LIVE-TEXT   Războiul din Ucraina, ziua 110. Ucraina mai cere armament Occidentului.Macron va merge în Ucraina. Zelenski susţine că luptătorii ucraineni luptă cu înverşunare pentru fiecare metru" din Severodoneţk. Rusia este acuzată că foloseşte muniţii cu dispersie

  • Severodoneţk a devenit epicentrul bătăliei mai ample pentru controlul asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei
  • Rusia este acuzată că a ucis sute de civili în Harkov folosind muniţii cu dispersie, interzise în război
27972 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 110. Ucraina mai cere armament Occidentului.Macron va merge în Ucraina. Zelenski susţine că luptătorii ucraineni luptă cu înverşunare pentru fiecare metru" din Severodoneţk. Rusia este acuzată că foloseşte muniţii cu dispersie

Războiul din Ucraina, ziua 110

UPDATE 22:45 Ucraina a cerut Occidentului să furnizeze 300 de lansatoare de rachete şi 500 de tancuri 

UPDATE 22:00 Toate podurile spre Severodonetsk au fost distruse 

UPDATE 21:30 Preşedintele francez Emmanuel Macron intenţionează să viziteze Ucraina miercuri, 15 iunie, a declarat primul consilier al ambasadorului francez în Ucraina, Bruno Cassanel

Potrivit acestuia, preşedintele francez va veni la Kiev după vizita sa în Republica Moldova. 
 

UPDATE 20:00 Ruşii nu au cucerit în totalitate Severodoneţk, o parte a oraşului este controlată de forţele armate ucrainene

UPDATE 18:20  Invadatorii ruşi continuă să folosească arme interzise în Ucraina şi să împuşte civili

Nu este pentru prima dată când inamicul foloseşte bombe cu fosfor în Ucraina. 
 

UPDATE 17:30 Lituania va trimite Ucrainei 110 puşti antidronă. Valoarea totală a acestora este 1,5 milioane de euro

UPDATE 16:00 Regiunea Doneţk a rămas fără gaz

UPDATE 14:15 Ucrainenii anunţă că peste 32.000 de militari ruşi ar fi murit în război

Ministerul Apărării din Ucraina a anunţat că peste 32.000 de militari ruşi au murit în război. De asemenea, ucrainenii susţin că ruşi au pierderi foarte mari în ceea ce priveşte echipamentele şi vehiculele militare.

Potrivit statisticii prezentate de partea ucraineană, 32.300 de militari ruşi au murit de la începutul războiului din Ucraina. De asemenea, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat că Rusia ar putea ajunge până la 40.000 de pierderi până la sfârşitul lunii iunie.

Ucrainenii mai anunţă că Rusia are pierderi foarte mari la vehicule şi echipamente militare.

1.432 de tancuri, 213 avioane, 178 de elicoptere, 3.492 de maşini, 718 sisteme de artilerie şi 13 nave au fost distruse în perioada războiului, mai susţine Ministerul Apărării din Ucraina.

UPDATE 13:30 Lider separatist: ucrainenii din Severodonetsk trebuie „să se predea sau să moară"

Forţele ucrainene din Severodonetsk trebuie să se predea sau să moară, a declarat luni un lider al aşa-numitei Republici Populare Doneţk (RPD) din estul Ucrainei.

„Ei au două opţiuni: fie urmează exemplul colegilor lor şi se predau, fie mor. Ei nu au altă opţiune", a declarat Eduard Basurin, adjunctul şefului Departamentului Miliţiei Populare din RPD, relatează agenţia de presă de stat rusă RIA Novosti.

UPDATE 13:00 Sute de militari ucraineni sunt ucişi în fiecare zi în timpul confruntărilor cu forţele ruseşti

Sute de militari ucraineni sunt ucişi în fiecare zi în timpul confruntărilor cu unităţile ruseşti, anunţă oficialii din Ucraina, citaţi de Sky News.

Între 100 şi 200 de militari ucraineni sunt ucişi în fiecare zi, potrivit consilierului prezidenţial Mykhailo Podolyak.

Acesta a declarat pentru BBC că Rusia a „aruncat pe front cam tot ce nu este nuclear".

Anterior, preşedintele Volodimir Zelenski a estimat că numărul zilnic de decese este în jur de 100.

În ceea ce priveşte pierderile ruşilor, Zelenski afirmă că Rusia ar putea ajunge până la 40.000 de pierderi până la sfârşitul lunii iunie.

UPDATE 12:15 Un fost premier al Rusiei condamnă războiul din Ucraina şi crede că Putin este depăşit

Un fost prim-ministru al lui Vladimir Putin, Mihail Kasyanov, susţine că nu şi-a imaginat nici în cele mai negre coşmaruri că fostul său şef va declanşa un război la scară largă împotriva Ucrainei.

Kasyanov a prezis că războiul ar putea dura până la doi ani şi a spus că este imperativ ca Ucraina să câştige. "Dacă Ucraina cade, statele baltice vor fi următoarele", a spus el. Rezultatul războiului va determina, de asemenea, viitorul Rusiei, a spus el.

Kasyanov a declarat că nu este "categoric" de acord cu sugestia preşedintelui francez Emmanuel Macron potrivit căreia Putin nu ar trebui să fie umilit. De asemenea, el a respins apelurile ca Ucraina să cedeze teritoriu pentru a pune capăt războiului.

UPDATE 11:10 Bombardamente intense la uzina chimică din Severodonetsk

Ruşii au înteţit atacurile asupra oraşului Severodonetsk, iar bombardamentele vizează şi uzina chimică în care se adăpostesc sute de civili, inclusiv copii, anunţă ucrainenii.

Uzina chimică din Severodonetsk este vizată de „focuri intense ale artileriei”, a anunţat luni guvernatorul regional Serhiy Haidai.

Zona industrială este atacată de ruşii care controlează aproximativ 70% din oraş.

În zonă se dau lupte grele, a mai spus guvernatorul citat de Sky News.

Aproximativ 500 de persoane, inclusiv 40 de copii, s-au adăpostit în buncărele de la uzina chimică Azot, anunţă oficialii ucraineni.

UPDATE 10:30 Fermierii din sudul Ucrainei au început să recolteze cerealele

Fermierii din regiunea Odesa au început campania de recoltare a cerealelor, au anunţat duminică oficialii regionali, potrivit Sky News.

Fermierii din Ucraina au finalizat campania de însămânţare a cerealelor, dar, din cauza războiului, Ministerul Agriculturii nu a prezentat nicio o evaluare oficială.

Anterior, oficialii ucraineni au declarat că fermierii plănuiau să semene 14,2 milioane de hectare de cereale de primăvară în acest an, în scădere de la 16,9 milioane de hectare în 2021, din cauza invaziei ruseşti.

Administraţia regională din Odesa a anunţat că fermierii locali au început treieratul orzului de iarnă şi că producătorii vor recolta cereale timpurii de pe 1,06 milioane de hectare, inclusiv orz de iarnă de pe 244.000 de hectare.

UPDATE 09:30 Un copil şi doi adulţi, ucişi în atacurile ruşilor din estul Ucrainei

Trei persoane au fost ucise în oraşul Lisichansk din estul Ucrainei, inclusiv un băiat de şase ani, a anunţat guvernatorul regiunii Luhansk, Serhiy Haidai. El a confirmat că o altă persoană a fost rănită în atacuri.

Haidai a mai spus că trupele ruseşti distrug oraşul Severodonetsk, aflat în apropiere, reuşind să împingă armata ucraineană „ca urmare a unui avantaj semnificativ în materie de artilerie".

UPDATE 08:30 Rusia este acuzată că a ucis sute de civili în Harkov folosind muniţii cu dispersie, interzise în război

Amnesty International a anunţat că a găsit dovezi că forţele ruseşti au folosit în mod repetat bombe şi muniţii cu dispersie - rachete care aruncă mine mai mici care explodează ulterior la intervale de timp programate.

Jurnaliştii de la BBC susţin că au vizitat cinci locuri în cartiere rezidenţiale din Harkov şi au văzut dovezi ale folosirii acestor arme controversate.

„Aceste impacturi provin de la muniţiile cu dispersie, este o semnătură clasică”, a declarat Mark Hizney, cercetător senior în cadrul diviziei de armament a Human Rights Watch, un grup de campanie. „Iar într-o imagine se poate vedea o rămăşiţă a unei aripioare stabilizatoare de la una dintre submuniţii”, a spus el.

UPDATE 07:30 Luptele grele continuă la Severodoneţk

Apărătorii ucraineni luptă cu înverşunare pentru "fiecare metru" din Severodoneţk, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, în timp ce forţele ruseşti au distrus un pod către un alt oraş de peste râu, lăsând civilii blocaţi cu o singură cale de ieşire.

Severodoneţk a devenit epicentrul bătăliei mai ample pentru controlul asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei. Forţele ruseşti au cucerit cea mai mare parte din oraş, conform Reuters.

"Obiectivul tactic cheie al ocupanţilor nu s-a schimbat: ei fac presiuni în Sievierodonetţk, lupte severe sunt în curs de desfăşurare acolo, literalmente pentru fiecare metru", a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său video nocturn.

Rusia are propriul McDonald's

Restaurantele McDonald's şi-au deschis porţile la Moscova sub un nou proprietar şi sub un nou nume, Vkusno & Tochka, care se traduce prin „Gustos şi atât”.

Redeschiderile au avut loc  pe 12 iunie, de Ziua Rusiei. 

Duminică, zeci de oameni au stat la coadă în faţa fostelor restaurante McDonald's din Piaţa Puşkin, în centrul Moscovei, potrivit unui raport Reuters.

Outlet-ul avea un nou logo - un burger stilizat cu doi cartofi prăjiţi - plus un slogan: „Numele se schimbă, dragostea rămâne”.

Ruşii distrug încă un pod de evacuare

Forţele ruse au distrus un pod care leagă oraşul asediat Sievierodonetsk de oraşul său geamăn Lysychansk, întrerupând o posibilă rută de evacuare pentru civili. 

 

Noi negocieri, cu Turcia ca mediator? 

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat duminică posibilitatea unor noi discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski . „Poate că  săptămâna viitoare vom vorbi despre măsurile pe care le vom lua în cadrul unor discuţii  cu domnul Putin, cât şi cu Zelenski”, a spus el în ceea ce priveşte soluţiile pentru exporturile blocate ca urmare a războiului.

 

Criza alimentară mondială stârneşte îngrijorări la nivel global

Miniştrii comerţului mondial s-au reunit pentru a aborda securitatea alimentară ameninţată de invazia Ucrainei de către Rusia, la o reuniune a Organizaţiei Mondiale a Comerţului duminică.

Şefa OMC, Ngozi Okonjo-Iweala, le-a spus jurnaliştilor că este „prudentă, dar optimistă” că cei peste 100 de miniştri prezenţi vor reuşi să cadă de acord. 

 

Creşte riscul izbucnirii unui război nuclear de la un deceniu la altul 

Numărul de arme nucleare din lume va creşte în următorul deceniu pe măsură ce tensiunile globale izbucnesc pe fondul războiului Rusiei din Ucraina, spun cercetătorii.

Cele nouă puteri nucleare - Marea Britanie, China, Franţa, India, Israel, Coreea de Nord, Pakistan, Statele Unite şi Rusia - aveau 12.705 focoase nucleare la începutul lui 2022. 

Numărul focoaselor nucleare a scăzut de la un maxim de peste 70.000 în 1986, deoarece SUA şi Rusia şi-au redus treptat arsenalul masiv construit  în timpul Războiului Rece.

Dar această eră a dezarmării pare să se apropie de sfârşit, iar riscul unei escalade nucleare este acum la cel mai înalt punct în perioada post-Război Rece, au spus cercetătorii SIPRI.

Matt Korda, unul dintre coautorii raportului, a declarat Agenţiei France-Presse: ”În curând, vom ajunge la punctul în care, pentru prima dată de la sfârşitul Războiului Rece, numărul global de arme nucleare din lume ar putea începe să crească pentru prima dată”

 

Civili răniţi de rachetele ruse 

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski , a transmis că în urma atacului rusesc de la Ternopil , zece persoane au fost rănite şi se află încă în spital.

"Nu a existat niciun sens tactic sau strategic în această lovitură, ca în marea majoritate a altor lovituri ruseşti. Asta este teroare, doar teroare".

Printre victime se numără o fată de 12 ani din Harkov. Ea a mers în regiunea Ternopil pentru a fugi de armata rusă.

"Şi astfel de fapte vor determina acum percepţia Rusiei în lume. Nu Petru I sau Lev Tolstoi, ci copii răniţi şi ucişi de loviturile ruseşti", transmite preşedintele ucrainean. 


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici