LIVE-TEXT   Războiul din Ucraina, ziua 138. Ruşii caută cu disperare soldaţi / Invadatorii atacă în est / Zelenski: Pedeapsa este inevitabilă pentru fiecare ucigaş rus / Preşedintele Dumei: S-a evitat un război mondial / O rachetă rusească a distrus un bloc cu 6 etaje în Harkov / Putin, dialog cu prietenul Lukaşenko

  • Zelenski: „Pedeapsa este inevitabilă pentru fiecare ucigaş rus”
  • Ucraina spune că este „profund dezamăgită” de Canada
  • Scoţia pune 200 de locuinţe la dispoziţia refugiaţilor ucraineni.
44472 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 138. Ruşii caută cu disperare soldaţi / Invadatorii atacă în est / Zelenski: Pedeapsa este inevitabilă pentru fiecare ucigaş rus / Preşedintele Dumei: S-a evitat un război mondial / O rachetă rusească a distrus un bloc cu 6 etaje în Harkov / Putin, dialog cu prietenul Lukaşenko

Hepta - Elicopter rusesc Kamov Ka-52 'Alligator'

UPDATE 15:00 Kiev: recruţi ruşi folosiţi ca carne de tun în Lugansk

Armata rusă îşi foloseşte recruţii din regiunea ucraineană Lugansk (est) drept „carne de tun”: afirmă guvernatorul regional Serhai Gaidai, subliniind că „o mică parte din regiune încă rezistă” atacurilor venite de la Moscova. Potrivit lui Gaidai, noii recruţi pe care forţele ruse i-au adus din zonele ocupate ale Ucrainei „au garanţia că nu vor supravieţui nici măcar primei bătălii”, deoarece sunt folosiţi pentru a trage focul, astfel încât ruşii să poată vedea unde se află forţele ucrainene.

UPDATE 14:30 Un afgan luptă pe front

UPDATE 14:00 Moscova, depozit de muniţii pentru lansatoarele de rachete Himars a fost distrus

Trupele ruse au distrus un depozit cu muniţie pentru sistemul de lansare de rachete multiple Himars şi obuziere M777 în regiunea Dnipropetrovsk din Ucraina, a informat Ministerul rus al Apărării, preluat de Ria Novosti.

UPDATE 13.50 Noul atac rusesc asupra Harkovului: numărul răniţilor creşte la 28

Numărul morţilor din noul atac cu rachetă lansat în această dimineaţă de forţele ruse împotriva oraşului ucrainean Harkiv a crescut la 28: guvernatorul regiunii, Oleg Sinegubov, a anunţat-o pe Telegram, potrivit Ukrinform.

UPDATE 13:20 Apel telefonic Putin-Lukaşenko: discuţii despre gaz şi despre Kaliningrad

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său din Belarus, Alexander Lukaşenko, au discutat despre progresul a ceea ce cei doi lideri numesc „operaţiune militară specială a Rusiei în Ucraina” şi despre o serie de probleme economice. Potrivit unui canal Telegram apropiat guvernului de la Minsk, cei doi lideri au vorbit şi despre tranzitul către Kaliningrad, aprovizionarea cu energie a Rusiei către Europa şi construirea unui port în Belarus.

UPDATE 12:30 Guvernatorul Kaliningrad: Interzicem circulaţia mărfurilor între ţările baltice şi Rusia

Guvernatorul regiunii Kaliningrad din Rusia, Anton Alikhanov, a propus interzicerea totală a circulaţiei mărfurilor între cele 3 state baltice şi Rusia, ca răspuns la ceea ce autorităţile din exclavă au numit „blocadă” din partea Lituaniei. „Ca măsură de reacţie propunem interzicerea completă a circulaţiei mărfurilor, inclusiv a celor aflate în tranzit din ţări terţe, între cele 3 state baltice şi Rusia”, a declarat guvernatorul pentru Reuters.

UPDATE 12:20 Lupte grele la Sloviansk

UPDATE 12:00 Incendii de vegetaţie în Ucraina

UPDATE 11:30 Kiev: 37.400 de soldaţi ruşi ucişi de la începutul războiului

Aproximativ 37.400 de soldaţi ruşi au fost ucişi în Ucraina de la începutul invaziei, potrivit armatei de la Kiev. În actualizarea sa cu privire la pierderile suferite de Moscova până acum, armata ucraineană indică faptul că au fost doborâte şi 217 de luptători, 188 de elicoptere şi 676 de drone, scrie Ukrinform. În plus, forţele de la Kiev susţin că au distrus 1.645 de tancuri ruseşti, 838 de sisteme de artilerie, 3.828 de vehicule blindate de transport de trupe, 15 nave şi 155 de rachete de croazieră.

UPDATE 10:40 Rusia şi „mobilizarea fantomă”

Moscova „are nevoie disperată de mai mulţi soldaţi. Şi deja desfăşoară ceea ce, după unii analişti, este o „mobilizare fantomă”, pentru a putea aduce noi recruţi pe teren, fără a apela la o pârghie naţională, care este riscant politic”.

The New York Times scrie că, în faţa unui război de uzură foarte sângeros (cel puţin 25.000 de morţi printre ruşi, conform estimărilor britanice, cu zeci de mii de răniţi), Rusia are nevoie şi ea disperată să găsească noi recruţi.

„Kremlinul”, scrie New York Times, „foloseşte o combinaţie de mişcări: minorităţi etnice sărace, ucraineni din regiunile separatiste, mercenari, unităţi militarizate ale Gărzii Naţionale şi stimulente economice pentru voluntari”.

Salariile oferite „pot varia de la 2 la 6.000 de dolari pe lună. Salariul mediu în Rusia este de 700 de dolari pe lună”.

UPDATE 09:40 Bilanţul bombardamentului de ieri: 17 morţi, 22 dispăruţi

Încă se sapă printre dărâmăturile din Chasiv Yar, iar numărul morţilor din atacul rusesc de ieri cu rachete continuă să crească: acum sunt 17 victime, potrivit agenţiei de presă UNIAN.

Cel puţin 22 de persoane, inclusiv un băiat de nouă ani, ar putea fi încă prinse în dărâmături. 6 persoane au fost salvate până acum.

UPDATE 09:20 Informaţiile britanice: ruşii bombardează nordul Donbass-ului, dar nu cuceresc

„În 10 iulie, bombardamentele de artilerie rusă au continuat în sectorul de nord al Donbass, dar probabil că nu a existat o cucerire teritorială semnificativă de către trupele moscovite. În acelaşi timp, forţele ucrainene au continuat să exercite presiuni asupra liniei defensive ruse din nord-estul oblastului Herson, din nou probabil fără cuceriri teritoriale”, scrie buletinul de informaţii britanic de astăzi despre războiul din Ucraina.

UPDATE 09:10 Rachetele ruseşti lansate în Harkov au lovit un bloc de 6 etaje

O rachetă rusă a lovit o clădire rezidenţială cu 6 etaje din oraşul Harkov, estul Ucrainei, la primele ore, distrugând-o parţial, a informat presa locală, citând serviciul de stat de urgenţă. Până acum, o femeie în vârstă a fost scoasă dintre dărâmături, încă nu se ştie despre vreo victimă.

UPDATE 09:00 Chasiv Yar: săpături în moloz

Zeci de salvatori ucraineni au lucrat duminică pentru a scoate oamenii prinşi în dărâmături după ce un atac cu rachete ruseşti a lovit o clădire rezidenţială din Chasiv Yar, estul Ucrainei, ucigând cel puţin 15 persoane. Seara, salvatorii au reuşit să scoată suficiente cărămizi şi beton, pentru a recupera un bărbat care a fost prins timp de aproape 24 de ore.

Serviciile de urgenţă ucrainene au declarat că cea mai recentă salvare a adus la 6 numărul de persoane scoase din dărâmături. Pavlo Kirilenko, guvernatorul regiunii Doneţk, care include Chasiv Yar, a spus că există temeri că cel puţin 24 de persoane, inclusiv o fată, sunt încă prinse. Zelenski a asigurat că îi va pedepsi pe cei responsabili de bombardament.

UPDATE 08:30 Ucraina, ministrul Apărării: un milion de soldaţi pentru a repune mâna pe sud

Ucraina adună un milion de forţe de luptă echipate cu arme occidentale pentru a-şi relua teritoriul sudic în mâinile forţelor ruse, a declarat de ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, într-un interviu pentru The Sunday Times. Reznikov a spus că preşedintele Zelenski a ordonat armatei ucrainene să recupereze zonele de coastă ocupate, care sunt vitale pentru economia ţării.

UPDATE 08:00 Armata rusă bombardează regiunea de est Sumi

Rusia bombardează regiunea Sumi din estul Ucrainei, a anunţat guvernatorul regiunii, Dmitro Zhiviţki, potrivit The Kyiv Independent. Forţele ruse au tras asupra satului Esman. Deocamdată, nu se ştie dacă există victime.

UPDATE 07:00 Preşedintele Dumei: S-a evitat riscul unui război mondial

Aşa-numita „operaţiune militară specială” rusă din Ucraina nu a apropiat lumea de un război mondial, ci, dimpotrivă, a evitat un astfel de scenariu. Preşedintele Dumei, Viacheslav Volodin, este convins de acest lucru. Într-un interviu televizat, Volodin a spus că trupele ucrainene „au fost deja aduse la graniţele Donbassului şi toate acestea ar fi putut duce la un dezastru umanitar, un număr enorm de victime”. „Şi asta chiar ar fi putut duce la cel mai rău lucru dintre toate, lumea ar fi putut cu adevărat să ajungă în pragul unui mare război”, a continuat preşedintele Dumei. 

UPDATE 03:00 - Un consiliu scoţian a anunţat planuri de a aduce din nou în folosinţă până la 200 de case nelocuite pentru a găzdui refugiaţii care fug din Ucraina.

UPDATE 02:00 - Ucraina spune că este „profund dezamăgită” de decizia Canadei de a preda Germaniei o turbină Siemens reparată, folosită pentru conducta de gaz natural Nord Stream 1 .

Ministerul ucrainean al energiei şi cel de externe au cerut guvernului canadian să revină asupra deciziei şi au declarat că returnarea turbinei ar echivala cu  satisfacerea „ capriciilor Rusiei”.

Update 00:00 - Zelenski: „Pedeapsa este inevitabilă pentru fiecare ucigaş rus”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reacţionat dur la atacul recent cu rachete care a ucis 15 civili în Chasiv Yar: „pedeapsa este inevitabilă pentru fiecare ucigaş rus”, transmite The Guardian.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici