RĂZBOIUL împotriva ISIS: Forţele irakiene au preluat controlul asupra ultimului fief al Statului Islamic de la Ramadi

Forţe irakiene au preluat controlul, duminică, asupra fostului compex guvernamental de la Ramadi, ultimul bastion al Statului Islamic (SI) în acest oraş din vestul ţării, a anunţat un purtător de cuvânt militar, relatează Reuters în pagina electronică.

9246 afișări
Imaginea articolului RĂZBOIUL împotriva ISIS: Forţele irakiene au preluat controlul asupra ultimului fief al Statului Islamic de la Ramadi

Forţe irakiene au pătruns în fostul complex guvernamental de la Ramadi, un bastion SI

"Preluarea controlului asupra complexului înseamnă că ei (jihadiştii SI) au fost înfrânţi la Ramadi", a declarat Sabah al-Numani, un purtător de cuvânt al forţei care conduce ostilităţile din partea Guvernului. "Următorul pas este golirea buzunarelor (de rezistenţă) care ar putea exista aici sau în oraş", a adăugat el.

"Complexul se află în întregime sub controlul nostru. Nu există nici urmă de luptători Daesh în complex", a declarat al-Numani pentru Reuters, folosind acronimul arab derogatoriu al Statului Islamic.

Recucerirea oraşului Ramadi, care a căzut pe mâna jihadiştilor în mai, ar reprezenta una dintre cele mai importante victorii ale forţelor armate irakiene de când Statul Islamic a cucerit printr-o ofensivă-fulger o treime din ţară, în 2014, şi până în prezent.

Forţe irakiene au pătruns în fostul complex guvernamental de la Ramadi, un bastion SI 

Forţe irakiene au pătruns în fostul complex guvernamental de la Ramadi, în care militanţi din cadrul grupării jihadiste Statul Islamic (SI) au opus rezistenţă, în ultimele zile, în faţa ofensivei armatei siriene, declară surse pentru BBC News online.

Militari au pătruns într-o clădire şi se pregăteau să avanseze cu precauţie în restul uriaşului complex, temându-se că ar putea fi minat, potrivit unei surse.

Guvernul încearcă să recucerească oraşul de la Stat Islamic de mai multe săptămâni.

Ramadi, un oraş cu populaţie majoritar sunnită, situat la aproximativ 90 de kilometri vest de Bagdad, a fost cucerit de către SI în mai, într-o operaţiune considerată o înfrângere ruşinoasă pentru armată.

Un grup de militari irakieni a intrat în sediul fostului Departament al Sănătăţii - în care se afla o bancă de sânge -, transmite Thomas Fessy de la BBC, din Bagdad, citând surse în domeniul securităţii.

Militarii au pătruns în clădire după ce mijloace de supraveghere aeriană nu au detectat vreo activitate umană în complex.

Potrivit corespondentului BBC, armata irakiană crede că militanţii SI au plecat către nord-est.

Confruntări aveau loc în partea de sud-vest a complexului.

Operaţiunea vizând recucerirea oraşului Ramadi a fost lansată la începutul lui noiembrie, iar trupele au preluat în ultimele zile controlul asupra mai multor cartiere, în timp ce avansau către centrul localităţii.

Soarta a sute de familii, blocate în prima linie a frontului în ultimele zile, continua să provoace îngrijorări, potrivit corespondentului BBC.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici