Războiul din Ucraina, a 54-a zi. Rusia somează armata ucraineană să predea oraşul Mariupol. Rezistenţa armată continuă. A doua zi la rând fără coridoare umanitare. Ambasadele europene revin la Kiev. Rusia se pregăteşte să înceapă „faza activă" a noii ofensive

  • Forţele armate ruse au distrus o fabrică de muniţie în apropiere de Kiev
  • Un atac cu rachete a deteriorat infrastructura în oraşul nordic Brovary
  • Trupele ruse controlează cea mai mare parte din Mariupol şi se luptă cu un mic contingent de luptători ucraineni rămaşi în oţelăria Azovstal
  • Papa Francisc îndemnă pe liderii lumii să militeze pentru pace în Ucraina şi critică autorităţile de la Moscova, pentru că au târât Rusia într-un conflict „crud şi lipsit de sens”
  • Controlul asupra oraşului Kreminna a fost „pierdut".
  • Forţele armate ucrainene au eliberat o serie de aşezări din jurul localităţii Izyum din regiunea Harkov.
  • Rusia se pregăteşte să înceapă „faza activă" a noii ofensive.
9281 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, a 54-a zi. Rusia somează armata ucraineană să predea oraşul Mariupol. Rezistenţa armată continuă. A doua zi la rând fără coridoare umanitare. Ambasadele europene revin la Kiev. Rusia se pregăteşte să înceapă „faza activă" a noii ofensive

Războiul din Ucraina, a 54-a zi. Rusia somează armata ucraineană să predea oraşul Mariupol. Rezistenţa armată continuă

UPDATE 23:32 

Au fost raportate bombardamente importante de calibru mare asupra oraşelor Harkov şi Mykolayiv, precum şi asupra majorităţii poziţiilor ucrainene din Luhansk şi Doneţk. 

UPDATE 23:25 Primarul din Mariupol: peste 40.000 de localnici au fost deportaţi în Rusia 

Un oficial ucrainean susţine că 40.000 de persoane au fost deportate din oraşul asediat Mariupol în regiunile ruseşti, anunţă Reuters.

UPDATE 23:00 Trupele ruse au lansat a doua etapă a ofensivei lor în Donbas. Bombardamentele s-au dublat.

UPDATE 22:00 Rada propune înfiinţarea unui complex memorial naţional pentru genocidul din Ucraina, crimele de război de pe teritoriul Ucrainei "comise de regimul criminal al Rusiei". Acest lucru este prevăzut în proiectul de lege nr. 7286, înregistrat în Parlament. Potrivit autorilor proiectului de lege, complexul muzeal ar trebui să fie amplasat în Bucureşti. Complexul va fi finanţat de la bugetul de stat.

UPDATE 21:00 Rusia se pregăteşte să înceapă „faza activă" a noii ofensive, afirmă un oficial ucrainean, potrivit Sky News.

UPDATE 20:00 Oficialii ucraineni din regiunile Harkov şi Luhansk au raportat luni bombardamente intense din partea forţelor ruseşti. Ei susţin că au respins cu succes atacurile ruseşti în mai multe părţi.

UPDATE 18:00 Forţele armate ucrainene au eliberat o serie de aşezări din jurul localităţii Izyum din regiunea Harkov. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Oleksandr Motuzyanik, a declarat acest lucru în cadrul unui briefing în care a răspuns la întrebările jurnaliştilor.

„Da, pot confirma. O serie de aşezări au fost eliberate în urma luptelor intense ale armatei ucrainene. Nu pot să dau mai multe informaţii", a spus el.

UPDATE 17:00 Administraţia Vladimir Putin a acuzat, luni, Ucraina că îşi modifică poziţiile asupra unor chestiuni care fuseseră deja convenite în cadrul negocierilor pentru oprirea conflictului.

UPDATE 16:00 Controlul asupra oraşului Kreminna a fost „pierdut", potrivit lui Serhii Haidai, şeful Administraţiei militare regionale Luhansk, în timp ce forţele ruseşti încearcă să înfrângă rezistenţa ucraineană în estul ţării.

UPDATE 15:00 După Italia, şi Spania îşi redeschide ambasada la Kiev

Spania îşi va redeschide ambasada la Kiev, în zilele următoare, a anunţat premierul spaniol Pedro Sanchez. Personalul diplomatic spaniol fusese evacuat în Polonia, la scurt timp după invazia rusă din 24 februarie. „Vom redeschide ambasada noastră la Kiev în scurt timp, în următoarele zile, pentru a demonstra încă o dată că guvernul spaniol, societatea spaniolă, este de partea poporului Ucrainei”, explică Sanchez.

UPDATE 14:30 Mariupol, bombardarea combinatului siderurgic Azovstal: „Armata rusă atacă cu toate armele”

Forţele ruse bombardează din această dimineaţă combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, ultimul bastion al apărării Ucrainei din oraşul-port din sud-estul oraşului. Pe Telegram scrie consilierul orăşenesc Petro Andrişcenko, acuzând Rusia că încearcă să-i prindă în capcană pe cei care apără oraşul. „Luptele din districtul de pe malul stâng (Livoberezhni) au avut loc toată ziua - spune Andriuschenko-. Armata rusă continuă să împuşte şi să bombardeze Azovstal cu toate armele”.

UPDATE 14:00 O femeie care se dusese să aducă apă printre cele trei victime ale atacului de la Harkov

Bilanţul unui atac care a lovit astăzi o zonă rezidenţială din Harkov, în estul Ucrainei, este de cel puţin 3 morţi şi 3 răniţi. Reporterii Associated Press au relatat la faţa locului, precizând că una dintre persoanele ucise era o femeie care urma să ia apă în ploaie: a fost găsită întinsă la pământ, însângerată, cu un rezervor de apă şi o umbrelă în apropiere. corpul.

UPDATE 13:40 Doi prizonieri britanici la o televiziune rusă: „Schimbă-ne cu Medvedeciuk”

Doi cetăţeni britanici care luptau în Ucraina şi luaţi prizonieri de forţele de la Moscova au lansat un apel la televiziunea rusă către prim-ministrul Londrei, Boris Johnson, cerându-i să faciliteze schimbul lor cu politicianul pro-rus Viktor Medvedciuk. Apelul video al lui Medvedciuk a fost lansat de forţele de securitate de la Kiev.

UPDATE 13:30 Kremlinul dă vina pe Kiev pentru blocajul negocierilor

„Dinamica discuţiilor cu Kievul lasă mult de dorit”, spune Kremlinul în ziua în care ofensiva rusă în Ucraina pare să se accelereze. Moscova îi acuză pe ucraineni că „nu sunt consecvenţi” şi că nu respectă punctele deja agreate”, relatează Tass.

UPDATE 13:10 Foc deschis asupra civililor care fug din Kreminna

Patru civili ucişi şi unul rănit în timp ce încercau să fugă din oraşul Kreminna, din regiunea Lugansk din Ucraina, araportat de şeful regiunii, Serhi Haidai, potrivit BBC. Potrivit lui Haidai, armata rusă a deschis focul asupra civililor care au încercat să părăsească oraşul cu maşina.

UPDATE 13:00 Zi fără coridoare umanitare

Vicepremierul Ucrainei, Irina Vereşciuk, a anunţat că şi astăzi, pentru a doua zi consecutiv, coridoarele umanitare din oraşele aflate în primele linii ale luptelor din estul ţării sunt suspendate. Kievul dă vina pe Moscova pentru evacuările eşuate şi acuză armata rusă că blochează şi bombardează căile de evacuare.

UPDATE 12:40 Cele 200.000 de locuri de muncă în pericol la Moscova

Suspendarea activităţilor companiilor străine cu sediul la Moscova ar putea costa 200.000 de locuri de muncă: a spus primarul capitalei ruse, Serghei Sobianin. Primarul a adăugat că autorităţile de la Moscova sunt pregătite să sprijine persoanele care în cele din urmă rămân şomeri, oferindu-le pregătire şi locuri de muncă temporare.

UPDATE 12:20 Numărul ucrainenilor care au trecut din Polonia în Ucraina l-a depăşit, pentru prima dată de la începutul războiului, pe cel al persoanelor care au trecut din Ucraina în Polonia. Este un semn că ucrainenii revin acasă, pentru a vedea cu ochii lor ce le-a mai rămas după atacurile ruşilor

UPDATE 12:00 Eroii din oţelăria Azovstal nu doresc să se predea

UPDATE 11:50 Moscova: „315 ţinte militare ucrainene lovite peste noapte”

Moscova susţine că a lovit 315 de instalaţii militare în timpul bombardamentului de aseară din Ucraina şi că a doborât 3 avioane ucrainene: două Mig-29 şi un Su-25. Printre ţintele bombardate, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konaşenkov, există 18 centre de comandă, 22 de baterii de artilerie, un sistem de rachete şi 275 de puncte de concentrare a trupelor. De asemenea, bombardamentele efectuate cu rachete Iskander „au eliminat 4 depozite de arme”.

UPDATE 11:30 Moartea comandantului Brigăzii 36 de Infanterie Marină a fost confirmată

Comandantul Brigăzii 36 Infanterie Marină Volodimir Baraniuk a murit în timp ce conducea o acţiune militară a separatiştilor din Doneţk. Potrivit militarilor pro-ruşi, moartea a avut loc în timpul tentativei de evadare. Tentativă blocată de forţele ruse, care a ucis 50 de soldaţi ucraineni şi a luat alţi 42 de prizonieri.

UPDATE 11:20 Calea ferată a fost bombardată la Dnipro, potrivit guvernatorului local

Calea ferată Dnipro ar fi fost distrusă de atacurile din această dimineaţă din districtul Pavlograd, potrivit Valentin Resnicenko, guvernatorul regiunii Dnipro. În atacul cu rachete - care a avut loc foarte devreme în această dimineaţă - cel puţin două persoane au fost rănite.

UPDATE 11:00 Lvov, 6 morţi şi 8 răniţi în atacul cu rachetă

Bilanţul morţilor din exploziile din oraş după ce rachetele ruseşti l-au lovit este de 6 morţi şi 8 răniţi la Lvov, relatează pe Telegram guvernatorul regiunii, Makysm Kozytskyi.

UPDATE 10:40 Guvernatorul Lugansk: „Ruşii au ocupat Kreminna”

Forţele ruse au capturat Kreminna, un oraş din estul regiunii Lugansk. „Trupele agresorului au ocupat Kreminna”, anunţă guvernatorul de la Lugansk, Serhi Gaidai, citat de presa ucraineană. Kreminna a fost scena unor lupte dure de stradă de când a început aşa-numita fază a 2-a a „operaţiunii militare speciale” ruse din Ucraina, care se concentrează pe Donbass.

UPDATE 10:20 Potrivit serviciilor britanice, rezistenţa lui Mariupol a încetinit ofensiva rusă

Rezistenţa lui Mariupol a încetinit întreaga ofensivă rusă în Ucraina, consumând resurse care ar fi putut fi folosite pe alte fronturi. Informaţiile militare britanice scriu asta în buletinul său zilnic.

UPDATE 10:00 Bombardamentele din această dimineaţă, pe lângă Liov, a fost lovit şi Dnipro

Ruşii au efectuat în această dimineaţă câteva atacuri cu rachete şi împotriva regiunii Nipro din centrul Ucrainei, a confirmat guvernatorul Valentin Reznicenko, potrivit căruia „60 la sută din rachete au fost doborâte de sistemul de apărare antiaeriană al Ucrainei”.

UPDATE 09:40 Telegram, salvarea ruşilor

UPDATE 09:30 Telegram înregistrează descărcări în Rusia, pentru a ocoli cenzura Kremlinului

New York Times dedică un studiu îndelungat platformei de mesagerie Telegram, cea mai folosită de cetăţenii ruşi, pentru a ocoli restricţiile impuse de guvernul rus presei. Deloc surprinzător, potrivit datelor de la Sensor Tower, citate de ziarul american, Telegram este cea mai descărcată aplicaţie din Rusia de la începutul conflictului din Ucraina.

„Telegramul este singurul loc din Rusia unde oamenii pot schimba liber opinii şi informaţii, chiar dacă Kremlinul a reuşit să se infiltreze pe unele canale”, a declarat Ilia Shepelin, jurnalist la postul independent de televiziune rusesc Rain, care a fost lovit de cenzura de la Moscova.

Aplicaţia - creată în 2013 de antreprenorul rus Pavel Durov, pe atunci în vârstă de 29 de ani - permite să discuţi cu o singură persoană, dar şi să urmăriţi grupuri în care puteţi face schimb de informaţii prin mesaje, video, audio.

În cea mai recentă actualizare, lansată pe 11 martie, a fost adăugată şi streamingul live. Pe Telegram încă se poate ajunge la articolele şi ştirile ziarelor marcate drept „agenţi străini” de legislaţia moscovită, precum Meduza.

UPDATE 09:00 Numărul copiilor ucişi creşte la 205

Numărul copiilor ucraineni ucişi de la începutul invaziei ruse din 24 februarie a crescut la cel puţin 205. Acest lucru a fost anunţat de Procuratura Generală a Ucrainei, potrivit rapoartelor de la Kyiv Independent. Cel puţin 362 de minori au fost răniţi.

UPDATE 08:50 Germania: companii şi sindicate, fără embargo asupra gazelor ruseşti

Bda, asociaţia industriaşilor germani, şi Dgb, asociaţia sindicatelor germane, au semnat o notă comună în care şi-au exprimat opoziţia faţă de ipoteza unui embargo asupra gazelor ruseşti, temându-se de o dezindustrializare a Germaniei.

UPDATE 08:40 Sirene au sunat la Kiev, în această dimineaţă

Sirenele au sunat din nou la Kiev în această dimineaţă, a raportat Sky News, deoarece trupele ruse intenţionează să intre în regiunea Herson, este prognoza Ministerului Apărării de la Kiev, potrivit căruia „forţele armate ale Federaţiei Ruse finalizează formarea unui grup agresiv în zona de est”. O notă afirmă că trupele ruse „nu vor înceta să efectueze atacuri cu rachete împotriva infrastructurii Ucrainei”.

UPDATE 08:30 Zelenski: „Rusia pregăteşte ofensiva în Est”

În ultimul său mesaj video, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat cu privire la o ofensivă iminentă a Rusiei în estul Ucrainei. „Trupele ruse se pregătesc pentru o operaţiune ofensivă în estul ţării noastre. Ea va începe în viitorul apropiat”, a spus Zelenski. „Ei vor literalmente să distrugă şi să pună capăt Donbassului, a adăugat preşedintele ucrainean, „Distrugeţi tot ceea ce odinioară a dat glorie acestei regiuni industriale. La fel cum trupele ruse distrug Mariupol, ele vor să distrugă şi alte oraşe şi comunităţi din regiunile Doneţk şi Lugansk”, afirmă şeful Ucrainei.

UPDATE 08:15 Nou apel pentru evacuare din Donbass

Şeful administraţiei militare regionale Lugansk, Serhi Gaidai, a cerut locuitorilor din regiune evacuarea cât mai curând posibil. Potrivit presei ucrainene, liderul administraţiei locale a avertizat populaţia că „săptămâna viitoare ar putea fi dificilă”. În regiunea Lugansk, una dintre cele două republici „autoproclamate” a căror recunoaştere de către Moscova a fost condiţia prealabilă a războiului în desfăşurare, există încă aproximativ 70.000 de civili. 

UPDATE 08:00 Primele imagini cu „Moskva” în flăcări?

După zile de mister, apar primele imagini cu ceea ce ar putea fi Moscova - nava amiral a flotei ruse - după atacul cu rachete din Ucraina, care a provocat distrugerea şi scufundarea acesteia. Imaginile n-au putut fi confirmate, dar toate indiciile duc către faptul că nava ar fi a ruşilor.

UPDATE 07:00 Zelenski: „Întârzierea armelor este o permisiune pentru Rusia de a ne ucide”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut din nou Occidentului mai multe arme, descriind „orice întârziere” în aprovizionare drept „permisiune pentru Rusia de a ucide ucraineni”.

UPDATE 05:42

În regiunea Zaporojie, ocupanţii ruşi l-au răpit pe primarul satului Kirillov, Ivan Maleev. Trupele de ocupaţie l-au scos din clădirea consiliului sătesc, l-au urcat într-o maşină şi l-au dus într-o direcţie necunoscută.

UPDATE 04:22 

„Peste 100 de militari ruşi ai unei brigăzi mecanizate nu mai doresc să ia parte la războiul din Ucraina”, a declarat jurnalistul Roman Tsymbalyuk.

Tsymbalyuk susţine că aceşti soldaţi se aflau deja în Ucraina după invazia pe scară largă, dar nu au vrut să participe la război. Apoi au fost transferaţi dintr-o tabără din regiunea Belgorod într-o locaţie permanentă, în satul Pechenga, regiunea Murmansk.

UPDATE 04:16 Serviciul ucrainean de informaţii a neutralizat reţeaua de spionaj inamică din regiunea Odesa 

Au fost reţinuţi trei agenţi care lucrau în Federaţia Rusă, transmite Comandamentul Operaţional „Sud”. Agenţii ruşi au colectat informaţii despre armata ucraineană, locaţia punctelor de control, centrele de voluntariat, starea de spirit a localnicilor. 

UPDATE 03:25 Agenţia de Stat pentru Cinematografie a Ucrainei  (Goskino) îndeamnă pe organizatorii Festivalului de Film de la Cannes să nu permită filmelor ruseşti să participe 

Programul principal de competiţie al Festivalului de Film de la Cannes include opera regizorului rus Kirill Serebrennikov, „Soţia lui Ceaikovski”.

Agenţia de Stat pentru Cinematografie a Ucrainei îndeamnă organizatorii să nu permită filmelor ruseşti să participe în cadrul festivalului.

UPDATE 02:23 Au apărut primele imagini de la distrugerea crucişătorului Moskva

UPDATE 00:41 Volodimir Zelenski a vorbit cu directorul FMI, Kristalina Georgieva, despre reconstrucţia după război 

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat duminică seară că a discutat cu directorul Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georgieva, despre stabilitatea financiară şi reconstrucţia post-conflict.

Rezumatul zilei

  • Cinci persoane au fost ucise şi alte 20 au fost rănite în urma bombardamentelor asupra centrului oraşului Harkov
  • UE va impune sancţiuni băncilor ruse, în special Sberbank, şi caută „mecanisme inteligente” care să includă petrolul
  • Nu există comunicare la nivel diplomatic între Rusia şi Ucraina, potrivit ministrului de externe ucrainean Dmytro Kuleba
  • Situaţia teribilă de la Mariupol poate deveni un obstacol în calea negocierilor
  • Preşedintele Zelenski a vorbit cu directorul FMI despre stabilitatea financiară a Ucrainei şi reconstrucţia ei postbelică

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici