Războiul din Ucraina, ziua 158. Armata ucraineană a atacat Comandamentul Flotei ruse la Marea Neagră / Volodimir Zelenski a ordonat evacuarea obligatorie a populaţiei din estul regiunii Doneţk

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că guvernul său a ordonat evacuarea obligatorie a populaţiei din estul regiunii Doneţk, scena unor lupte crâncene cu Rusia.

49111 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 158. Armata ucraineană a atacat Comandamentul Flotei ruse la Marea Neagră / Volodimir Zelenski a ordonat evacuarea obligatorie a populaţiei din estul regiunii Doneţk

FOTO AP/MEDIAFAX

UPDATE Partidul politic Rusia Unită, afiliat la Kremlin, a devenit activ în teritoriile ocupate temporar din regiunile Kherson şi Zaporizhzhya
 
"Vedem că se iau măsuri pentru a clarifica aşa-numitele liste electorale. În plus, au fost deschise secţii de votare pentru alegeri. Procesul de distribuire a paşapoartelor ruseşti a început în mod activ. Acesta este un set de măsuri pe care Rusia le desfăşoară acum în teritoriile ocupate pentru a pregăti şi organiza un referendum", a declarat Vadym Skibitskyy, un reprezentant al Departamentului de control de stat al Ministerului ucrainean al Apărării. 
 
 
UPDATE Ucraina a atacat în această dimineaţă Comandamentul Flotei ruse la Marea Neagră. Astfel, Rusia este forţată să anuleze ceremoniile de Ziua Marinei din Sevastopol. Cinci persoane au fost rănite în atacul cu dronă.
 
 
UPDATE Toate indiciile arată că Federaţia Rusă încearcă să preia controlul asupra unei părţi cât mai mari din regiunea Doneţk înainte de "referendumul" pe care l-a planificat pentru luna septembrie.
 
 
Zelenski se teme pentru populaţia din Donbas
 

Într-un discurs televizat susţinut târziu în noapte, Zelenski a mai spus că sutele de mii de persoane care se află încă în zonele de luptă din regiunea Donbas, care conţine Doneţk, precum şi regiunea vecină Luhansk, trebuie să plece, relatează Reuters.

"Cu cât mai mulţi oameni părăsesc (regiunea Doneţk) acum, cu atât mai puţini oameni va putea armata rusă să ucidă", a spus el, adăugând că locuitorii care pleacă vor primi compensaţii.

Separat, mass-media ucrainenă a citat-o pe vicepremierul Iryna Vereshchuk, care a declarat că evacuarea trebuie să aibă loc înainte de începerea iernii, deoarece rezervele de gaze naturale ale regiunii au fost distruse.

Zelenski a declarat că sute de mii de persoane încă mai trăiesc în zonele din Donbas unde luptele sunt acerbe.

"Mulţi refuză să plece, dar acest lucru trebuie totuşi făcut. "Dacă aveţi ocazia, vă rog să vorbiţi cu cei care încă mai rămân în zonele de luptă din Donbas. Vă rog să-i convingeţi că este necesar să plece", a spus preşedintele.

Anterior, sâmbătă, armata ucraineană a declarat că peste 100 de soldaţi ruşi au fost ucişi şi şapte tancuri au fost distruse în luptele de vineri din sudul ţării, inclusiv în regiunea Kherson, care este punctul central al contraofensivei Kievului în această parte a ţării şi o verigă cheie în liniile de aprovizionare ale Moscovei.

Traficul feroviar către Kherson pe râul Dnipro a fost întrerupt, a declarat comandamentul militar din sud, ceea ce ar putea izola şi mai mult forţele ruseşti la vest de râu.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici