Războiul din Siria a redus speranţa de viaţă cu 20 de ani. 80% din populaţie trăieşte în sărăcie - FOTO

Războiul din Siria a împins 80% din populaţia ţării în sărăcie, a redus speranţa de viaţă cu 20 de ani şi a determinat pierderi economice estimate la peste 200 de miliarde de dolari, de la începutul conflictului în martie 2011, arată un raport întocmit de un centru sirian şi susţinut de ONU.

3537 afișări
Imaginea articolului Războiul din Siria a redus speranţa de viaţă cu 20 de ani. 80% din populaţie trăieşte în sărăcie - FOTO

Războiul din Siria a redus speranţa de viaţă cu 20 de ani. 80% din populaţie trăieşte în sărăcie (Imagine: AP/Mediafax Foto)

Raportul Centrului Sirian pentru Cercetări Politice prezintă o imagine devastatoare a "prăbuşirii sistematice şi distrugerii" fundaţiei economice a Siriei, afirmând că bogăţia, infrastructura, instituţiile şi mare parte din forţa de muncă au fost "distruse", relatează Associated Press.

Aproape trei milioane de sirieni şi-au pierdut locurile de muncă în timpul conflictului, ceea ce înseamnă că peste 12 milioane de persoane au rămas fără principala sursă de venit, adaugă raportul, precizând că rata şomajului a crescut de la 14,9 la sută în 2011, la 57,7 la sută la sfârşitul lui 2014.

"În condiţiile în care o mare parte a comunităţii a pierdut şansa de a lucra şi a obţine un venit, peste 4 din 5 sirieni trăiesc acum în sărăcie", subliniază raportul. "Întrucât a devenit o ţară de săraci, 30 la sută din populaţie a coborât într-o sărăcie abjectă, în care familiile se luptă să obţină alimentele de bază necesare supravieţuirii".

Potrivit raportului, conflictul de patru ani, alături de dezintegrarea economică şi fragmentarea socială au condus la o scădere de 15 procente a populaţiei Siriei, de la 20,87 de milioane în 2010, până la 17,65 milioane la sfârşitul anului trecut.

Sirienii reprezintă acum cea mai mare populaţie de refugiaţi din lume după palestinieni, după ce 3,33 milioane de persoane au fugit în alte ţări, continuă textul. În plus, 1,55 milioane de sirieni au plecat din ţară pentru a-şi găsi de lucru şi o viaţă în siguranţă, în timp ce alţi 6,8 milioane şi-au părăsit locuinţele dar rămân în Siria.

Raportul, susţinut de Programul de Dezvoltare al ONU şi de agenţia ONU pentru refugiaţi palestinieni, mai afirmă că economia Siriei continuă să se deterioreze.

În contextul intensificării violenţelor, numărul deceselor a crescut dramatic la 210.000, iar cel al răniţilor la 840.000, reprezentând în total 6 la sută din populaţia Siriei, conform textului.

"La fel de teribil este dezastrul tăcut care a redus speranţa de viaţă la naştere de la 75,9 ani în 2010, la 55,7 ani la sfârşitul lui 2014", o scădere de 27 de procente, precizează raportul.

Educaţia este de asemenea "în stare de colaps", în condiţiile în care 50,8 la sută dintre copiii de vârstă şcolară nu mai merg la cursuri în anul şcolar 2014-2015, iar aproximativ o jumătate dintre ei au pierdut trei ani de şcoală.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici