Războiul Kurdo-Turc. Turcia lansează "operaţiunea militară specială" împotriva kurzilor din Siria şi Irak

  • Ministerul turc al Apărării anunţă duminică, 20 noiembrie, lansarea Operaţiunii Speciale "Claw Sword" („Sabie cu gheare”), prezentată ca o operaţiune antiteroristă.
  • Operaţiunea vizează forţele kurde din nordul Siriei şi din Irak.
  • "Operaţiunea militară specială" a fost declanşată la o săptămână după atacul terorist de la Istanbul.
6382 afișări
Imaginea articolului Războiul Kurdo-Turc. Turcia lansează "operaţiunea militară specială" împotriva kurzilor din Siria şi Irak

T.C. Millî Savunma Bakanlığı, Twitter

 

UPDATE 16:00 - Ministerul Apărării din Turcia justifică operaţiunea militară invocând Ziua Drepturilor Copilului şi victimele exploziei din Istanbul 

"Astăzi este Ziua Mondială a Drepturilor Copilului!

Organizaţia teroristă PKK/YPG continuă să măcelărească fără milă bebeluşi şi copii. Ne-au despărţit de cele mai dragi fiinţe, Ecrin şi Yağmur. 

Vom continua să tragem la răspundere ucigaşii de copii", transmite Ministerul Apărării din Turcia pe Twitter. 

 

 

 

UPDATE 12:00 - Preşedintele Erdogan a ordonat lansarea operaţiunii aeriene "Sabie cu gheare" la întoarcerea din vizita sa în Indonezia

 

 

UPDATE 11:30 - Hulusi Akar, ministrul Apărării Naţionale, însoţit de şeful Statului Major General, generalul Yaşar Güler, şi de comandanţii săi de forţe, dirijează operaţiunea aeriană "Sabie cu gheare" de la Centrul de Operaţiuni al Forţelor Aeriene.

După ultima informare pe care a primit-o la Centrul de Operaţiuni al Forţelor Aeriene, ministrul Apărării Naţionale, Hulusi Akar, a declarat: "De acum înainte, lansăm operaţiunea Sabie cu gheare" a spus el, iar avioanele au decolat de la bazele lor pentru a distruge cuiburile teroriste.

 

 

 

 

 

 

 

 

UPDATE 11:00 - "Cuiburile de terorişti sunt distruse cu lovituri de precizie", transmite Ministerul Apărării din Turcia

 

 

Ministerul turc al Apărării a anunţat duminică dimineaţă că a lansat Operaţiunea Aeriană "Sabie cu gheare" în nordul Irakului şi în Siria, acuzând că regiunile au devenit "folosite ca baze teroriste".

"Avioanele au decolat de la bazele lor, operaţiunea aeriană a început", a precizat ministerul într-un comunicat, la o săptămână după atacul terorist de pe o stradă comercială din inima Istanbulului, potrivit TF1

Operaţiunea a fost efectuată "în conformitate cu dreptul la autoapărare prevăzut la articolul 51 din Carta ONU, pentru a elimina atacurile teroriste din nordul Irakului şi din Siria, pentru a asigura securitatea frontierelor şi pentru a elimina terorismul", se arată într-un comunicat.

"A sosit timpul pentru a da socoteală", a anunţat duminică pe Twitter Ministerul turc al Apărării, arătând o fotografie a unui avion care decolează pentru o operaţiune de noapte, fără a preciza locul.

 

Forţele kurde au fost acuzate sâmbătă seara de armata turcă că ar fi bombardat mai multe regiuni aflate sub controlul lor în nordul Siriei. Raidurile aeriene au avut loc la câteva zile după ce Partidul Muncitorilor din Kurdistan şi Forţele Democratice Siriene, susţinute de Washington, au respins acuzaţiile regimului de la Ankara  şi au negat orice legătură cu atacul din 13 noiembrie de la Istanbul, soldat cu şase morţi şi 81 de răniţi.

Mai mult de 20 de lovituri aeriene au fost efectuate de armata turcă în cele două provincii, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), un ONG cu sediul la Londra care dispune de o reţea extinsă de surse în Siria. Bombardamentele au ucis cel puţin şase membri ai Forţelor Democratice Siriene şi şase soldaţi pro-regim, a precizat OSDH.

"Kobane, oraşul care a învins Statul Islamic, este ţinta unui bombardament al aviaţiei turce", a anunţat Farhad Shami, un purtător de cuvânt al Forţelor Democratice Siriene care negase orice legătură cu atacul.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici