haftar anunţă încetarea focului, Guvernul este de acord cu armistiţiul

Sursă foto: Profimedia

Din aprilie, forţele Armatei Naţionale Libiene, loiale lui Haftar, desfăşoară o campanie pentru a ocupa capitala Tripoli, unde se luptă cu forţele aliate GNA.

Într-o declaraţie postată online duminică dimineaţă, GNA cu sediul la Tripoli a transmis: „Ca răspuns la solicitarea preşedintelui turc şi a preşedintelui rus pentru încetarea focului, şeful Consiliului Preşedinţiei al Guvernului Acordului Naţional anunţă încetarea focului începând cu ora 00:00, pe 12 ianuarie”.

În timp ce LNA a refuzat joi un apel din partea Turciei şi a Rusiei pentru încetarea focului într-un conflict care atrage o implicare şi îngrijorare din străinătate, purtătorul de cuvânt al LNA, Ahmed Mismari, a afirmat într-o declaraţie video sâmbătă seara că LNA a acceptat un armistiţiu în vest "cu condiţia ca cealaltă parte să respecte încetarea focului".

El a avertizat că „orice încălcare va fi întâmpinată cu un răspuns dur”.

Misiunea de sprijinire a păcii din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite în Libia (UNSMIL) a salutat armistiţiul şi a îndemnat părţile implicate în război „să respecte cu stricteţe încetarea focului şi să facă loc eforturilor paşnice pentru a rezolva toate disputele printr-un dialog libian-libian”.

Turcia sprijină GNA-ul de la Tripoli, condus de Fayez al-Serraj, în timp ce militarii ruşi au fost detaşaţi pentru a fi alături de forţele estice.

Un înalt oficial GNA a declarat joi că va saluta orice propunere credibilă de încetare a focului, dar că are obligaţia de a-i proteja pe libieni de ofensiva lui Haftar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici