LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 225. Zelenski provoacă NATO să demonstreze că nu se teme de Rusia / Zaporojie, lovit cu şapte rachete: mai mulţi morţi şi răniţi / Putin semnează noi decrete prin care justifică revendicările teritoriale, iar mâine iese din vizuină / Moscova nu recunoaşte că numărul celor fugiţi din ţară este de 700.000 de persoane / Ideologul Dugin, sancţionat de UE

  • Preşedintele Vladimir Putin a semnat un decret prin care ordona guvernului rus să preia controlul asupra centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, cea mai mare din Europa, şi să o facă „proprietate federală”
  • Conducătorul organului de supraveghere nuclear al ONU, Rafael Grossi, va vizita Moscova pentru a discuta despre siguranţa centralei
  • Uniunea Europeană şi-a dat aprobarea finală pentru un nou lot de sancţiuni aplicate exclusiv Rusiei
9355 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 225. Zelenski provoacă NATO să demonstreze că nu se teme de Rusia / Zaporojie, lovit cu şapte rachete: mai mulţi morţi şi răniţi / Putin semnează noi decrete prin care justifică revendicările teritoriale, iar mâine iese din vizuină / Moscova nu recunoaşte că numărul celor fugiţi din ţară este de 700.000 de persoane / Ideologul Dugin, sancţionat de UE

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 23:00 Erdogan: unele ţări europene preferă escaladarea

„O pace echitabilă nu are perdanţi. Chiar şi cea mai rea pace este mai bună decât războiul. Turcia vorbeşte cu toate părţile şi are încrederea lor, din păcate unele ţări europene preferă provocarea şi escaladarea”, a declarat, concentrându-se pe războiul din Ucraina, preşedintele turc Recep Tayyp Erdogan, în timpul unei conferinţe de presă la Praga.

UPDATE 22:00 Boxul din Rusia, reintegrat

Boxul a devenit prima federaţie a unui sport olimpic care a ridicat interdicţia pentru sportivii ruşi şi bieloruşi de a participa la evenimentele sale. Asociaţia Internaţională de Box (IBA), în martie trecut, a urmat recomandarea Comitetului Olimpic Internaţional de a exclude sportivii din cele două ţări direct implicate în invazia militară a Ucrainei. Acum, executivul mondial de box, condus de rusul Umar Kremlev (preşedinte confirmat), a decis să readmită sportivii, steagurile şi imnurile naţionale ale Rusiei şi Belarusului, argumentând că „politica nu trebuie să aibă influenţă în sport” şi a reiterat că „Federaţia va rămâne din punct de vedere politic neutră şi independentă”.

UPDATE 21:30 Zelenski: dacă Putin foloseşte arme nucleare, viaţa lui nu va fi salvată

Preşedintele rus Vladimir Putin „nu îşi va putea salva viaţa după un atac nuclear”. Preşedintele ucrainean a spus acest lucru într-un interviu acordat Institutului Australian Lowy, după cum a raportat Kiev Independent. Zelenski a spus că se îndoieşte de capacitatea lui Putin de a conduce un atac nuclear tactic, dar a adăugat că lumea „nu va ierta niciodată nici lui Putin, nici Rusia” pentru utilizarea armelor nucleare.

UPDATE 20:30 Filorus din Herson: Şoigu a eşuat, ar trebui să se împuşte!

Numărul 2 din administraţia pro-ruse a regiunii Herson, Kirill Stremousov, îl ia la ochi pe ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu, pentru eşecurile forţelor Moscovei în Ucraina, sugerând că acesta ar trebui să se sinucidă. „Mulţi oameni spun că, în calitate de ofiţer, ministrul apărării ar putea pur şi simplu să se împuşte, pentru că a fost cel care a lăsat lucrurile să ajungă în acest punct”, a declarat Stremousov, guvernator adjunct al regiunii din sudul Ucrainei, citat în New York Times. Armata de la Kiev desfăşoară o contraofensivă puternică de câteva zile, cucerind multe zone. Potrivit Kievului, 93 de sate au fost eliberate în 15 zile.

UPDATE 20:00 UE sancţionează trei muzicieni ruşi: „suţin războiul”

De asemenea, UE i-a adăugat pe lista neagră de sancţiuni pe muzicienii ruşi Nikolay Rastorguyev, solistul grupului Lyube, Yulia Chicherina şi pe Oleg Gazmanov. Cei trei au fost sancţionaţi pentru că au susţinut războiul din Ucraina, cu spectacolele lor, în diverse moduri.

UPDATE 19:30 Politologul rus Dugin, printre noii sancţionaţi de UE

Filosoful şi politologul rus Aleksander Gelevici Dugin a fost sancţionat de Uniunea Europeană în cadrul celui de-al optulea pachet de măsuri restrictive de la începutul războiului din Ucraina, aprobat astăzi de Consiliul UE. Părinte al Dariei Dugina, ucisă într-un atac la Moscova în august, Dugin este acuzat de UE că a „justificat ideologic şi teologic anexarea Crimeei şi războiul de agresivitate al Rusiei împotriva Ucrainei, văzut ca o „eliberare” a Ucrainei cu influenţă occidentală”, se arată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

„Ideologia lui Dugin este centrată pe ideea construirii unui imperiu totalitar eurasiatic, dominat de Rusia, care include Ucraina din motive istorice, religioase şi geografice”, se arată în motivele care au determinat Bruxelles-ul să-şi adauge numele pe lista cetăţenilor ruşi sancţionaţi.

UPDATE 19:00 Kiev, 93 de sate din nord-est eliberate în 15 zile

Forţele armate ucrainene au avansat la 55 de kilometri adâncime în teritoriul ocupat de ruşi în nord-est, „eliberând” în total 93 de aşezări din 21 septembrie şi preluând controlul a peste 2.400 de kilometri pătraţi. Acest lucru a fost raportat de Statul Major al Kievului, după cum a raportat presa ucraineană.

UPFATE 18:40 Biden nu exclude întâlnirea cu Putin la G20

Preşedintele american Joe Biden nu a exclus o întâlnire cu omologul său rus, Vladimir Putin, în marginea G20 din Bali, luna viitoare. Presei care l-a întrebat despre posibilitatea unui dialog cu liderul de la Kremlin pe tema Ucraina, şeful Casei Albe a răspuns cu un lapidar „vom vedea”.

UPDATE 18:20 Rusia: Putin merge mâine la o întâlnire informală cu liderii ţărilor CSI

Preşedintele rus Vladimir Putin va participa mâine, la Sankt Petersburg, la o întâlnire informală a liderilor statelor membre ale Comunităţii Statelor Independente (CSI), a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov

UPDATE 18:10 Apar videoclipuri cu dezastrul mobilizării ruse: „Condiţii bestiale”

Un videoclip cu proteste pentru „condiţiile bestiale” ale bărbaţilor mobilizaţi în Rusia a fost publicat de canalul Telegram Rybar. Un grup de 500 de bărbaţi în uniformă militară şi înarmaţi cu arme, care nu sunt repartizaţi în nicio unitate şi chiar neştiind destinaţia lor, sunt filmaţi lângă un tren, în apropierea satului Livenka din regiunea Belgorod. Autorul acestui videoclip ar fi raportat deja în ultimele zile pe VKontakte că recruţii primului regiment de tancuri au fost trimişi la Herson fără antrenament.

„Timp de o săptămână am trăit în condiţii absolut bestiale. Nu am primit niciun sprijin material sau alocaţie bănească”, denunţă autorul. „Nimeni nu pare să aibă nevoie de noi, nu suntem pregătiţi în niciun fel”.

Mulţi au fost nevoiţi să cumpere alimente din buzunarele proprii, precum şi echipamente, medicamente, corturi şi saci de dormit. În urma acestui prim videoclip, numeroase altele au apărut pe aceeaşi temă. Soldaţii încadraţi în divizia Taman au raportat lipsa echipamentului, a uniformelor vechi care le-au fost date şi că majoritatea soldaţilor au luat Covid.

UPDATE 18:00 Summit-ul de la Praga: ne confruntăm cu o ţară care nu vrea pace

„Rusia este cea mai anti-europeană. Ucraina nu a vrut niciodată acest război şi acum suntem nevoiţi să avem de-a face cu o ţară care nu vrea pace”, a afirmat preşedintele ucrainean, în discursul său la plenul Comunităţii Politice Europene de la Praga.

UPDATE 17:00 Şeful Statului Major Azov: Moscova a încercat să înroleze soldaţii batalionului

Un reprezentant al Batalionului Azov a spus că forţele ruse au încercat să înroleze soldaţii batalionului, după ce i-au capturat în oţelăria Azovstal din Mariupol. Şeful de stat major al Azov, Bogdan Krotevich, a spus că armata rusă a invitat trupele batalionului să se alăture cauzei Moscovei, promiţând „distrugerea Occidentului şi a Statelor Unite”.

Krotevich a subliniat că membrii batalionului erau priviţi favorabil în armata rusă pentru calităţile lor militare. „Băieţi, luptaţi bine”, le-au spus trupele ruse, îşi aminteşte reprezentantul Batalionului Azov, vorbind cu agenţia ucraineană UNIAN. Trupele au refuzat însă să se alăture armatei ruse, pentru că „Ucraina este patria lor” şi singurul scop este „de a lupta împotriva oricui le atacă ţara, fie că este vorba despre Rusia sau orice altă naţiune”:

UPDATE 16:30 Kiev, Rusia a vrut să cumpere 200.000 de veste antiglonţ, dar Turcia a refuzat

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, spune că Rusia a încercat să comande 200.000 de veste antiglonţ şi 500.000 de seturi de îmbrăcăminte de iarnă, dar Turcia a refuzat, scrie Ukrainska Pravda. „Avem informaţii exacte din Turcia de la partenerii noştri că ruşii au încercat să comande 200.000 de veste antiglonţ şi 500.000 de seturi de îmbrăcăminte de iarnă prin ţări terţe. Asta înseamnă că au o problemă cu asta. Apropo, partenerii lor turci au refuzat”, a spus Reznikov, adăugând că, în opinia sa, eşecul aşa-numitei operaţiuni militare speciale va duce la schimbarea regimului în Rusia.

UPDATE 16:00 Peskov: Nu este adevărat că 700.000 de oameni au fugit din Rusia

Kremlinul a spus că serviciile de informaţii ruse au susţinut întotdeauna că Ucraina este în spatele uciderii lui Darya Dugina în august, aşa că este bine că Statele Unite par să împărtăşească această evaluare. Întrebat despre un articol din New York Times care susţine că oficialii americani cred că Ucraina se află în spatele atacului, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus reporterilor că este „bine” că SUA par să fie de acord cu atacul.

ievul a respins afirmaţiile privind implicarea sa în atac. Kremlinul a negat apoi informaţiile potrivit cărora 700.000 de ruşi au fugit din ţară după ce Moscova a anunţat o mobilizare care va chema sute de mii de oameni să lupte în Ucraina. Dmitri Peskov a spus că nu are cifre exacte cu privire la numărul de persoane care au părăsit ţara.

UPDATE 15:30 Putin: presiunea sancţiunilor va creşte, sunt necesare planuri flexibile

„Este important să înţelegem că presiunea sancţiunilor asupra Rusiei nu va face decât să ne întărească. În acest sens, avem nevoie de planuri de acţiune flexibile şi eficiente, calculate atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu, şi să le implementăm în mod consecvent”, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, citat de agenţia Interfax.

UPDATE 15:10 Moscova: NATO ştie că aderarea la Kiev va avea consecinţe grave

NATO înţelege că aderarea Kievului la Alianţă va declanşa cele mai grave consecinţe, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, relatează Tass.

UPDATE 15:00 Musk: locuitorii regiunilor estice preferă Rusia

„Cei mai mulţi ucraineni doresc fără echivoc să facă parte din Ucraina, dar în unele regiuni din est, cu o majoritate rusă, preferă Rusia”. Fondatorul Tesla, Elon Musk, a scris pe Twitter. Cuvinte care au fost apreciate de Kremlin. „Sunt afirmaţii realiste, deoarece o populaţie vorbitoare de limbă rusă a trăit în estul Ucrainei din timpuri imemoriale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Ria Novosti.

UPDATE 14:56 Kremlinul neagă informaţiile potrivit cărora 700.000 de ruşi au fugit din ţară

 
În cadrul unui briefing cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat că nu are cifre exacte cu privire la numărul de persoane care au părăsit ţara de la anunţul preşedintelui Vladimir Putin, la 21 septembrie, privind o „mobilizare parţială” în rândul bărbaţilor ruşi.
 
În condradicţie, Oleksii Danilov, secretar al Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare din Ucraina, susţine că numărul cetăţenilor ruşi cu vârste de recrutare, eligibili pentru mobilizare, care au părăsit Rusia este de două ori mai mare decât numărul celor înrolaţi în prezent.
 

UPDATE 13:55 UE ar trebui să ofere Ucrainei mai multe tancuri şi să accelereze aderarea la NATO 

Ţările UE care doresc să livreze tancuri Leopard II Ucrainei vor fi rambursate de la Facilitatea europeană pentru pace, a declarat preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, potrivit France 24. 
 

UPDATE 12:50 Preşedintele Ucrainei a îndemnat NATO să „demonstreze că nu se teme de Rusia”

Zelenski a făcut apel la partenerii săi din NATO să dea dovadă de hotărâre. „Nu doar Ucraina trebuie să îşi demonstreze forţa în faţa Rusiei, ci şi Alianţa trebuie să demonstreze că nu se teme de Rusia. Este o întrebare adresată NATO”, a declarat şeful de stat. 
 
În timpul unui interviu prin legătură video acordat joi Institutului Lowy din Australia, Zelenski a fost întrebat dacă a primit vreun răspuns din partea NATO şi cât de repede se aşteaptă ca alianţa să acţioneze în legătură cu cererea.
 
Zelenski transmite că mesajul său cheie a fost: „nu trebuie să vă fie frică de nimeni”, adăugând că este important să se construiască „garanţii de securitate pentru întreaga lume, astfel încât nimeni să nu aibă nici măcar un gând de a deveni autocrat, şi chiar dacă eşti autocrat să nu ai nici măcar un singur gând că poţi cuceri alte teritorii sau alte naţiuni”.
 
„Pentru asta, trebuie să fiţi uniţi. Şi cred că fără Ucraina, NATO nu este o alianţă atât de puternică, în special pe continentul european. Cred că pentru forţa din estul Europei, acesta este un pas foarte important. Putem oferi această şansă pentru NATO. Suntem recunoscători pentru faţă de NATO. Oferim această oportunitate într-un moment foarte important"."
 
„Nu doar Ucraina trebuie să îşi demonstreze forţa în faţa Rusiei, ci şi Alianţa trebuie să demonstreze că nu se teme de Rusia. Este o întrebare adresată NATO. Dar ştiu că toată lumea îşi dă seama că garanţiile de securitate pentru Ucraina sunt ceva necesar. Şi cred că ne aflăm pe această cale. Vom merge cu siguranţă pe această cale. Cât de repede va fi, din păcate, nu depinde doar de Ucraina”, spune preşedintele ucrainean.
 
Zelenski a anunţat săptămâna trecută că Ucraina a depus oficial cererea de aderare la NATO, după ce Vladimir Putin a declarat că anexează patru provincii ucrainene.  
 

UPDATE 12:00 Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) se deplasează de urgenţă la Kiev

Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), a transmis miercuri pe Twitter că se deplasează de urgenţă la Kiev.
 
 

UPDATE 11:20 Rusia a lovit oraşul Zaporizhzhia, din sudul Ucrainei, cu şapte rachete

Ruşii au distrus un bloc de apartamente joi, dimineaţa devreme. Autorităţile oraşului au declarat pentru postul public de radio şi televiziune ucrainean Suspilne că cel puţin două persoane au murit şi cel puţin alte cinci sunt prinse sub dărâmături. Salvatorii aflaţi la faţa locului au declarat că au salvat o fetiţă de trei ani.

Filiala din Zaporizhzhia a Suspline a raportat mai multe explozii în oraş la mijlocul dimineţii, ora Kievului. 

UPDATE 9:00 Ucraina recuperează mai multe teritorii în regiunea pe care Rusia susţine că a anexat-o

 
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că forţele ucrainene au recucerit mai multe aşezări din Herson, una dintre regiunile sudice parţial ocupate de Rusia, pe care Moscova susţine că le-a anexat.
 
În condiţiile în care forţele ruseşti se retrag de pe liniile de front din sud şi est, Zelenski a declarat miercuri seara târziu, într-o alocuţiune video, că Novovoskresenske, Novohryhorivka şi Petropavlivka, la nord-est de oraşul Herson, au fost "eliberate".
 

UPDATE 05:00

Europa ar putea trece prin lunile reci de iarnă cu ajutorul rezervoarelor de gaz natural importate de la terţi, în ciuda unei scăderi a livrărilor din Rusia, pentru a intra într-o criză energetică mai profundă anul viitor, consideră directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie.

UPDATE 03:00

Viceprim-ministrul rus Alexander Novak a declarat că Rusia ar putea reduce producţia de petrol pentru a compensa efectele negative ale plafonurilor de preţ impuse de Occident, ca parte a unui pachet extins de sancţiuni aplicat Moscovei.

Rezumatul zilei

Vladimir Putin a semnat legi care admit în Rusia Republica Populară Doneţk, Republica Populară Lugansk, regiunea Herson şi regiunea Zaporijie, în cea mai mare extindere a teritoriului rus din ultima jumătate de secol.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că armata sa a luat înapoi zeci de oraşe în ultima săptămână din regiunile din sud şi est pe care Rusia le-a declarat anexate.

Mai multe drone kamikaze au incendiat o localitate de lângă Kiev. Intervenţia pompierilor s-a realizat cu dificultate.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici