Războiul din Ucraina, ziua 165. 10.000 de militari ucraineni vor fi pregătiţi în Marea Britanie de instructori străini / Moscova tachinează Kievul. Mai multe rachete ruseşti au căzut lângă centrala nucleară Zaporojie. AIEA şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la acţiunile ambelor tabere

  • Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la evenimentele recente petrecute în Ucraina.
  • Mai multe rachete ruseşti au aterizat în apropiere de centrala nucleară Zaporojie.
  • „Acţiunile părţii ruse sunt periculoase şi există riscul iminent de producere a unui dezastru nuclear ”, a declarat directorul AIEA, Rafael Grossi.
17782 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 165. 10.000 de militari ucraineni vor fi pregătiţi în Marea Britanie de instructori străini / Moscova tachinează Kievul. Mai multe rachete ruseşti au căzut lângă centrala nucleară Zaporojie. AIEA şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la acţiunile ambelor tabere

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 21:30 Suedia va trimite instructori în Marea Britanie pentru a antrena forţele ucrainene

 
Ministerul suedez al Apărării va trimite până la 120 de instructori timp de şase luni, începând cu 12 august, pentru pregătirea militară a ucrainenilor.  „Este extrem de important ca lumea să continue să sprijine Ucraina în lupta sa pentru suveranitate”, a declarat ministrul suedez al apărării Peter Hultqvist.
 
Aproximativ 10.000 de militari ucraineni vor fi pregătiţi în Marea Britanie de instructori candanieni, suedezi şi britanici. 
 
 

UPDATE 19:00 Zelenski cere sancţiuni împotriva sectorului nuclear rusesc

Zelenski a discutat astăzi la telefon cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, despre situaţia de securitate din Ucraina, în urma atacurilor efectuate de armata lui Putin asupra centralei nuclear-electrice de la Zaporojie.
 
Preşedintele Ucrainei susţine că este oportun ca să fie impuse sancţiuni industriei nucleare ruseşti şi combustibilului nuclear din cauza iresponsabilităţii cu care Rusia tratează securitatea nucleară în Ucraina

 

UPDATE 17:00 Prima navă de la invazia rusă a sosit în Ucraina 

 
Prima navă de marfă, de la invazia rusă, a sosit în portul ucrainean de la Marea Neagră Chornomorsk, unde va fi încărcată pentru viitorul transport de cereale, a anunţat, duminică, Ministerul ucrainean al Infrastructurii.

Un muncitor a fost rănit într-un alt atac cu rachete asupra centrale nucleare Zaporojie

Un atac cu rachete a lovit centrala nucleară din Zaporojie, potrivit companiei nucleare de stat din Ucraina Energoatom, citată de Sky News.

Ucraina anunţă că va primi tancuri şi avioane din Macedonia de Nord

Macedonia de Nord a fost de acord să furnizeze tancuri şi avioane Ucrainei pentru a ajuta la respingerea invaziei Moscovei, a declarat un consilier prezidenţial ucrainean de rang înalt, Mykhailo Podolyak, conform Reuters.

Ucraina spune că a prins doi spioni care au ajutat la distrugerea infrastructurii din Mykolaiv

Serviciul ucrainean de securitate de stat (SBU) a reţinut doi bărbaţi pe care i-a acuzat că sunt agenţi ai serviciilor de informaţii ruseşti responsabili de identificarea ţintelor pentru loviturile cu rachete care au distrus infrastructura navală din oraşul Mykolaiv, scrie Reuters.

UPDATE 06:10 Ucraina nu se confruntă cu nicio ameninţare de invazie din partea Belarusului

Potrivit expertului militar Aleksandr Kavalenko, armata belarusă nu va invada Ucraina în viitorul apropiat, dar o astfel de ameninţare va rămâne până la sfârşitul războiului cu Rusia.

"Ameninţarea unei invazii a Ucrainei de către armata belarusă este acum minimă. Această concluzie poate fi trasă dacă ne uităm la dispunerea grupurilor batalion-tactice din Belarus", a explicat el.

UPDATE 06:05 

O alertă antiaeriană a fost declanşată în regiunile sudice şi centrale ale Ucrainei.

O ameninţare de bombardament cu artilerie a fost declarată la Nikopol.

UPDATE 05:00 Rusiei avansează în estul Ucrainei 

Linia frontului se schimbă constant, în pofida rezistenţei ucrainene. Autorităţile de la Kiev solicită arme cu rază lungă de acţiune pentru a face faţă tirului rus de artilerie.

UPDATE 03:14 Rusia susţine că a ucis peste 80 de luptători străini

Ministerul rus al Apărării a susţinut că peste 80 de „mercenari străini” au fost ucişi dintr-o lovitură în jurul Niprului astăzi.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov a declarat că mai multe brigăzi ucrainene „au refuzat să se supună ordinelor de a se preda”.

Mii de luptători străini au călătorit în Ucraina pentru a ajuta la respingerea trupelor ruse. 

UPDATE 01:30 Kosovo reţine un jurnalist rus la graniţă. Ce suspectează autorităţile kosovare

Rezumatul zilei

  • Atomocentrala Zaporojie a fost capturată de militarii ruşi la începutul lunii martie, dar este încă condusă de specialişti ucraineni
  • Compania nucleară de stat a Ucrainei Energoatom a dat vina pe Rusia pentru pagubele suferite la centrală
  • Ministerul rus al apărării acuză armata ucraineană de înscenare
  • Armata ucraineană ţine piept trupelor ruse pe frontul din Doneţk
  • Războiul Rusiei în Ucraina este pe cale să intre într-o nouă fază, conform informaţiilor venite din partea serviciilor de informaţii britanice
  • Macedonia de Nord va furniza tancuri şi avioane Ucrainei
  • O navă sub pavilion străin a sosit sâmbătă în Ucraina pentru prima dată de la începutul războiului şi va fi încărcată cu cereale, susţine ministrul ucrainean al infrastructurii
     

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici