Războiul din Ucraina: Şeful ONU condamnă invazia, înainte de împlinirea unui an de conflict

Războiul din Ucraina: Şeful ONU condamnă invazia, înainte de împlinirea unui an de conflict

147 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina: Şeful ONU condamnă invazia, înainte de împlinirea unui an de conflict

Războiul din Ucraina: Şeful ONU condamnă invazia, înainte de împlinirea unui an de conflict

Reuniunea a dezbătut o moţiune susţinută de Ucraina şi de aliaţii săi, prin care se cerea retragerea imediată şi necondiţionată a Rusiei.

Ucraina speră că, prin susţinerea moţiunii, ţările vor da dovadă de solidaritate.

Kremlinul a acuzat Occidentul că vrea să învingă Rusia cu orice preţ.

Vasily Nebenzya, ambasadorul Kremlinului la ONU, a declarat că SUA şi aliaţii săi sunt pregătiţi să arunce întreaga lume în război.

Preşedintele rus Vladimir Putin a trimis până la 200.000 de soldaţi în Ucraina la 24 februarie 2022, în cea mai mare invazie europeană de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Războiul devastator care a urmat s-a soldat cu cel puţin 7.199 de morţi în rândul civililor şi mii de răniţi, potrivit unei estimări a ONU, în timp ce Rusia şi Ucraina au văzut fiecare cel puţin 100.000 dintre soldaţii lor ucişi sau răniţi, potrivit armatei americane.

Peste 13 milioane de persoane au devenit refugiaţi în străinătate sau au fost strămutate în interiorul Ucrainei.

Afirmaţia lui Putin că operaţiunea sa era necesară pentru a "demilitariza şi denazifica" Ucraina, o ţară cu legături istorice cu Rusia, a fost respinsă de Ucraina şi aliaţii săi.

"Această invazie este un afront adus conştiinţei noastre colective", a declarat Guterres în faţa Adunării Generale. "Este o încălcare a Cartei Naţiunilor Unite şi a dreptului internaţional".

Posibilele consecinţe ale unui "conflict în spirală" au fost, a spus el, un "pericol clar şi prezent".

Guterres a spus că războiul "alimentează instabilitatea regională şi tensiunile şi diviziunile globale, în timp ce distrage atenţia şi resursele de la alte crize şi probleme globale urgente".

Şeful ONU a spus că au existat "ameninţări implicite de a folosi arme nucleare". "Este timpul să ne retragem de pe marginea prăpastiei", a spus el.

"Complicitatea nu va face decât să adâncească criza, erodând în acelaşi timp şi mai mult principiile noastre comune proclamate în Cartă. Războiul nu este o soluţie. Războiul este problema. Oamenii din Ucraina suferă enorm. Ucrainenii, ruşii şi oamenii de dincolo de graniţe au nevoie de pace".

Şaizeci de ţări au susţinut rezoluţia, care subliniază "necesitatea de a ajunge, cât mai curând posibil, la o pace cuprinzătoare, justă şi durabilă în Ucraina, în conformitate cu principiile Cartei Naţiunilor Unite".

Guterres a vorbit după ce preşedintele rus Vladimir Putin a ţinut un discurs în care a acuzat Occidentul pentru război.

În discursul său adresat naţiunii marţi, Putin a anunţat, de asemenea, decizia Rusiei de a suspenda un tratat cheie privind armele nucleare, după ce preşedintele american Joe Biden, proaspăt sosit dintr-o vizită surpriză la Kiev, a lăudat democraţia occidentală pentru că a ţinut piept agresiunii ruseşti.

Biden a calificat drept o mare greşeală decizia de suspendare a tratatului, încheiat de SUA şi Rusia în 2010 pentru a preveni războiul nuclear.

Miercuri, Putin s-a întâlnit la Moscova cu cel mai înalt oficial de politică externă al Chinei, Wang Yi, şi a declarat că cooperarea cu Beijingul este "foarte importantă pentru a stabiliza situaţia internaţională". Vizita a marcat sfârşitul pretenţiei de neutralitate a Chinei în ceea ce priveşte războiul din Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
onu,
război,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici