Războiul obligă Ucraina să redirecţioneze 8,3 miliarde dolari către cheltuieli militare

Ucraina a fost forţată să cheltuiască 8,3 miliarde de dolari pentru războiul cu Rusia, în loc să cheltuiască pentru dezvoltare, a declarat joi ministrul de finanţe, oferind o imagine a costului economic uriaş al conflictului, relatează Reuters.

579 afișări
Imaginea articolului Războiul obligă Ucraina să redirecţioneze 8,3 miliarde dolari către cheltuieli militare

Sursa Foto - Hepta

Informaţia, care nu a mai fost dezvăluită până acum de guvernul ucrainean, scoate la iveală vârtejul economic în care navighează Ucraina în timp ce soldaţii săi încearcă să ţină la distanţă ofensiva Rusiei din estul ţării.

Cheltuielile - extrase din unele fonduri prevăzute iniţial în buget pentru dezvoltare - au fost alocate pentru orice, de la cumpărarea şi repararea armelor până la sprijin de urgenţă pentru persoanele strămutate în interiorul ţării, a declarat ministrul de finanţe Serhiy Marchenko. Există 2,7 milioane de persoane strămutate intern înregistrate oficial, potrivit datelor Ministerului Politicii Sociale, deşi cifra reală este mult mai mare.

Guvernul a colectat doar 60% din veniturile fiscale planificate pentru luna aprilie, un deficit care a fost suplimentat până la echivalentul a 79,5% prin subvenţii de la partenerii străini, a declarat Marchenko pentru Reuters.

Marchenko a declarat că Kievul are nevoie urgentă de o intensificare a sprijinului străin, deoarece este forţat să direcţioneze miliarde de dolari suplimentari către cheltuieli de urgenţă.

Marchenko a spus că Ucraina a primit aproape 2 miliarde de dolari în fonduri externe în aprilie, din care 719 milioane de dolari au provenit din granturi. Cifra pentru perioada începând din februarie se ridică la 5,4 miliarde de dolari, inclusiv 801 milioane de dolari din granturi, a spus el.

"Dacă nu luăm în considerare ajutorul extern, estimăm acum primirea veniturilor în lunile mai-iunie la un nivel de 45-50% din (ceea ce era) planificat, cu condiţia ca situaţia să nu se înrăutăţească", a spus Marchenko.

Cele 8 miliarde de dolari în cheltuieli de război echivalează cu mai mult de o lună din totalul cheltuielilor statului, măsurate în funcţie de cheltuielile anuale din 2021, de 62,28 miliarde de dolari.

Marchenko a declarat că Kievul discută diverse tipuri de sprijin financiar extern.

Ministrul a declarat că Ucraina rămâne angajată să îşi achite datoria indiferent de război. "Poziţia noastră în această problemă rămâne neschimbată. Continuăm să ne onorăm serviciul datoriei, iar valoarea cheltuielilor noastre pentru acest lucru nu este mare în comparaţie cu nevoile de finanţare a bugetului", a declarat el.

Guvernul a împrumutat, de asemenea, aproximativ 2,4 miliarde de dolari prin plasarea de obligaţiuni de război interne şi nu intenţionează să emită niciun alt instrument nou de datorie comercială, a declarat Marchenko.

În plus, banca centrală a Ucrainei a oferit guvernului un ajutor financiar de 3,4 miliarde de dolari prin achiziţionarea directă de obligaţiuni de război în portofoliul său.

Marchenko a declarat că războiul a determinat guvernul să ceară sprijinul băncii centrale.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici