LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 170. Zelenski a discutat cu Papa Francisc / Continuă atacurile. Mai mulţi civili au fost ucişi / Situaţia centralei nucleare de la Zaporojie ţine o lume întreagă cu sufletul la gură / Moscova: există risc de catastrofă radioactivă în orice moment / Atac aerian asupra oraşului Nikopol

  • Războiul se duce în aceste zile, informaţional, dar şi militar, în jurul centralei nucleare de la Zaporojie.
  • Fiecare parte o acuză pe cealaltă că pune în pericol populaţia lumii.
  • Nu se ştie cu precizie cât risc nuclear există, dar şi Ucraina, şi Rusia susţin că subiectul trebuie tratat serios.
7235 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 170. Zelenski a discutat cu Papa Francisc / Continuă atacurile. Mai mulţi civili au fost ucişi / Situaţia centralei nucleare de la Zaporojie ţine o lume întreagă cu sufletul la gură / Moscova: există risc de catastrofă radioactivă în orice moment / Atac aerian asupra oraşului Nikopol

Războiu din Ucraina, ziua 170. Situaţia centralei nucleare de la Zaporojie ţine o lume întreagă cu sufletul la gură / Ucraina trimite astăzi 23.000 de tone de grâu în Etiopia

Preşedintele Ucrainei a vorbit cu Papa Francisc

„L-am informat despre agresiunea pe care Rusia o comite împotriva Ucrainei, despre crimele teribile ale Rusiei”, a scris Zelensky pe Twitter.

"Suntem recunoscători pontifului pentru că s-a rugat pentru Ucraina. Poporul nostru are nevoie de sprijinul liderilor spirituali mondiali care trebuie să transmită lumii adevărul despre ororile pe care agresorul le face în Ucraina", a adăugat el.

Vaticanul a declarat de mai multe ori dorinţa şefului Bisericii Romano-Catolice de a vizita Ucraina, dar nu a menţionat datele vizitei.

La sfârşitul lunii iulie, pontiful a spus că i-ar plăcea foarte mult să vină în Ucraina, dar trebuie să se consulte cu medicii.

 

42.000 de ucraineni au dobândit statutul de persoane strămutate temporar în Suedia, printre care circa 13.000 de copii

 
Ambasadorul Ucrainei la Stockholm, Andriy Plakhotnyuk, spune că guvernul suedez a organizat un număr semnificativ de programe pentru refugiaţii ucraineni. Acestea includ sprijin financiar, asistenţă în găsirea unui loc de muncă, cursuri educaţionale şi asistenţă medicală. 
 

În jurul orei 19.15, ruşii au lovit din nou oraşul Zaporojie

Ruşii au tras în total cinci obuze. O femeie a fost rănită.

Cadavrele a 522 de militari care se aflau pe listele persoanelor dispărute au fost returnate în Ucraina

Cadavrele a 522 de militari care figurau pe listele persoanelor dispărute au fost returnate în Ucraina, a declarat Oleg Kotenko, Avocatul Poporului ucrainean pentru persoanele dispărute în circumstanţe speciale, în emisiunea teletonului.

Rusia nu vrea demilitarizarea centralei Zaporojie

Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasyl Nebenzia, a declarat că ţara sa nu susţine propunerea de a crea o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare din Zaporojie, potrivit The Guardian.

„Demilitarizarea staţiei o poate face vulnerabilă în faţa celor care doresc să o viziteze. Nimeni nu ştie care vor fi scopurile şi obiectivele acestora. Nu putem exclude eventuale provocări, atacuri teroriste asupra staţiei, pe care trebuie să o protejăm”.

Atac aerian asupra oraşului Nikopol situat în apropiere de centrala nucleară de la Zaporojie

Un atac aerian a avut loc în noaptea de joi spre vineri la Nikopol, pe malul râului Nipru. Pe malul opus al râului se află centrala nucleară de la Zaporojie.

Alte transporturi cu cereale din Ucraina

Un transport de cereale din Ucraina urmează să fie încărcat pentru a fi livrat în Etiopia în cursul zilei de vineri, în timp ce alte două nave de export ar fi părăsit porturile ucrainene, transmite The Guardian.

Trupele ruseşti au bombardat din nou oraşul Marhaneţ din regiunea Dnipropetrovsk.

Acest lucru a fost raportat de Evhen Evtuşenko, şeful administraţiei militare din districtul Nikopol. „Marhaneţ. Din nou. Adăpostiţi-vă", a precizat el.

Armata ucraineană lichidează încă un depozit de muniţie rusească în regiunea Kherson

„Avioanele noastre au efectuat două lovituri: asupra unei fortăreţe inamice lângă Andreevka şi asupra unei concentrări de forţe şi echipamente inamice lângă Bruskinskoye. Unităţile de rachete şi artilerie, ca parte a sarcinilor de tragere din timpul zilei, au asigurat 19 pierderi inamice", a declarat Vladislav Nazarov, purtătorul de cuvânt al Comandamentului de Sud.

Zelenski îi critică pe oficialii care comentează tacticile militare ale Ucrainei

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le-a cerut joi oficialilor guvernamentali să nu mai vorbească cu reporterii despre tacticile militare ale Kievului împotriva Rusiei, afirmând că astfel de remarci sunt "sincer iresponsabile".

"În război cu siguranţă nu este momentul pentru vanitate şi declaraţii zgomotoase. Cu cât veţi divulga mai puţine detalii despre planurile noastre de apărare, cu atât mai bine va fi pentru punerea în aplicare a acestor planuri de apărare", a declarat Zelenski într-un discurs de seară.

"Dacă vreţi să generaţi titluri zgomotoase, acesta este un lucru sincer iresponsabil. Dacă doriţi victoria Ucrainei, este altceva, şi ar trebui să fiţi conştienţi de responsabilitatea pe care o aveţi pentru fiecare cuvânt pe care îl spuneţi despre planurile de apărare sau de contraatac ale statului nostru".

Moscova: există risc de catastrofă radioactivă în orice moment

Bombardarea zonei centralei nucleare Zaporizhzhia - de care ruşii, care controlează zona, îi acuză pe ucraineni - poate duce „în orice moment” la o catastrofă radioactivă care ar afecta întreaga Europă şi mari zone din Rusia, a declarat reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, în cadrul şedinţei Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite dedicată activităţilor militare care implică centrala. Dacă un astfel de scenariu se concretizează, „întreaga responsabilitate ar reveni susţinătorilor occidentali ai Ucrainei”, a adăugat Nebenzia.

Ministrul Infrastructurii de la Kiev: Navă cu 23.000 de tone de cereale, vineri, în Etiopia

„Ucraina este pregătită pentru sosirea Viteazului Comandant, programată pentru mâine. Suntem pregătiţi să încărcăm peste 23.000 de tone de grâu şi să-l exportăm în Etiopia”. Ministrul infrastructurii de la Kiev, Oleksandr Kubrakov, a scris acest mesaj pe Twitter.

Filoruşii aşteaptă oficialii AIEA la Zaporojie

Autorităţile pro-ruse care controlează o parte din regiunea ucraineană Zaporojie sunt gata să-l primească pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi o misiune din partea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), pentru a verifica condiţiile centralei nucleare locale, controlată de Moscova. Guvernatorul pro-rus Evgheni Baliţki a declarat asta pentru Rossiya-24.

„Suntem pe deplin pregătiţi să-l găzduim atât pe Guterres, cât şi pe cei de la AIEA şi să le garantăm siguranţa”, a spus Baliţki, potrivit căruia autorităţile pro-ruse sunt pregătite să „ofere vehicule blindate în siguranţă, acces, toate documentele necesare şi să arate gloanţele care au fost aruncate în noi”. „Va fi foarte uşor să stabilim, după numărul de serie, cui aparţin gloanţele”, a conchis oficialul, care a mai spus: „Vom furniza toate documentele şi vom arăta cum funcţionează centrala nucleară acum”.

Kiev, 220.000 de locuitori vor duşi departe de Doneţk, înainte de iarnă

Guvernul intenţionează să evacueze aproximativ 220.000 din cei aproximativ 350.000 de oameni, inclusiv 52.000 de copii, din regiunea Doneţk, a declarat Vereşciuk la o conferinţă de presă. La sfârşitul lunii trecute, Ucraina a anunţat evacuarea „obligatorie” a locuitorilor din Doneţk, dar aceştia pot renunţa şi completând un formular prin care îşi declară intenţia de a rămâne.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici