LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 178. Continuă bombardamentele / Stoltenberg participă la „Platforma Crimeea” / Institutul american pentru Studierea Războiului: Armata rusă stagnează pe toate fronturile / Mai multe explozii în Melitopol / Stoltenberg participă la „Platforma Crimeea” / Occidentul nu îl vrea pe Putin la summitul G20

  • Un analist consideră că atacurile în zone controlate de ruşi sunt importante pentru moralul ucrainenilor, în condiţiile în care în Crimeea au avut loc o serie de atacuri în ultimele săptămâni, la unităţi militare, depozite de armament, centrale electrice şi asupra infrastructurii feroviare, Rusia denunţând "acte de sabotaj"
  • Preţurile europene la gaze au urcat la un nou nivel record la închiderea şedinţei de tranzacţionare, după ce compania rusă Gazprom a anunţat că gazoductul Nord Stream va fi închis pentru întreţinere la sfârşitul lunii
23722 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 178. Continuă bombardamentele / Stoltenberg participă la „Platforma Crimeea” / Institutul american pentru Studierea Războiului: Armata rusă stagnează pe toate fronturile / Mai multe explozii în Melitopol / Stoltenberg participă la „Platforma Crimeea” / Occidentul nu îl vrea pe Putin la summitul G20

US Navy

UPDATE 19:00 - Dronele ScanEagle vor zbura în Ucraina pentru a-i ajuta în detectarea loviturilor de rachete ruseşti. SUA trimit vehicule blindate MaxxPro 


SUA trimite noi arme în Ucraina.  Armata americană va trimite Forţelor Armate ale Ucrainei drone, vehicule blindate şi artilerie. 
 
Transporturile fac parte dintr-un pachet în valoare de 775 de milioane de dolari şi indică faptul că Washingtonul şi Kievul se aşteaptă la lupte grele pe teren în săptămânile următoare. Sunt anticipate confruntări care vor depăşi „simplele” dueluri de între artileria rusă şi cea ucraineană.
SUA trimit 15 drone de supraveghere ScanEagle pentru a-i ajuta pe ucraineni să detecteze şi să corecteze loviturile cu rachete şi cele ale artileriei de precizie.
 
Este pentru prima dată când SUA livrează astfel de drone pentru armata Ucrainei.
 
Micile drone pot fi mutate pe câmpul de luptă relativ uşor şi s-ar putea să se dovedească un ajutor nepreţuit în contra-ofensiva ucraineană pentru eliberarea oraşului Herson de sub ocupaţia rusă.
 
SUA va trimite curând Ucrainei 40 de vehicule MaxxPro blindate, rezistente la mine, pentru a fi desfăşurate în misiuni de curăţare a căilor de avansare trupele terestre ucrainene în terenurile minate de ocupanţii ruşi. Este pentru prima dată când astfel de vehicule puternic blindate sunt angajate în teatrul de război din Ucraina.
 
Sisteme de rachete antitanc ghidate TOW, şaisprezece obuziere de 105 mm şi 36.000 de obuze, plus 2.000 de proiectile pentru puşca fără recul „Carl Gustaf” din SUA urmează să ajungă în posesia forţelor armate ale Ucrainei.
 
„Carl Gustaf” este o armă anti-tanc folosită de forţele pentru operaţii speciale ale SUA, poate fi transportată cu uşurinţă şi este concepută pentru a opera la distanţe mici faţă de inamic. 
 
Pachetul acesta indică faptul că ucrainenii se aşteaptă la lupte foarte strânse în următoarele săptămâni.
Forţele Armate ale Ucrainei vor recepţiona din SUA mai multe rachete anti-radar, de mare viteză, care pot fi lansate de infanterie. Rachetele de acest gen sunt o capacitate-cheie în perturbarea abilităţii ruşilor de a detecta mişcările armatei ucrainene sau de a comanda şi controla propriile forţe.
SUA intenţionează să trimită muniţie de artilerie ghidată cu precizie „Excalibur” într-una din viitoarele tranşe de ajutor militar. Armata ucraineană are nevoie de arme de precizie suplimentare, cu care să ţintească poziţiile şi posturile de comandă fortificate din tranşeele ocupanţilor ruşi.

 

 

UPDATE 14:15 Patru copii, răniţi grav în urma atacului cu  rachete

 

În Voznesensk, regiunea Nikolaev, ruşii au tras cu rachete şi au rănit nouă persoane, dintre care patru copii. Toţi copiii sunt în stare gravă. 
 

UPDATE 13:00 Zelenski a scris pe Twitter un mesaj de mulţumire către Biden

 
SUA trimite încă un ajutor militar Ucrainei în valoare de 775 milioane de dolari. Preşedintele ucrainean spune că apreciază mult sprijinul lui Joe Biden, şeful Statelor Unite.
 

UPDATE 12:00 Stoltenberg vine la „Platforma Crimeea”

 
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va participa la summit-ul formatului „Platforma Crimeea”, pe 23 august. 
 
„Platforma Crimeea” este un cadru de consultare şi coordonare internaţională, lansat de preşedintele Ucrainei Zelensky prin care se caută soluţii de îmbunătăţire a eficienţei răspunsului internaţional la ocuparea în curs a Crimeii şi la ameninţările tot mai mari la adresa securităţii. Participanţii sunt conştientizaţi să crească presiunea internaţională asupra Rusiei. 
 

UPDATE 11:15 Soldaţii ruşi pierd din curaj şi sunt obosiţi

 
Trupele ruseşti sunt demoralizate din cauza amânărilor constante ale datelor de rotaţie şi din cauza amânării salariilor promise. Acest lucru duce la refuzul unora dintre ocupanţi de a mai participa la lupte. 
 

UPDATE 10:30 Institutul pentru Studierea Războiului: Progresele ruseşti stagnează pe toate fronturile, Ucraina continuă să decimeze logistica Rusiei

 
Grupul de reflecţie american a declarat în raportul său că forţele ruse au efectuat mai multe atacuri nereuşite, cu forţe terestre, în regiunile Herson şi Mykolaiv pe 19 august. 
 
Autorităţile ruse sporesc vizibil măsurile de securitate în Crimeea, indicând o îngrijorare tot mai mare în rândul autorităţilor ruse şi al civililor cu privire la ameninţarea unor noi lovituri ucrainene în zonele din spatele frontului, considerate anterior a fi sigure. 
 
În ciuda afirmaţiilor ruseşti că Ucraina ar crea provocări la Centrala Nucleară Zaporojie, nu a fost raportată nicio activitate semnificativă din zonă în ultimele 24 de ore. 
 

UPDATE 9:30 Au fost raportate explozii în oraşul Melitopol ocupat de ruşi

 
Primarul Ivan Fedorov a relatat că exploziile auzite în timpul nopţii trecute provin, probabil, de la o bază militară rusă din apropierea aeroportului. Nu au fost raportate victime, până acum, în legătură cu acest incident. 
 

UPDATE 9:00 Situaţia din teritoriu

 
Pe direcţiile (fronturile) Volyn, Polissya şi Sivershchyna, ruşii au folosit artileria pentru a bombarda infrastructura civilă şi militară din apropierea localităţilor Bilopillya şi Krasnopillya (regiunea Sumy). 
 
Adversarul a efectuat şi recunoaşteri aeriene cu drone.
 
Pe direcţia (frontul) Slobozhanshchyna: forţele ruse desfăşoară operaţiuni de luptă pentru a menţine zonele ocupate şi pentru a preveni o contraofensivă a unităţilor Forţelor Armate ale Ucrainei, încercând să-şi îmbunătăţească poziţia tactică în anumite zone.
 
Pe frontul Harkov: ruşii au tras cu sisteme de artilerie şi cu rachete în vecinătatea aşezărilor din Chuhuyiv, Zolociv, Pytomnyk, Husarivka, Sosnivka, Ruski Tyshky, Korobochkyne, Shestakove, Duvanka şi Prudyanka; au folosit în mod activ drone pentru recunoaşterea aeriană.
 
Aviaţia rusă a lansat lovituri lângă Lebyazhe şi Zalyman; ruşii au condus acţiuni ofensive - fără succes - în vecinătatea Borşchovei şi s-au retras.
 
Pe direcţia Slovyansk: ruşii au folosit tancuri, artilerie şi sisteme de rachete cu lansare multiplă pentru a efectua bombardamente lângă Dovhenke, Sulyhivka şi Mazanivka. Lângă localităţile Novodmytrivka, Virnopillya şi Kurulka, unităţile ruseşti au încercat să conducă operaţiuni de asalt, dar au fost respinse şi s-au retras.
 
Pe frontul Kramatorsk: ruşii au tras cu sisteme de artilerie şi cu rachete lângă Rozdolivka, Sydorove, Spirne şi Pryshyb, au efectuat recunoaşteri aeriene în zona de luptă armată şi încearcă să conducă o ofensivă lângă Ivano-Dar'ivka, unde luptele continuă.
 
Pe frontul Bakhmut: infrastructura civilă a fost afectată de incendiu în vecinătatea aşezărilor Zaytseve, Bakhmutske, Vesele, Bakhmut, Andriivka, Kodema şi Mayorsk. Ocupanţii ruşi au efectuat operaţiuni ofensive şi de asalt fără succes în vecinătatea aşezărilor din Bakhmut, Zaytseve şi Kodema, iar luptele continuă.
 
Pe direcţia Avdiivka: ocupanţii au folosit tancuri, artilerie şi sisteme de rachete în vecinătăţile Novobakhmutivka, Nevelske, Neskuchne, Alexandropil, Keramik, Kermenchyk şi Pisky. Aviaţia rusă a efectuat manevre lângă Mar'inka şi recunoaşteri aeriene cu drone în zonele de luptă de pe această direcţie; luptele continuă în vecinătatea localităţilor Opytne şi Mayorsk, unde ruşii încearcă - fără succes - să ocupe noi poziţii.
 
Pe direcţia Novopavlivka: bombardamente au fost raportate lângă Volodymyrivka, Vuhledar şi Prechystivka. Ruşii au efectuat operaţiuni de asalt fără succes în vecinătatea aşezării Zolota Nyva şi s-au retras.
 
Pe frontul Zaporojie: inamicul a folosit artilerie şi tancuri pentru a bombarda vecinătăţile aşezărilor din Bilohirya, Novodanylivka, Novopil, Chervone, Vremivka, Charivne şi Olhivske.
 
Pe frontul Pivdennyi Buh (Bugul de Sud): principalele eforturi ale forţelor ruse sunt concentrate pentru a preveni înaintarea trupelor ucrainene. Ocupanţii ruşi iau măsuri pentru a-şi reface pierderile de personal şi echipament şi au bombardat infrastructura civilă şi militară în vecinătatea aşezărilor Prybuzke, Luch, Tavriyske, Novohryhorivka, Olenivka, Novoselivka, Blahodatne, Veselyi Kut, Shyroke, Yakovlivka, Bila Krynytsia, Andriivka şi Otradne; armata lui Putin continuă să folosească în mod activ drone pentru recunoaşterea aeriană.
 

UPDATE 8:00 Forţele aeriene ucrainene au lovit de 11 ori poziţiile ruseşti în sudul Ucrainei în cursul zilei de vineri, 19 august

 
Vladislav Nazarov, de la Comandamentul Operaţional „Sud”, raportează că Forţele Armate ale Ucrainei au bombardat forţele ruse din zonă, ucigând 17 soldaţi ruşi şi au distrus un sistem radar, patru vehicule blindate şi alte vehicule militare. 
 

Marea Britanie consideră că Rusia nu are dreptul moral de a participa la summitul G20

Rusia nu are dreptul moral de a participa la reuniunea Grupulului celor 20 de naţiuni în timp ce îşi continuă invazia în Ucraina, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului britanic de Externe.

"Rusia nu are niciun drept moral de a sta la G20 în timp ce agresiunea sa în Ucraina persistă", a declarat purtătorul de cuvânt.

Un oficial al Trezoreriei SUA va vizita India pe fondul tensiunilor din Ucraina

Un înalt oficial al Departamentului Trezoreriei va efectua prima sa călătorie oficială în India de la începutul războiului din Ucraina, pe fondul tensiunilor legate de poziţia neutră a Indiei faţă de invazia rusă.

Secretarul adjunct al Trezoreriei, Wally Adeyemo, se va deplasa săptămâna viitoare la Mumbai şi New Delhi pentru întâlniri cu oficiali din cadrul biroului prim-ministrului, al Ministerului de Finanţe, al Băncii de Rezervă a Indiei şi al Ministerului Petrolului şi Gazelor Naturale.

Vizita va avea ca scop aprofundarea legăturilor cu naţiunea din Asia de Sud, care va conduce forumul interguvernamental al Grupului celor douăzeci în 2023.

India şi-a menţinut legăturile de afaceri cu Rusia, depinzând de Kremlin pentru energie şi alte exporturi.

Preţurile la gaze cresc în Europa din cauza planificării închiderii Nord Stream

Preţurile europene la gaze au urcat la un nou nivel record la închiderea şedinţei de tranzacţionare, după ce compania rusă Gazprom a anunţat că gazoductul Nord Stream va fi închis pentru întreţinere la sfârşitul lunii.

TTF Gas Futures a urcat la un maxim de închidere de 257,40 euro, pe fondul temerilor legate de penuria de energie din timpul iernii, după ce Gazprom a anunţat că livrările prin conducta Nord Stream vor fi oprite între 31 august şi 2 septembrie din cauza unor lucrări de întreţinere.

Analist: Atacurile în zonele controlate de ruşi sunt importante pentru moralul ucrainenilor

Explozii au fost raportate în ultima perioadă în apropierea unor baze militare aflate în zonele controlate de Rusia în Ucraina şi în interiorul teritoriului rusesc, chiar dacă ucrainenii nu revendică oficial atacurile.

Maximilian Hess, de la Institutul de Cercetare a Politicii Externe, a declarat pentru Al Jazeera că abilitatea Ucrainei de a-şi intensifica atacurile în peninsula ucraineană Crimeea, de la Marea Neagră, care a fost confiscată de Moscova în 2014, este "foarte importantă din punct de vedere simbolic".

Din punct de vedere militar, a spus analistul, forţele ucrainene urmăresc să slăbească Rusia prin lovirea unor depozite de muniţii şi prin doborârea mai multor avioane înainte de a lansa o contraofensivă la nord de râul Nipru.

"Rămâne de văzut dacă ucrainenii pot face acest lucru după aceste atacuri", a adăugat Hess. "S-ar putea să nu aibă forţele necesare pentru a împinge aceste avantaje pe teren".

Rezumatul zilei 177 de război

  • Compania rusă Gazprom a anunţat, vineri, că va opri timp de trei zile livrările de gaz spre Germania prin conducta Nord Stream 1, din cauza unor lucrări de întreţinere, în contextul tensiunilor dintre Occident şi Rusia din cauza războiului din Ucraina
  • Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat vineri, prin telefon, cu omologul său francez, Emmanuel Macron, cei doi convenind asupra necesităţii trimiterii imediate a unei echipe internaţionale de verificare la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie
  • Rusia menţine un bombardament constant pe frontul nord-estic din Harkov pentru a imobiliza forţele ucrainene şi a le împiedica să fie folosite pentru contraatacuri în alte regiuni, a declarat vineri Ministerul britanic al Apărării.
  • Şaptesprezece persoane au fost ucise şi 42 rănite în două atacuri separate ale Rusiei asupra Harkovului, a declarat guvernatorul regional.
  • Cel puţin patru explozii au lovit o zonă din apropierea aeroportului militar rusesc Belbek, la nord de Sevastopol, în Crimeea anexată, au declarat trei surse locale, dar un oficial pro-Moscova a declarat că nu au fost înregistrate pagube.
  • Locuitorii a două sate din sudul Rusiei, în apropiere de graniţa cu Ucraina, au fost evacuaţi după ce un depozit de muniţie din apropiere a luat foc, dar nimeni nu a fost rănit, a declarat un oficial.
Trupele ruseşti sunt demoralizate din cauza amânărilor constante ale datelor de rotaţie şi din cauza amânării salariilor promise. Acest lucru duce la refuzul unora dintre ocupanţi de a mai participa la lupte. 
 
Institutul pentru Studierea Războiului: Progresele ruseşti stagnează pe toate fronturile, Ucraina continuă să decimeze logistica Rusiei. 
 
Grupul de reflecţie american a declarat în raportul său că forţele ruse au efectuat mai multe atacuri nereuşite, cu forţe terestre, în regiunile Herson şi Mykolaiv pe 19 august. 
 
Autorităţile ruse sporesc vizibil măsurile de securitate în Crimeea, indicând o îngrijorare tot mai mare în rândul autorităţilor ruse şi al civililor cu privire la ameninţarea unor noi lovituri ucrainene în zonele din spatele frontului, considerate anterior a fi sigure. 
 
În ciuda afirmaţiilor ruseşti că Ucraina ar crea provocări la Centrala Nucleară Zaporojie, nu a fost raportată nicio activitate semnificativă din zonă în ultimele 24 de ore. 
 
Au fost raportate explozii în oraşul Melitopol ocupat de ruşi. 
Primarul Ivan Fedorov a relatat că exploziile auzite în timpul nopţii trecute provin, probabil, de la o bază militară rusă din apropierea aeroportului. Nu au fost raportate victime, până acum, în legătură cu acest incident. 
 
Forţele aeriene ucrainene au lovit de 11 ori poziţiile ruseşti în sudul Ucrainei în cursul zilei de 19 august
 
Vladislav Nazarov, de la Comandamentul Operaţional „Sud”, raportează că Forţele Armate ale Ucrainei au bombardat forţele ruse din zonă, ucigând 17 soldaţi ruşi şi au distrus un sistem radar, patru vehicule blindate şi alte vehicule militare. 
 
Stoltenberg vine la „Platforma Crimeea”. 
 
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va participa la summit-ul formatului „Platforma Crimeea”, pe 23 august. 
 
„Platforma Crimeea” este un cadru de consultare şi coordonare internaţională, lansat de preşedintele Ucrainei Zelensky prin care se caută soluţii de îmbunătăţire a eficienţei răspunsului internaţional la ocuparea în curs a Crimeii şi la ameninţările tot mai mari la adresa securităţii. Participanţii sunt conştientizaţi să crească presiunea internaţională asupra Rusiei. 
 

ScanEagle american va zbura în Ucraina

ScanEagle american va zbura în Ucraina

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici