Video Războiul din Ucraina, ziua a 15-a. Un armistiţiu este puţin probabil. Forţele ruseşti îşi continuă "operaţiunea ofensivă" de încercuire a Kievului

  • Preşedintele Ucrainei, Volomir Zelenski, a calificat atacul rusesc asupra unei maternităţi drept "dovada supremă a genocidului". Spitalul de copii şi maternitatea din oraşul Mariupol, situat în sudul Ucrainei, au fost distruse de o lovitură aeriană rusă miercuri, au declarat oficialii ucraineni.
  • Ucraina a acuzat forţele ruseşti că "ţin 400.000 de persoane ostatice" în Mariupol. Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că oraşul, unde condiţiile sunt descrise ca fiind "apocaliptice", este în continuare bombardat de trupele ruseşti, în pofida unui acord de stabilire a unui coridor de evacuare în siguranţă pentru civili.
  • FMI va acorda Ucrainei asistenţă financiară de urgenţă în valoare de 1,4 miliarde de dolari
  • SUA nu consideră oportună trimiterea de avioane Ucrainei, din cauza riscului unui conflict NATO-Rusia
16603 afișări

UPDATE 23:55 Twitter şi Facebook au eliminat postările Ambasadei Rusiei din Marea Britanie despre bombardarea maternităţii din Mariupol

Twitter şi Facebook au eliminat postările Ambasadei Rusiei din Marea Britanie despre bombardarea maternităţii din Mariupol.

Potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, trei persoane, inclusiv un copil, au pierit în urma bombardamentelor.

Într-unul dintre tweet-uri, @RussianEmbassy a declarat că maternitatea nu a fost folosită de mult timp în scopul propus şi că ar fi găzduit forţele armate ucrainene.

„Am luat măsuri împotriva tweet-urilor care încalcă politicile Twitter, în special, comportamentul ofensator legat de negarea evenimentelor violente”, a declarat Twitter într-un comunicat.

UPDATE 23:45 

Ucraina a informat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) că a pierdut astăzi toate comunicaţiile cu Centrala Nucleară din Chornobîl (NPP), a doua zi după ce amplasamentul controlat de ruşi a pierdut toate sursele externe de energie, a declarat directorul general Rafael Mariano Grossi.

UPDATE 23:40 Cele şase condiţii pentru încheierea războiului

Condiţiile pentru încetarea invaziei ruse, conform presei ucrainene.

 

  1. Refuzul de a trece la NATO. Statutul neutru al Ucrainei.
  2. Rusa este a doua limbă de stat. Abrogarea tuturor legilor care o restricţionează.
  3. Recunoaşterea Crimeei de către Ucraina ca fiind teritoriu rus.
  4. Recunoaşterea de către Ucraina a independenţei RPD şi LPR în limitele administrative ale regiunilor, inclusiv teritoriile controlate în prezent din Ucraina.
  5. Denazificarea. Interzicerea activităţilor partidelor ultranaţionaliste, naziste şi neonaziste precum şi a organizaţiilor publice, abolirea legilor existente privind glorificarea naziştilor şi neonaziştilor.
  6. „Demilitarizarea Ucrainei”. O respingere completă a armelor ofensive: orice tip de armă poate fi ridicat.

UPDATE 23:30 Sony, Warner Music şi Universal Music, care controlează peste 70% din piaţa mondială de muzică, au anunţat suspendarea activităţilor lor în Rusia

Companiile au anunţat încetarea temporară a activităţilor comerciale în Rusia, menţinând în acelaşi timp salariile angajaţilor pe termen nelimitat.

UPDATE 23:24 

„Ţările G7 lucrează la un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei”, a declarat şeful Ministerului Britanic de Externe.

UPDATE 23:23

Compania aeriană turcă Pegasus Airlines suspendă zborurile către şi dinspre Rusia în perioada 13 martie - 27 martie 2022, a informat serviciul de presă al transportatorului.

UPDATE 23:22 Războiul este mai rău decât COVID, iar Rusia ar trebui să se pregătească pentru o criză profundă, avertizează FMI

Atacul lui Putin asupra Ucrainei este o lovitură puternică la adresa bunăstării populaţiei lumii comparativ cu pandemia de covid.

FMI avertizează că Rusia este prima ţară care se pregăteşte pentru o scădere dramatică a economiei şi a nivelului de trai al populaţiei.

"Am supravieţuit unei crize fără precedent în timpul pandemiei. Şi acum ne aflăm într-un scenariu şi mai şocant. S-a întâmplat inevitabilul: un război în Europa", a declarat directorul FMI, Kristalina Georgieva.

Rusia se va confrunta cu o „recesiune puternică”  şi creşterea economică mondiale va încetini. Fondul Monetar Internaţional va publica o altă prognoză semestrială cu cifre specifice în aprilie.

UPDATE 23:15 

„Europa va simţi un val de consecinţe din cauza sancţiunilor anti-ruse, dar acest lucru nu va fi legat de energie, Rusia îşi va îndeplini obligaţiile”, a declarat Ministerul de Externe rus

UPDATE 23:00 

SUA, despre „condiţiile strategice” care au dus la anularea întâlnirii dintre Lavrov şi Blinken: nu s-au schimbat şi nu există planuri de a intra în  contact.

Departamentul de Stat susţine că SUA nu deţine laboratoare biologice în Ucraina şi nu operează astfel de instalaţii.

„SUA nu vor oferi Federaţiei Ruse nicio concesiune cu privire la sancţiuni pentru a rezolva problemele finale ale restabilirii acordului nuclear cu Iranul”, a declarat Departamentul de Stat.

UPDATE 20:48 Ministrul ucrainean al Sănătăţii, Viktor Liashko, a spus că numărul unităţilor medicale avariate a trecut de 60. În acelaşi timp, el a vorbit despre cinci angajaţi ai sistemului medical care au murit din cauza „gloanţele ruşilor terorişti”.

UPDATE 19:53 ONU: Numărul persoanelor care au părăsit Ucraina a depăşit 2,3 milioane de oameni, inclusiv peste 1 milion de copii.

UPDATE 19:26 Rezultatele coridoarelor umanitare

Potrivit Irinei Vereshchuk, vice prim-ministru al Ucrainei, în două zile autorităţile ucrainene au reuşit:
 
- să scoată din Sumy, Trostyanets, Krasnopolye în direcţia Poltava peste 60 de mii de oameni;
 
- aproximativ 3 mii de oameni au reuşit să părăsească Izyum (regiunea Harkov);
 
- aproximativ 20 de mii de oameni au fost evacuaţi ieri din Bucha, Gostomel, Irpin şi alte oraşe din regiunea Kiev;
 
Cea mai gravă situaţie este acum la Mariupol deoarece oamenii încă nu au putut fi scoşi din oraş. De asemenea, nu s-a putut încă organiza un coridor umanitar la Vorzel.

UPDATE 18:35 Pe 10 martie, 2.664 de maşini şi 54 de autobuze au părăsit „culoarul verde” din Sumî.

În timpul zilei, salvatorii au acordat asistenţă activă cetăţenilor care doreau să plece. Oamenii au fost ajutaţi să pună lucruri în autobuze, au efectuat lucrări explicative şi au oferit asistenţă psihologică.
 
UPDATE 18:00 Guvernul Ucrainei a propus Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare să impună sancţiuni împotriva mai multor mass-media ruse de top, canale de televiziune federale, jurnalişti cunoscuţi şi manageri de media.
 
UPDATE 17:30 Serghei Orlov, viceprimarul oraşului-port Mariupol, spune că nu este clar câţi oameni au fost ucişi de când au început bombardamentele ruseşti.
 
Cu toate acestea, el a declarat pentru BBC că 1.207 de cadavre au fost „strânse pe stradă”, însă multe persoane nu au putut fi identificate.
 
Oraşul-port de la Marea Neagră s-a confruntat cu zile grele de lovituri aeriene ruseşti, inclusiv o maternitate fiind distrusă ieri după-amiază. 
 
Orlov a adăugat că 47 de persoane au fost înmormântate recent într-o groapă comună, fiind imposibil accesul în cimitirul oraşului.

UPDATE 16:15 Peste 1.000 de persoane, inclusiv 100 de copii, au fost salvate de pe podul Romaniv de poliţia din Kiev.

Astăzi, 10 martie, poliţiştii au reuşit să scoată din ocupaţie civilii din Irpen. Printre evacuaţi se numără femei, copii şi persoane cu dizabilităţi. Ulterior, oamenii au fost duşi într-un loc sigur.

UPDATE 15:49 Două rachete au lovit aeroportul din Lozovatka, raionul Krivoy Rog, regiunea Dnipropetrovsk, a declarat şeful administraţiei militare, Oleksandr Vilkul.

UPDATE 14:55  Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a însărcinat guvernul să dezvolte un program special de stat pentru a reconstrui fiecare oraş ucrainean afectat de invazia rusă.

UPDATE 14:20 Ucraina investighează 38 de cazuri de presupusă trădare împotriva oficialilor locali şi a forţelor de ordine, acuzaţi că au ajutat Rusia, a anunţat Biroul de Investigaţii al Ucrainei. În oraşele ucrainene Mariupol şi Herson au fost deschise proceduri penale împotriva mai multor poliţişti. Ei au comis trădare în condiţiile legii marţiale şi au trecut de partea inamicului. 

UPDATE 13:45  "Ne apărăm statul în a cincisprezecea zi. Noi am perseverat. Armata ucraineană respinge atacurile în zonele cheie. Datorită militarilor noştri, Gărzii Naţionale, grănicerilor, poliţiei şi tuturor celor care s-au alăturat apărării Ucrainei, nu am devenit sclavi. Şi nu vom deveni sclavi niciodată.

Pentru că acesta este spiritul nostru, acesta este destinul nostru", a declarat preşedintele ucrainean Volodîmîr Zelenski. 

UPDATE 12:40 Kuleba, ministrul de Externe ucrainian: Nu sunt progrese spre un armistiţiu în Ucraina, dar negocierile vor continua.

UPDATE 11:20 Se deschid coridoare umanitare pe o serie de rute anunţate

Ministrul Reintegrării Teritoriilor Ocupate, Irina Vereşciuk, a anunţat deschiderea coridoarelor umanitare de-a lungul următoarelor rute:
  • Trostenets - Poltava
  • Krasnopole - Poltava
  • Sumi - Poltava (unii oameni vor merge cu propriul transport, restul vor fi preluati de autobuzele care vin din Poltava)
  • Mariupol - Zaporojie (prin o serie de aşezări). Cu degajare obligatorie pe tot traseul.
  • Volnovakha (regiunea Doneţk) - Pokrovsk
  • Izyum (regiunea Harkiv) - Lozova (regiunea Harkiv)
  • Bucha, Borodianka, Irpen, Gostomel - Kiev 

UPDATE 10:20 Universitatea Dokuchaev din Harkov a fost bombardată în cursul nopţii trecute. Mai multe clădiri au fost, de asemenea, bombardate.

UPDATE 8:00 Forţele armate ucrainene rezistă. Au lansat un contraatac lângă Kiev şi au distrus cinci tancuri ruseşti.

UPDATE 5:00 Statul Major ucrainean a precizat, în informarea sa asupra situaţiei militare, că forţele ruseşti îşi continuă "operaţiunea ofensivă" de încercuire a Kievului, în timp ce atacă pe alte fronturi oraşele Izioum, Petrovske, Hrouchouvakha, Sumy, Okhtyrka, sau chiar în regiunile Doneţk şi Zaporijia.

UPDATE 2:50 Noi atacuri asupra lui Sumî şi Ohtîrka

Noile lovituri aeriene nocturne ale armatei ruse asupra Sumî şi Ohtîrka. Potrivit şefului Administraţiei Militare Regionale Sumî, Dmitri Zhivitsky, la începutul nopţii, avioanele ruseşti au bombardat periferia oraşului Sumî, satul Bytitsa şi zonele rezidenţiale Ohtîrka. Nu există date despre victime.

UPDATE 2:10 FMI va acorda Ucrainei asistenţă financiară de urgenţă în valoare de 1,4 miliarde de dolari

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a aprobat, miercuri seară, un plan de asistenţă financiară de urgenţă destinată Ucrainei, în valoare de 1,4 miliarde de dolari (1,26 miliarde de euro), în contextul invaziei militare ruse.

UPDATE SUA nu consideră oportună trimiterea de avioane Ucrainei, din cauza riscului unui conflict NATO-Rusia

Departamentul american al Apărării a prezentat, miercuri seară, evaluările privind eficienţa unui eventual transfer de avioane de vânătoare MiG-29 Ucrainei. Pentagonul respinsese oricum marţi planul Poloniei de a transfera avioane MiG-29 la Baza americană Ramstein din Germania, pentru a fi trimise apoi Ucrainei, avertizând asupra "complexităţii" operaţiunii logistice şi asupra riscurilor "grave" privind un conflict cu Rusia.

Miercuri, Washingtonul a explicat, conform site-ului Axios.com, că în momentul de faţă nu se pune problema oferirii de avioane de vânătoare Ucrainei. "Apreciem că trimierea de avioane Ucrainei probabil nu ar modifica semnificativ eficienţa Forţelor Aeriene ucrainene în raport cu sfera capabilităţilor ruse. Prin urmare, credem că eficienţa transferului acelor avioane MiG-29 este scăzută", a declarat miercuri John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Situaţia actuală

  • Preşedintele Ucrainei, Volomir Zelenski, a calificat atacul rusesc asupra unei maternităţi drept "dovada supremă a genocidului". Spitalul de copii şi maternitatea din oraşul Mariupol, situat în sudul Ucrainei, au fost distruse de o lovitură aeriană rusă miercuri, au declarat oficialii ucraineni.
  • Ministerul de Externe al Rusiei a confirmat utilizarea sistemului de armament TOS-1A în Ucraina, a declarat Marea Britanie. Ministerul britanic al Apărării a declarat că sistemul foloseşte rachete termobarice.
  • Ucraina a acuzat forţele ruseşti că "ţin 400.000 de persoane ostatice" în Mariupol. Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că oraşul, unde condiţiile sunt descrise ca fiind "apocaliptice", este în continuare bombardat de trupele ruseşti, în pofida unui acord de stabilire a unui coridor de evacuare în siguranţă pentru civili.
  • Autorităţile ucrainene au declarat că alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă la defuncta centrală de la Cernobîl. Organismul de supraveghere atomică al ONU a declarat că combustibilul nuclear uzat depozitat acolo s-a răcit suficient pentru a nu reprezenta o preocupare iminentă. Cu toate acestea, vestea ridică îngrijorări legate de faptul că lipsa de energie externă la sit ar putea compromite siguranţa nucleară.
  • Oficialii occidentali au avertizat asupra unor "îngrijorări serioase" că Vladimir Putin ar putea folosi arme chimice asupra Kievului. Într-o evaluare, aceştia au declarat că un atac "absolut oribil" asupra capitalei ucrainene ar putea fi declanşat în timp ce forţele ruseşti încearcă să depăşească problemele logistice care, aparent, au afectat trupele care se îndreaptă spre Kiev.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici