Video Războiul din Ucraina, ziua a 86-a. Kievul primeşte un nou ajutor din partea Occidentului. Rusia obţine prima victorie majoră de la începutul războiului. Zelenski anunţă „mulţi morţi” la Desna, un sat de lângă graniţa cu Belarus. Hackerii ruşi continuă să atace instituţii din state ale Europei

  • Soarta militarilor ucraineni care s-au predat la Azovstal rămâne incertă
  • Aproximativ 1700 de combatanţi au ieşit de sub ruinele combinatului din Mariupol
  • În Duma de Stat din Rusia s-a pus problema reintroducerii pedepsei capitale
  • Soldatul rus judecat pentru crime de război a fost condamnat la închisoare pe viaţă în Ucraina
15238 afișări

UPDATE 23:30 UE intenţionează să scape de gazul rusesc până în 2027

Acest lucru a fost anunţat de Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate.

Consumul de gaze al Europei este format în proporţie de 40% din gazul rusesc.

De ce durează atâta timp?

Potrivit lui Borrell, există două motive globale pentru acest lucru:

  • criza de securitate geopolitică
  • lupta împotriva schimbărilor climatice

De asemenea, UE are nevoie de timp pentru a înlocui gazele şi petrolul importate din Rusia, prin intermediul surselor regenerabile, al eficienţei energetice şi al conservării energiei.

UPDATE 23:20 Ucraina ar putea primi sistemele antiaeriene americane Patriot

UPDATE 20:50 Volodimir Zelenski acuză armata rusă că a atacat un centru cultural din estul Ucrainei 

Cel puţin şapte persoane au fost rănite, vineri, în urma unui atac al armatei ruse asupra unui centru cultural care tocmai fusese reconstruit, afirmă preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit cotidianului Le Monde.

UPDATE 19:00 Volodimir Zelenski a postat pe Instagram un videoclip cu o explozie din regiunea Harkov

Preşedintele Ucrainei a publicat un videoclip cu un atac cu rachetă asupra unei case de cultură din oraşul Lozovaya, regiunea Harkov. Cel puţin şapte persoane au fost rănite, inclusiv un copil de 11 ani. Clădirea Casei de Cultură este complet distrusă, susţine Zelenski. 

UPDATE 18:35 Italia propune un plan internaţional pentru încheierea conflictului militar dintre Rusia şi Ucraina

Guvernul Italiei a propus Naţiunilor Unite crearea unui grup internaţional pentru facilitarea negocierilor în vederea unui armistiţiu general în Ucraina şi a unui acord de pace cu Rusia, a anunţat vineri ministrul de Externe de la Roma, Luigi Di Maio, citat de cotidianul Le Monde.

"Propunem constituirea unui grup internaţional pentru facilitarea ajungerii la un armistiţiu. Acest grup ar urma să fie format din organizaţii internaţionale precum Naţiunile Unite, Uniunea Europeană şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE)", a declarat vineri Luigi Di Maio.

"Obiectivul este să lucrăm pas cu pas, spre exemplu prin armistiţii locale, prin operaţiuni de evacuare a civililor, prin crearea de noi coridoare umanitare securizate, astfel încât să obţinem forţa necesară pentru un armistiţiu general, iar ulterior pentru o pace durabilă, printr-un acord de pace veritabil", a subliniat ministrul italian de Externe.

UPDATE 18:15 Germania nu vrea garanţii comune la nivelul UE pentru credite destinate reconstrucţiei Ucrainei

Guvernul Olaf Scholz a anunţat vineri, cu ocazia reuniunii Grupului G7, că nu este favorabil propunerii privind garantarea în comun la nivelul Uniunii Europene a creditelor pentru reconstrucţia Ucrainei.

Ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, a declarat la reuniunea G7 din Germania că Berlinul nu susţine planul de garantare în comun la nivelul UE a unei linii de creditare pentru reconstrucţia Ucraniei, informează cotidianul Le Monde.

Comisia Europeană a anunţat că intenţionează să propună împrumuturi acordate Kievului garantate de toate statele membre ale Uniunii Europene, după modelul planului de relansare economică post-pandemie.

UPDATE 18:00 Sunt raportate explozii la Odesa şi Harkov

UPDATE 17:00 Comisia Europeană a plătit 600 milioane de euro Ucrainei sub formă de asistenţă macrofinanciară 

Comisia Europeană anunţă că a plătit, vineri, 600 milioane de euro Ucrainei sub formă de asistenţă macrofinanciară.

„În urma invaziei neprovocate şi nejustificate a Rusiei, acest sprijin financiar de urgenţă ajută Ucraina să abordeze deficitul său acut de finanţare pentru nevoile sale umanitare şi de apărare excepţionale. Prima tranşă, de 600 milioane EUR, din această operaţiune de asistenţă macrofinanciară de urgenţă a fost plătită în două etape la 11 şi 18 martie. Plata s-a efectuat în urma unei evaluări a progreselor înregistrate de autorităţi în ceea ce priveşte punerea în aplicare a măsurilor de politică structurală convenite în memorandumul de înţelegere”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

UPDATE 16:30 Zelenski e recunoscător Irlandei

„Irlanda a ajutat Ucraina încă din primele zile de război. Sunt recunoscător Preşedintelui Camerei Superioare a Parlamentului Irlandez, Mark Daly, şi Preşedintelui Camerei Inferioare a Parlamentului, Sean O’Farrill, pentru vizitarea şi sprijinirea suveranităţii statului nostru!”,  a subliniat preşedintele. 

UPDATE 16:00 Grupul G7 anunţă asistenţă financiară de 19,8 miliarde de dolari pentru Ucraina

"În 2022, mobilizăm asistenţă bugetară de 19,8 miliarde de dolari (18,7 miliarde de euro), din care care 9,5 miliarde de dolari în angajamente recente", anunţă Grupul G7, cu ocazia reuniunii miniştrilor de Finanţe, desfăşurată în Germania.

"Vom oferi asistenţă financiară Ucrainei pentru a atenua deficitul bugetar şi a continua să ofere servicii de bază poporului ucrainean", subliniază Preşedinţia germană a Grupului naţiunilor puternic industrializate (G7), conform cotidianului Le Figaro.

UPDATE 15:40 Comandantul Batalionului Azov: A fost dat ordinul de a "nu mai apăra" Mariupol

Denis Prokopenko a transmis un scurt mesaj video din uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, în care spune: conducerea militară de la vârf a „emis un ordin de a menţine viaţa şi sănătatea soldaţilor din garnizoană şi de a înceta apărarea oraşului”.

Mesajul înseamnă că cei rămaşi la Azovstal intenţionează să părăsească uzina în viitorul apropiat. Potrivit CNN, se crede că au mai rămas câteva sute de luptători în uzină.

UPDATE 13:40 Dovezi ale crimelor de război săvârşite de ruşi în Ucraina: un video arată momentele dinaintea execuţiei unor civili

UPDATE 11:50 Un diplomat rus la ONU face afirmaţii şocante despre „schimbul” dintre Ucraina şi UE

Rusia nu acceptă responsabilitatea pentru creşterea inflaţiei la nivel global şi spune că acuzaţiile sunt „nu doar absurde, ci sunt un sacrilegiu”. Grânele din Ucraina nu au putut fi exportate din cauza acţiunilor sale, nu din cauza Rusiei, spune diplomatul rus.  „Voi spuneţi că noi blocăm posibilitatea Ucrainei de a-şi exporta produsele. Dar adevărul este că Ucraina, nu Rusia, este cea care blochează navele în porturi, şi ea este cea care pune mine”.  Nebenzya acuză Uniunea Europeană că ţine grânele din Ucraina în containere, ca „plată” pentru armele trimise armatei.  

UPDATE 11:00 Olaf Scholz nu vrea să livreze arme grele Ucrainei, crede ambasadorul ucrainean în Germania, Andriy Melnyk 

UPDATE 10:30 12 civili au fost ucişi în bombardamentul rusesc asupra unui oraş din Luhansk

UPDATE 10:00 Atacu alhackerilor ruşi asupra site-urilor instituţionale italiene

Un atac de hackeri asupra diferitelor portaluri instituţionale italiene a fost în curs aseară, la ora 22:00. Ştirea a fost confirmată chiar de Poliţie, care lucrează la protejarea site-urilor. Colectivul rus Killnet şi-a revendicat ofensiva cibernetică, care - conform celor scrise pe Telegram - ar fi vizat site-urile Consiliului Superior al Magistraturii, Agenţiei Vămilor şi Ministerelor Afacerilor Externe, Educaţiei şi Bunurilor Culturale.

UPDATE 09:30 Marea Britanie: Comandanţii ruşi, sub presiune pentru rezultate

„Rezistenţa ucraineană încăpăţânată la Mariupol de la începutul războiului înseamnă că forţele ruse din zonă trebuie reechipate şi restructurate, înainte de a putea fi redistribuite efectiv. Acesta poate fi un proces lung dacă este făcut cu atenţie.” Informaţiile britanice au subliniat asta în actualizarea sa zilnică, menţionând: „comandanţii ruşi sunt sub presiune pentru a obţine rezultate operaţionale”. Acest lucru „înseamnă că probabil că Rusia îşi va redistribui rapid forţele fără o pregătire adecvată, ceea ce riscă încărcarea forţelor”.

UPDATE 09:20 Rachete pe Desna: Mulţi morţi

Aseară, rachetele ruseşti au lovit satul Desna - din nordul Ucrainei, lângă graniţa cu Belarus - provocând „mulţi morţi”, a spus preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în mesajul său nocturn.

UPDATE 09:00 Marea Britanie: după Mariupol, Moscova va întări campania în Donbass

„Este probabil ca aproximativ 1.700 de soldaţi ucraineni de la oţelul Azovstal să se fi predat. Un număr necunoscut de forţe ucrainene rămâne în interiorul fabricii. Odată ce Rusia a asigurat Mariupol, este probabil că îşi va schimba forţele pentru a consolida operaţiunile în Donbass”, este cea mai recentă actualizare la sol din partea serviciilor secrete britanice cu privire la invazia rusă în Ucraina.

UPDATE 08:00 Poliţia ucraineană: peste 12.000 de crime de război

„De la începutul invaziei pe scară largă, anchetatorii NPU au înregistrat peste 12.000 de crime de război”, a declarat primul adjunct al şefului departamentului de investigaţii al Poliţiei Naţionale Ucrainene (Npu), Serhi Panteleev, care a participat împreună cu adjunctul ministrului de Interne, Katerina Pavlichenko, la o întâlnire cu o echipă a companiei americane Hala System, specializată în soluţii tehnologice pentru contexte de război.

UPDATE 07:00 ONU, 90% din populaţia ucraineană riscă să ajungă în sărăcie

Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a avertizat că 90% dintre oamenii din Ucraina ar putea ajunge în sărăcie, dacă Rusia îşi continuă atacul. „Vorbim despre nouă din 10 ucraineni care vor cădea în sărăcie, dacă acest război va continua până la sfârşitul anului”, a spus reprezentantul adjunct al PNUD în Ucraina, Manal Fouani, citat de BBC. E

l a calificat acest număr drept „şocant”, având în vedere că rata sărăciei în ţară era de doar 2,5% chiar înainte de începerea războiului. Fouani a spus că 18 ani de câştiguri în dezvoltare ar putea fi pierdute până la sfârşitul anului.

UPDATE 06:30 

Japonia va aloca 2 milioane de euro pentru a sprijini securitatea centralelor nucleare ucrainene, susţine ministrul japonez de externe Yosimas Hayashi, relatează Japan Today.

"Atacurile Rusiei asupra instalaţiilor nucleare ucrainene sunt complet inacceptabile. Japonia, care a suferit un accident nuclear la Fukushima, denunţă aceste acţiuni grave", a declarat Hayashi.

UPDATE 05:50 Ocupanţii atacă regiunea Mikolaiv

UPDATE 03:20 The New York Times a publicat noi dovezi ale atrocităţilor militare comise de ruşi la Bucha

Rapoartele şi înregistrările video obţinute de The New York Times arată că ruşii au măcelărit până la 8 ucraineni la Bucha pe 4 martie.

Prima înregistrare video, înregistrată de camerele de supraveghere pe 4 martie, îi arată pe ruşi conducându-i pe prizonierii ucraineni către locul de execuţie.

Soldaţii ruşi i-au dus pe bărbaţi în spatele unei clădiri de birouri învecinate, pe care au luat-o şi au transformat-o într-o bază improvizată.

O altă înregistrare video a fost trimisă de martori şi arată ce se întâmpla în spatele clădirii: au fost executaţi pe rând.

Cea de-a treia înregistrare video realizată cu drona pe 5 martie arată cadavrele întinse pe jos lângă clădirea de birouri.

UPDATE 02:50

Militarii ucraineni au provocat 91 de victime în rândul trupelor ruse.

Bilanţul distrugerilor:

  • 40 de personal inamic şi stocuri de muniţie
  • 2 tancuri T-72
  • o unitate de artilerie autopropulsată şi o gaubitza
  • 2 Sisteme de rachete cu lansare multiplă Grad
  • sisteme de rachete Zenith TOR
  • echipamente blindate şi auto

UPDATE 01:24 

Peste un milion de refugiaţi s-au întors în Ucraina. Cu toate acestea, autorităţile din Kiev şi Harkov le cer oamenilor să nu se întoarcă în aceste oraşe, deoarece acolo nu este încă sigur.

UPDATE 00:44 Joe Biden acordă Ucrainei asistenţă militară suplimentară şi salută planul aprobat de Congresul

SUA Preşedintele SUA, Joseph Biden, a anunţat, joi seară, asistenţă militară suplimentară în valoare de 100 de milioane de dolari pentru armata ucraineană şi a salutat aprobarea de către Congresul american a planului general în valoare de 40 de miliarde de dolari pentru susţinerea Ucrainei.

UPDATE 00:10 Blinken: O Ucraină suverană şi independentă va rezista mai mult decât Putin

"Nu numai că îşi păstrează pământurile, dar îi împing pe ruşi înapoi. Au câştigat bătălia pentru Kiev. În prezent, există lupte intense în estul şi sudul Ucrainei", a declarat Secretarul de Stat SUA, Anthony Blinken.

Rezumatul zilei

  • Casa Albă anunţă aprobarea unui nou pachet de ajutor pentru Ucraina
  • Organizaţia Mondială a Sănătăţii îndeamnă Rusia să asigure accesul în siguranţă a voluntarilor pe front pentru a permite furnizarea de asistenţă medicală
  • Preşedintele american Joe Biden s-a întâlnit joi cu liderii Suediei şi Finlandei
  • Biden susţine cererile acestora de aderare la NATO
  • Premierul italian Mario Draghi solicită încetarea urgentă a focului în Ucraina pentru a permite încheierea negociată a războiului
  • Secretarul de stat al SUA Antony Blinken acuză Rusia că foloseşte înfometarea ca armă în Ucraina

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici