Video Războiul din Ucraina, ziua 181. Rusia dă vina pe ucraineni pentru moartea Dariei Dughin / Explozie majoră în Sevastopol / Armata ucraineană a primit dispozitive portabile moderne de la americani / Kievul crede că Rusia vrea negocieri pentru a trage de timp / Soldaţii ucraineni capturaţi sunt torturaţi de către ruşi / Statele Unite nu vor să interzică vizele pentru cetăţenii ruşi

  • Rusia încearcă să determine Ucraina să participe la noi discuţii de pace pentru a câştiga timp pentru a se regrupa şi a putea lansa o nouă ofensivă, a declarat un consilier prezidenţial ucrainean.
  • Statele Unite au respins cererea Ucrainei de interzicere generală a vizelor pentru ruşi, afirmând că Washingtonul nu ar dori să închidă căile de refugiu pentru disidenţii ruşi şi alte persoane vulnerabile la abuzurile privind drepturile omului.
9076 afișări

UPDATE 23:00 Invazia rusească împinge Ucraina către hiperinflaţie

Banca centrală a Ucrainei printează practic bani pentru a-şi plăti trupele, însă măsura nu este sustenabilă.

O mai mare susţinere internaţională este vitală, însă cât cash mai poate fi atras pe plan local, se întreabă Deutsche Welle.

Cu războiul prelungindu-se acum probabil pe termen nedefinit, Ucraina are în faţă perspectiva unei inflaţii scăpate de sub control, şi po­sibil chiar a unei hiperinflaţii, o in­flaţie foarte ridicată şi în accelerare

UPDATE 21:45 Lavrov a discutat cu ministrul francez de Externe despre o vizită a inspectorilor AIEA la Zaporojie

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a vorbit marţi cu omologul său din Franţa, Catherine Colonna, despre posibila vizită a inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, după conversaţia preşedinţilor Vladimir Putin şi Emmanuel Macron.

"În cursul unei conversaţii telefonice, au discutat în detaliu despre situaţia de la Centrala Zaporijie şi despre oportunităţile existente pentru organizarea unei vizite a inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică", a transmis Ministerul rus de Externe, conform cotidianului Le Monde, acuzând din nou armata ucraineană de continuarea bombardamentelor în apropierea complexului atomo-electric, ceea ce generează riscurile unei "catastrofe".

UPDATE 20:30 SUA pregătesc asistenţă militară pe termen mediu şi lung pentru Ucraina

Administraţia Joseph Biden pregăteşte asistenţă în materie de securitate pe termen mediu şi lung pentru Ucraina, în valoare de trei miliarde de dolari, afirmă oficiali de la Washington citaţi de agenţia The Associated Press.

Noul plan de asistenţă militară, oferit în cadrul Iniţiativei de Securitate pentru Ucraina, ar urma să fie anunţat oficial miercuri, fiind destinat programelor de instruire şi dotare a militarilor ucraineni pentru următorii ani.

Spre deosebire de tranşele anterioare, noile fonduri au rolul de a ajuta Ucraina să îşi consolideze poziţia de apărare pe termen mediu şi lung, au declarat oficiali americani, sub protecţia anonimatului.

UPDATE 19:30 Zelenski avertizează că Ucraina va recupera Crimeea şi semnalează că nu vrea armistiţiu cu Rusia

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat, marţi, că Administraţia de la Kiev intenţionează să recupereze regiunea Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi a semnalat că nu vrea armistiţiu cu Rusia pe linia frontului din estul Ucrainei.

Ucraina va recupera Crimeea de la Rusia prin orice modalitate pe care o consideră corectă, a declarat Volodimir Zelenski, potrivit agenţiei Reuters, precizând că se consultă cu alte ţări înainte de a trece la acţiuni.

Cu ocazia reuniunii Platformei Crimeea, Zelenski a subliniat că Administraţia de la Kiev are deja o strategie de reconstrucţie a Crimeei. "Am elaborat deja o strategie de reconstrucţie în Crimeea după expulzarea forţelor de ocupaţie ruse (...)", a afirmat preşedintele Ucrainei, citat de agenţia Ukrinform.

UPDATE 18:30 Scholz: Occidentul va continua să susţină Ucraina în lupta pentru "independenţă"

Occidentul va continua să susţină Ucraina cât va fi necesar în lupta pentru "independenţă şi suveranitate", a afirmat marţi, la reuniunea Platformei Crimeea, Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, denunţând acţiunile "imperialiste" ale Rusiei.

"Germania se menţine cu fermitate de partea Ucrainei şi va rămâne alături de Ucraina cât va fi necesar. Comunitatea internaţională nu va accepta niciodată anexările de teritoriu ilegale şi imperialiste ale Rusiei", a declarat Olaf Scholz, conform site-ului RND.de, în intervenţia la reuniunea Platformei Crimeea.

"Sunt sigur că Ucraina va depăşi perioada întunecată a războiului, întrucât este puternică, este curajoasă şi unită în lupta pentru independenţă şi suveranitate. Ucraina are prieteni în Europa şi în întreaga lume", a subliniat Olaf Scholz.

UPDATE 17:10 Macron nu vrea compromisuri cu Rusia şi afirmă că europenii vor susţine Ucraina pe termen lung

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat marţi, în intervenţia la summitul Platformei Crimeea, că Uniunea Europeană nu poate accepta compromisuri în relaţia cu Rusia, subliniind că naţiunile europene sunt pregătite să susţină Ucraina pe termen lung.

"Nu putem avea nicio slăbiciune şi niciun spirit de compromis în relaţia cu Rusia, pentru că este vorba de libertatea tuturor şi de pacea tuturor părţilor de pe glob", a declarat Emmanuel Macron într-un mesaj video adresat participanţilor la reuniunea Platformei Crimeea, conform cotidianului Le Monde.

UPDATE 16:45 Serghei Lavrov avertizează că Rusia nu va avea "milă" faţă de autorii asasinării Dariei Dughina

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat marţi că Rusia nu va avea "nicio milă" pentru autorii asasinării Dariei Dughina, fiica ideologului naţionalist Aleksandr Dughin, informează cotidianul Le Monde.

"A fost o crimă barbară pentru care nu va fi nicio iertare. Nu va putea fi nicio milă pentru organizatori, comanditari şi executanţi", a declarat Serghei Lavrov.

UPDATE 16:30 Statele Unite îi îndeamnă pe cetăţenii americani să părăsească Ucraina „acum”

Statele Unite şi-au îndemnat, marţi, cetăţenii să părăsească Ucraina, afirmând că, în opinia lor, Rusia se pregăteşte să atace infrastructura civilă şi guvernamentală în următoarele zile, în contextul în care războiul atinge pragul de şase luni.

"Departamentul de Stat are informaţii potrivit cărora Rusia îşi intensifică eforturile de a lansa atacuri împotriva infrastructurii civile şi a facilităţilor guvernamentale din Ucraina în zilele următoare", a declarat ambasada într-un comunicat.

UPDATE 15:30 Zelenski ameninţă cu un răspuns puternic dacă Rusia va ataca de Ziua Independenţei

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat marţi Moscova cu "un răspuns puternic" în cazul în care forţele ruseşti vor efectua atacuri de Ziua Independenţei Ucrainei sau în jurul acesteia.

Zelenski a avertizat că Rusia, care a invadat Ucraina pe 24 februarie, ar putea încerca "ceva deosebit de urât" în perioada Zilei Independenţei de miercuri, care marchează desprinderea Ucrainei de regimul sovietic, informează agenţia de presă Reuters.

UPDATE 14:45 Şeful AIEA doreşte să viziteze personal CNE Zaporozhye

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a declarat pentru BBC că intenţionează să conducă personal o misiune la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruşi, iar o astfel de vizită ar trebui să aibă loc „în câteva zile, nu în săptămâni”.

 
Grossi nu a precizat cum intenţionează să ajungă inspectorii AIEA la staţie - prin teritoriul controlat de Ucraina, sau zone ocupate de armata rusă. El a subliniat că această problemă trebuie „pusă deoparte”, întrucât situaţia actuală necesită o soluţie imediată.
 
Şeful AIEA a spus că organizaţia intenţionează să evalueze starea generală a staţiei, integritatea şi funcţionalitatea sistemelor sale de securitate, precum şi alimentarea cu energie. Inspectorii ar dori, de asemenea, să vorbească atât cu personalul ucrainean al uzinei, cât şi cu ruşii prezenţi acolo şi să stabilească o prezenţă permanentă la uzină.
 
Săptămâna trecută, Vladimir Putin a discutat despre situaţia de la ZNPP cu preşedintele francez Emmanuel Macron. Potrivit serviciului de presă al Kremlinului, părţile „au remarcat importanţa trimiterii cât mai curând posibil la centrala nucleară a unei misiuni AIEA, care să poată evalua situaţia reală la faţa locului”.
 
Trupele ruse ocupă din martie cea mai mare centrală nucleară din Europa. Este supus periodic bombardamentelor, în care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc.
 
Potrivit datelor pe care BBC a putut să le confirme, echipamentul militar rusesc a fost amplasat în staţie. 
 

UPDATE 13:00 Este raportată o explozie în Nipro, iar o alta în Doneţk 

 
UPDATE 11:45 Ocupanţii ruşi continuă să aducă echipament militar în incinta centralei nuclear-electrice Zaporojie. Pe 22 august, au dislocat suplimentar două vehicule blindate şi şase camioane militare speciale, informează agenţia de stat pentru energie nucleară a Ucrainei, Energoatom.
 
16 vehicule militare blindate sunt poziţionate în faţa reactorului nr.1 şi alte şapte sunt poziţionate în faţa reactorului nr.2.  12 piese de echipament militar sunt poziţionate de podul schelei.
 
Energoatom mai notează că ocupanţii şi-au completat forţele cu un număr semnificativ de soldaţi, dintre care unii poartă cagule pentru a nu fi identificaţi. 
 

UPDATE 10:00 Şaban Natalia Pavlovna  este suspectul pe care Serviciul de Securitate al Federaţiei Ruse îl numeşte responsabil pentru atentatul de sâmbătă noaptea, în urma căruia şi-a pierdut viaţa Daria Dughin, fiica aşa-numitului ideolog al lui Putin

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, a declarat că uciderea Dariei, fiica aşa-numitului ideolog de la Kremlin Aleksandr Dughin, este opera Serviciului Federal de Securitate FSB şi că Ucraina nu are nicio legătură cu atentatul. 
 

UPDATE 9:00 Canalele ruse pro-război raportează despre o explozie majoră resimţită în tot oraşul Sevastopol 

 

UPDATE 8:30 Armata ucraineană a primit dispozitive americane portabile DroneDefender

 

UPDATE 8:00 SUA avertizează: Rusia plănuieşte noi atacuri asupra infrastructurii civile din Ucraina 

 
 
Avertismentul a determinat Kievul să interzică sărbătorile publice din această săptămână care comemorează independenţa faţă de regimul sovietic. Decizia a fost însuşită şi de alte regiuni. 
 
 
Un oficial american din domeniul informaţiilor a avertizat că Rusia plănuieşte să lanseze în curând noi atacuri împotriva infrastructurii civile şi a facilităţilor guvernamentale din Ucraina.
 
„Având în vedere istoricul Rusiei în Ucraina, suntem îngrijoraţi de ameninţarea continuă pe care atacurile ruseşti o reprezintă pentru civili şi infrastructura civilă”, a declarat oficialul, sub rezerva anonimatului.
 
Avertismentul a determinat Kievul să interzică sărbătorile publice din această săptămână, chiar dacă este sărbătorită independenţa faţă de regimul sovietic.
 
Şi alte regiuni au restricţionat, de asemenea, adunările publice, inclusiv Harkov, unde primarul Ihor Terejov a anunţat o prelungire a restricţiilor pe timpul nopţii între orele 16.00 şi 7.00 până joi.
 
În portul Mykolaiv, în apropierea teritoriului deţinut de Rusia la sud, guvernatorul regional Vitaliy Kim a declarat că autorităţile au pregătit un ordin de precauţie pentru ca locuitorii să lucreze de acasă marţi şi miercuri şi a îndemnat oamenii să nu se adune în grupuri mari. 
 
 

SUA resping cererea Ucrainei de interzicere a vizelor pentru  cetăţenii ruşi

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut pentru prima dată interzicerea vizelor într-un interviu acordat la începutul acestei luni ziarului Washington Post, spunând că ruşii ar trebui "să trăiască în propria lor lume până când îşi vor schimba filosofia".

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că administraţia Biden a impus deja restricţii de viză pentru oficialii Kremlinului, dar a precizat că se va concentra pe identificarea celor implicaţi în invazia Rusiei în Ucraina şi pe tragerea lor la răspundere.

"SUA nu ar dori să închidă căile de refugiu şi de siguranţă pentru disidenţii ruşi sau pentru alte persoane vulnerabile la abuzurile privind drepturile omului", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

"Am fost, de asemenea, clari că este important să tragem o linie de demarcaţie între acţiunile guvernului rus şi politicile sale în Ucraina şi poporul rus", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Soldaţii ucraineni reţinuţi de ruşi susţin că au fost bătuţi în captivitate

Soldaţii ucraineni din regimentul Azov, care au fost luaţi prizonieri de Rusia după bătălia pentru Mariupol, au declarat că au fost bătuţi în timpul captivităţii.

Soldaţii, care au fost eliberaţi în cadrul unui schimb de prizonieri, au declarat reporterilor, în timpul unei conferinţe de presă online, că au văzut soldaţi care au fost bătuţi până când li s-au rupt oasele.

"Ne-au dezbrăcat, ne-au forţat să ne ghemuim în timp ce eram dezbrăcaţi. Dacă vreunul dintre băieţi ridica capul, începeau să îl bată imediat", a declarat Denis Chepurko, un luptător din regimentul Azov care a fost grav rănit.

Chepurko a spus că a fost bătut în timpul interogatoriilor şi i s-a cerut să semneze o declaraţie prin care îşi denunţe comandanţii.

"Am spus că nu voi face acest lucru, şi au început să mă bată cu bastoane, să mă ameninţe cu moartea, să tragă", a spus el. "Am văzut băieţi care au fost aduşi cu coaste rupte, într-o stare foarte gravă".

Guvernatorul rus din Sevastopol spune că un obiect a fost doborât de un sistem de apărare antiaeriană

Cel mai înalt oficial din oraşul Sevastopol din Crimeea, controlat de Rusia, a declarat că un sistem de apărare antiaeriană a fost declanşat, după ce presa rusă a relatat că s-au auzit explozii în oraş.

Într-o declaraţie postată pe Telegram, guvernatorul numit de ruşi al Sevastopolului, Mihail Razvozhayev, a declarat că un obiect a fost doborât.

Peninsula Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014, a fost zguduită de o serie de explozii în ultimele două săptămâni. Săptămâna trecută, Moscova a pus pe seama unor sabotori o explozie la un depozit de muniţie din nordul regiunii.

Ucraina a lăsat să se înţeleagă că ar fi implicată în aceste incidente, dar nu a revendicat direct responsabilitatea.

Ucraina crede Rusia vrea negocieri pentru a câştiga timp pentru un nou atac

De săptămâni întregi, Kremlinul "încearcă să convingă Ucraina să intre în negocieri", a declarat Mikhail Podolyak pentru agenţia de presă AFP, citat de Al Jazeera.

În cadrul acestor discuţii, Moscova doreşte "să îngheţe conflictul, păstrând în acelaşi timp status quo-ul în teritoriile ucrainene ocupate", a adăugat el.

Rusia "îşi trimite propunerile prin diferiţi intermediari", a precizat el, fără a-i numi, întrucât Kievul nu are în prezent niciun contact politic cu Rusia.

Rezumatul zilei 180 de război 

  • Administraţia Vladimir Putin consideră că atentatul soldat cu moartea Dariei Dughina, fiica filosofului Aleksander Dughin, ideologul Kremlinului, a fost planificat şi comis de serviciile secrete ucrainene
  • Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care îi acordă Ordinul Prieteniei post-mortem jurnalistei şi activistei publice ruse Daria Dughina, pentru curaj şi devotament
  • Administraţia de la Moscova a cerut, luni după-amiază, convocarea unei noi reuniuni a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite pe tema situaţiei de la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlu trupelor ruse.
  • Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că, dacă Rusia va continua cu planurile de a judeca luptătorii ucraineni capturaţi la Mariupol, atunci ar fi încălcate regulile internaţionale şi negocierile ar fi rupte
  • În estul regiunii Bakhmut, forţele ruseşti au provocat pagube în zonele localităţilor Soledar, Zaytseve şi Bilogorivka, a anunţat Statul Major General al Ucrainei în actualizarea sa zilnică.
  • Liderii Marii Britanii, Statelor Unite, Franţei şi Germaniei au subliniat, în timpul unei convorbiri comune, importanţa asigurării securităţii siturilor nucleare din Ucraina, a anunţat biroul premierului britanic Boris Johnson.
  • Rusia a declarat că rachetele sale Kalibr au distrus un depozit de muniţii care conţinea rachete pentru sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), fabricat în SUA, în regiunea sud-estică ucraineană Odesa, în timp ce Kievul a declarat că a fost lovit un hambar.
  • Guvernatorul din Dnipropetrovsk a scris pe Telegram că Nikopol, care se află dincolo de râul Nipru de Centrala Nucleară Zaporojie, a fost bombardat. El a precizat că 25 de obuze de artilerie au lovit oraşul, provocând un incendiu de proporţii la o unitate industrială şi tăind curentul electric pentru 3.000 de locuitori.
  • Oraşul Nicolaev din sudul Ucrainei a fost lovit de mai multe rachete S-300, a declarat guvernatorul regional pe Telegram.
  • Germania are şanse mari să treacă prin iarna care urmează fără a lua măsuri drastice, dar se confruntă cu o perioadă dificilă şi trebuie să se pregătească pentru ca Rusia să restrângă şi mai mult livrările de gaze, a declarat ministrul Economiei, Robert Habeck.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici