LIVE-TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 459. Rusia a lansat atacuri aeriene asupra Kievului / 59 de drone ruseşti, cel puţin un mort / Lukaşenko reapare şi cere arme nucleare pentru toţi

  • Toată lumea aşteaptă contraofensiva Ucrainei, promisă de oficiali, dar care va porni doar la semnalul lui Zelenski.
  • Cel mai mare atac cu drone asupra Kievului de la începutul războiului
  • Rusia nu a început încă să ducă un război „serios” în Ucraina
  • Lavrov numeşte mişcarea de a furniza Ucrainei avioane de luptă occidentale drept un act de „ escaladare inacceptabilă”
6216 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 459. Rusia a lansat atacuri aeriene asupra Kievului / 59 de drone ruseşti, cel puţin un mort / Lukaşenko reapare şi cere arme nucleare pentru toţi

Hepta

UPDATE 22:00 Lukaşenko: armele nucleare de la Moscova la cei care se vor alătura uniunii Rusia-Belarus

Preşedintele belarus Alexandru Lukaşenko a declarat că Rusia va furniza arme nucleare oricărui stat care aderă la uniunea Rusia-Belarus. The Kyev Independent scrie, citând mass-media rusă. „Este foarte simplu”, a explicat Lukaşenko. „Vor exista arme nucleare pentru toată lumea”, a adăugat prietenul de nădejde al lui Putin

UPDATE 21:00 Zelenski: vom pune capăt despotismului Moscovei

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina va pune capăt istoriei despotismului Moscovei, care a înrobit de multă vreme diverse naţiuni. „Kievul şi toate oraşele noastre, toată Ucraina vor pune capăt istoriei despotismului Moscovei, pe care a înrobit-o de mult timp şi unor popoare foarte diferite”, a spus preşedintele ucrainean în discursul său de seară. Zelenski a remarcat că astăzi cel mai puternic atac a fost îndreptat împotriva regiunii Kiev. „În oraşul Kiev şi în regiune au fost doborâte 36 de drone. De-a lungul istoriei sale, Kievul a văzut diverse ticăloşii din partea invadatorilor. Le-a supravieţuit tuturor, va supravieţui rashiştilor”, a spus preşedintele.

UPDATE 20:30 Ucraina: 58 din 59 de drone ruseşti doborâte într-un atac nocturn

Ucraina a declarat că forţele sale de apărare aeriană au doborât 58 din 59 de drone lansate de Rusia peste noapte, care au vizat în principal capitala Kiev. „Federaţia Rusă a efectuat un alt atac masiv asupra teritoriului Ucrainei, folosind dronele de atac iraniene Shahed”, spune Statul Major ucrainean, adăugând: „Conform informaţiilor actualizate, 58 din cele 59 de drone au fost doborâte de apărătorii noştri”. Anterior, Forţele Aeriene Ucrainene au declarat că au fost lansate un număr record de 54 de drone.

UPDATE 20:00 Guvernatorul Belgorod: americani şi polonezi în grup de sabotori

Grupul de sabotaj care a intrat pe teritoriul regiunii Belgorod din Ucraina pe 22 mai era format şi din străini, printre care polonezi şi americani. Acest lucru a fost scris în Telegram de către guvernatorul regiunii Viacheslav Gladkov, după ce a vizitat rezidenţii spitalelor din districtele Graivoronsky şi Şebekinski răniţi de sabotori din spitale. Printre pacienţii internaţi în spital şi întâlniţi de Gladkov, relatează Tass, ar fi o femeie, al cărei soţ a fost ucis, polonezi şi americani.

UPDATE 19:10 Moscova: dronă neidentificată s-a prăbuşit în regiunea Krasnodar

O dronă neidentificată a căzut în zona rurală a teritoriului Krasnodar al Rusiei, dar nimeni nu a fost rănit, scrie Iuri Vasin, şeful raionului, pe canalul său Telegram, citat de Tass. „Astăzi, un vehicul aerian fără pilot neidentificat a căzut pe teritoriul districtului Krasnoarmeisky - scrie Vasin -. Incidentul s-a petrecut în câmpurile aparţinând Kubris OOO, o firmă agricolă, fără a face victime”.

UPDATE 19:00 Ameninţările Rusiei

UPDATE 18:00 Programul lui Putin pentru săptămâna viitoare

UPDATE 17:00 O bătrânică îşi apără văcuţa de bombe

UPDATE 16:00 Medvedev face spume la gură

UPDATE 15:00 - Preşedintele Zelenski a lăudat forţele de apărare aeriană ale ţării sale, după ce Kiev a fost lovită de ceea ce oficialii ucraineni au spus că este cel mai mare atac cu drone de la începutul invaziei ruse 

Atacul de peste noapte a ucis două persoane şi a rănit alte trei.

Cel mai recent atac cu drone a avut loc în momentul în care Rusia a intensificat loviturile aeriene asupra capitalei luna aceasta şi a avertizat Occidentul împotriva escaladării conflictului după ce Statele Unite au acceptat să dea undă verde livrărilor de F-16.

Ucraina a declarat că cel mai recent atac asupra Kievului a fost „cel mai important” al invaziei, mai mult de 40 din 54 de drone vizând capitala.

„De fiecare dată când doborâţi drone şi rachete inamice, vieţi sunt salvate... Sunteţi eroi”, a comunicat Zelenskiy forţelor sale de apărare aeriană duminică dimineaţă, mulţumindu-le şi salvatorilor. 

 

UPDATE 14:54 - Lavrov numeşte mişcarea de a furniza Ucrainei avioane de luptă occidentale drept un act de „ escaladare inacceptabilă” 

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că livrarea promisă de avioane de luptă de către unele state occidentale este o „escaladare inacceptabilă”, criticând Occidentul pentru ceea ce el a numit o încercare de „slăbire a Rusiei”, potrivit presei controlate de stat rus. 

 

UPDATE 13:35 - Zelensky cere parlamentului să sancţioneze Iranul pentru 50 de ani

Proiectul include interzicerea completă a comerţului cu Iranul, a investiţiilor şi a transferului de tehnologii, precum şi oprirea tranzitului iranian pe teritoriul ucrainean şi prevenirea retragerii activelor iraniene din Ucraina.

UPDATE 12:22 - Atacurile ruseşti au ucis un civil şi au provocat 8 răniţi în regiunile Herson, Doneţk, Zaporizhzhia

Atacurile ruseşti din Herson, Doneţk şi regiunea Zaporizhzhia au afectat, de asemenea, locuinţele, infrastructura şi reţeaua electrică, au informat autorităţile regionale pe 28 mai.

 

UPDATE 11:00 - Rusia nu a început încă să ducă un război „serios” în Ucraina, spune ambasadorul rus

Când Kuenssberg menţionează crime de război, inclusiv o maternitate atacată la Mariupol şi întreabă de ce Kelin nu va fi sincer cu ceea ce s-a întâmplat, el răspunde că războiul durează din 2014 în Donbas, cu crime comise asupra armatei ucrainene.  

El adaugă: „Vrem pace. Nu vrem nicio ameninţare din partea Ucrainei la adresa Rusiei, şi, în al doilea rând, ruşii din Ucraina vor fi trataţi ca toate celelalte naţiuni din lume. Ca un francez în Ucraina. Este o mare greşeală idealistă să crezi că Ucraina va învinge. Rusia este de 16 ori mai mare decât Ucraina. Avem resurse enorme şi nu am început încă să acţionăm foarte serios.

Noi doar apărăm pământurile care ne sunt sub control şi asistăm poporul rus de acolo. Reconstruim Donbasul.

Depinde de escaladarea războiului care are loc. Mai devreme sau mai târziu, această escaladare ar putea avea o nouă dimensiune de care nu avem nevoie şi nu ne dorim. Putem face pace mâine, dacă partea ucraineană va fi pregătită să negocieze, dar nu există precondiţii pentru asta.

Ministrul german al Apărării a spus că dacă încetează să furnizeze arme Ucrainei, se va opri poimâine”, a spus el şi râde, spunând că are dreptate.

 

UPDATE 10:00 - Cel mai mare atac cu drone asupra Kievului de la începutul războiului  

Oficialii ucraineni numesc bombardamentul recent asupra Kievului cel mai mare atac cu dronă asupra oraşului de la începutul războiului.

Forţele aeriene ucrainene au declarat că a doborât 52 din cele 54 de drone lansate de Rusia, numind-o un atac record cu dronele „kamikaze” fabricate de Iran. 

Forţele aeriene au declarat pe Telegram că Rusia a vizat instalaţii militare şi de infrastructură critică în regiunile centrale ale Ucrainei şi în special în regiunea Kiev.

Preşedintele Volodymyr Zelenskii a cerut Iranului la începutul acestei săptămâni să reconsidere furnizarea de drone mortale către Rusia, pentru a opri alunecarea lor în „partea întunecată a istoriei”. 

 

 

UPDATE 09:30 Rusia a pierdut 206.600 de soldaţi în Ucraina

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat în dimineaţa zilei de 28 mai că forţele ruse au pierdut 206.600 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei din februarie 2022, cu un număr estimat de 400 de victime în ultimele 24 de ore.

De asemenea, Rusia a pierdut 3.797 de tancuri, 7.456 de vehicule de luptă blindate, 6.192 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 3.425 de sisteme de artilerie, 574 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 329 de sisteme de apărare aeriană, 313 avioane, 298 de elicoptere, 2.993 de drone şi 18 ambarcaţiuni, a precizat armata.

UPDATE 08:00 Peste 40 de drone au fost doborâte în cursul nopţii deasupra Kievului

Apărarea aeriană a Kievului a doborât peste 40 de drone lansate de Rusia asupra capitalei în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, în ceea ce administraţia militară a oraşului Kiev spune că a fost cel mai mare atac cu drone asupra oraşului de la începutul invaziei ruse.

Administraţia a scris pe Telegram că dronele erau în mare parte drone Shahed de fabricaţie iraniană şi că atacul a avut loc în mai multe valuri.

UPDATE 07:00 Rusia lansează atacuri aeriene asupra Kievului, de ziua oraşului

Rusia a declanşat în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică un atac aerian de amploare în două valuri asupra Kievului, care a ucis cel puţin o persoană, au declarat oficialii, citaţi de Reuters, timp ce capitala ucraineană se pregăteşte să sărbătorească ziua oraşului, potrivit Reuters.

Sistemele de apărare aeriană au doborât cel puţin 20 de drone care se îndreptau spre Kiev, iar căderea unor resturi a ucis un bărbat de 41 de ani şi a rănit o femeie de 35 de ani în oraş, a declarat primarul Vitali Klitschko.

Atacurile au avut loc în ultima duminică din luna mai, când capitala sărbătoreşte Ziua Kievului, aniversarea fondării oficiale în urmă cu 1.541 de ani. Ziua este marcată în mod obişnuit prin târguri stradale, concerte live şi expoziţii speciale la muzee - planuri pentru care au fost făcute şi în acest an, dar la o scară mai mică.

UPDATE 01:00 - Alertă declarată la Kiev şi într-o serie de regiuni

Este semnalat un atac rusesc cu drone. Sistemul de apărare antiaeriană funcţionează în regiunea Kiev

UPDATE - Ofensiva Ucrainei ar putea începe în următoarele zile

Cu doar câteva cuvinte şi un videoclip bine realizat, Ucraina a amplificat speculaţiile privind iminenţa unei contraofensive mult aşteptate împotriva forţelor de ocupaţie ale Rusiei.

"A venit timpul să luăm înapoi ceea ce este al nostru", a declarat generalul Valerii Zaluzhyni.

Videoclipul de un minut prezintă trupe ucrainene mărşăluind, antrenându-se şi pregătindu-se aparent pentru luptă.

O parte din soldaţi sunt văzuţi folosind tancuri germane şi artilerie americană. Clipul se încheie cu soldaţii şi comandantul lor spunând: "Ucraina, patria mea natală, Doamne, Tatăl nostru ceresc, binecuvântează ofensiva noastră decisivă, răzbunarea noastră sacră, victoria noastră sfântă".

Videoclipul vine după săptămâni de speculaţii cu privire la momentul în care Ucraina îşi va începe contraofensiva.

Ucraina este pregătită să lanseze contraofensiva mult aşteptată împotriva forţelor ruseşti, a declarat pentru BBC unul dintre cei mai importanţi oficiali de securitate ai ţării

S-ar putea întâmpla mâine, poimâine sau peste o săptămână", a răspuns Danilov când a fost presat în legătură cu un posibil început al contraofensivei, despre care Kievul vorbeşte de luni de zile.

Iniţial, se aştepta ca un asalt major să înceapă în primăvară sau chiar la sfârşitul iernii, dar Kievul l-a amânat în repetate rânduri, invocând condiţiile meteorologice nefavorabile şi necesitatea de a obţine toate armele şi echipamentele necesare.

Danilov a declarat că ar fi fost "ciudat" să dezvăluie data exactă, deoarece "acest lucru nu se poate face". El a descris atacul planificat ca fiind o "oportunitate istorică" pe care naţiunea sa "nu o poate pierde" dacă vrea să devină o "mare ţară europeană".

UPDATE-  Zelenski: Rusia va pierde împreună cu cei care o ajută 

„Orice persoană care lucrează cu Rusia va fi blocată de sancţiuni. Iar Federaţia Rusă va pierde totul, împreună cu cei care încearcă cumva să o ajute cu teroare”, a declarat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în mesajul său video obişnuit de seară, filmat de Ukrinform. „Vom continua demersurile de sancţiuni. Noi pachete de sancţiuni şi mai mari sunt pe cale să vină”, a adăugat şeful statului, mulţumind Japoniei, Finlandei, Germaniei, Canada şi Islandei pentru că au ajutat Ucraina în această săptămână. „Vom face, de asemenea, săptămâna viitoare o puternică legătură în ceea ce priveşte cooperarea noastră cu partenerii. Nu vom pierde nicio săptămână”, a subliniat el.

UPDATE - Putin: Luptăm pentru dreptul de a fi noi înşine

„Pentru noi, acum este timpul pentru autodeterminare, lupta pentru dreptul de a fi noi înşine”, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin într-un mesaj video cu ocazia deschiderii Academiei Industriilor Creative în Tavrida, scrie Ria Novosti. „Rusia nu are nevoie de standarde impuse cu cruzime care suprimă orice identitate”, a adăugat el. Mesajul vine după ce Ucraina a anunţat că este gata de luptă, iar contraofensiva este aproape să înceapă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici